Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, με το βλέμμα στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ – Στο +0,27% ο S&P 500, o Nasdaq -0,64%

Μεικτά πρόσημα στη Wall, με το βλέμμα στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ – Στο +0,27% ο S&P 500, o Nasdaq -0,64%
Μεικτά πρόσημα στη Wall...
Μεικτά πρόσημα σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall, με το βλέμμα των επενδυτών να επικεντρώνεται στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,61%, στις 32.432 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,17%, στις 3.977 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,47%, στις 11.768 μονάδες.
φσαδ.JPG
Στο μεταξύ, ανοδικά γύρισαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μετά από τρεις μέρες πτώσης καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,51% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά 23 μονάδες βάσης στο 4,01%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε «άλμα» 5,1% στα 72,81 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,5% στα 1.953 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,3% έναντι του ευρώ, στο 1,0796 δολ.

Όσον αφορά την τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ, η First Citizens Bank & Trust Co θα αγοράσει τις καταθέσεις και τα δάνεια της Silicon Valley Bank, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corporation), γεγονός που ενδεχομένως θα ηρεμήσει τις αγορές μετά τη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση των ΗΠΑ από την εποχή της Lehman Brothers.
Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά περιουσιακών στοιχείων της SVB ύψους περίπου 72 δισ. δολαρίων με discount 16,5 δισ. δολαρίων, ενώ περίπου 90 δισ. δολάρια σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν "υπό καθεστώς διαχείρισης προς διάθεση από την FDIC".
«Επιπλέον, η FDIC έλαβε δικαιώματα ανατίμησης μετοχών της First Citizens BancShares, με έδρα το Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας, με δυνητική αξία έως και 500 εκατ. δολάρια» αναφέρει η FDIC στην ανακοίνωσή της.
Η ρυθμιστική αρχή μετέφερε όλες τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία της SVB σε μια νέα «τράπεζα-γέφυρα» νωρίτερα αυτό το μήνα σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους καταθέτες της χρεοκοπημένης τράπεζας.
«Τα 17 πρώην υποκαταστήματα της Silicon Valley Bridge Bank, National Association, θα ανοίξουν ως First-Citizens Bank & Trust Company τη Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Οι πελάτες της Silicon Valley Bridge Bank, National Association, θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το σημερινό τους υποκατάστημα μέχρι να λάβουν ειδοποίηση από την First-Citizens Bank & Trust Company ότι έχει ολοκληρωθεί η μετατροπή των συστημάτων ώστε να είναι δυνατή η παροχή τραπεζικών υπηρεσιών πλήρους εξυπηρέτησης σε όλα τα υπόλοιπα υποκαταστήματά της».

Rebound στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το τραπεζικό sell off της Παρασκευής, με την Deutsche Bank να διαπραγματεύεται στο +4%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 1,14%, στις 15.127 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,9%, στις 7.471 μονάδες.
Στις 7.078 μονάδες με άνοδο 0,9% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1,21%, στις 26.206 μονάδες.
δσφφσδαφσδα.JPG
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, απρόσμενη βελτίωση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σταθεροποιείται παρά τις πρόσφατες αναταραχές στον τραπεζικό τομέα.
Το ινστιτούτο Ifo δήλωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στο 93,3 από την ένδειξη 91,1 τον Φεβρουάριο.
Δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ των αναλυτών είχε υποδείξει τη μέτρηση του Μαρτίου στο 91,0.
Η αύξηση του επιχειρηματικού κλίματος για πέμπτο συνεχή μήνα οφείλεται κυρίως στις επιχειρηματικές προσδοκίες, ανέφερε το Ifo.
Ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στο 91,2 τον Μάρτιο από το αναθεωρημένο 88,4 τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου τουλάχιστον έτους.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Joerg Kraemer εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αύξηση, αλλά προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χρειάζονται τουλάχιστον μερικά τρίμηνα για να έχουν αποτέλεσμα, γεγονός που συνηγορεί κατά της οικονομικής ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης