Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδόθηκαν δεκάδες Ουκρανοί στο Donetsk - Οι Ρώσοι απέτρεψαν μεγάλο σαμποτάζ στο Kupyansk και απέκρουσαν επίθεση drone στην Tula

Παραδόθηκαν δεκάδες Ουκρανοί στο Donetsk - Οι Ρώσοι απέτρεψαν μεγάλο σαμποτάζ στο Kupyansk και απέκρουσαν επίθεση drone στην Tula
Η Ρωσία και η Κίνα δεν σχηματίζουν στρατιωτική συμμαχία, διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σε τηλεοπτική του συνέντευξη, η Δύση ετοιμάζει νέο «Αξονα»!
Σχετικά Άρθρα
(upd 9) Με αμείωτη ένταση επί του πολεμικού πεδίου, με εφιαλτική αδράνεια επί της διπλωματικής οδού, ο πόλεμος στην Ουκρανία θυμίζει... νηνεμία πριν την μεγάλη καταιγίδα, παρότι υπάρχει μια βάση προς συζήτηση, ήτοι το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας το οποίο οι ΗΠΑ απορρίπτουν, αν και ευρωπαϊκές φωνές το στηρίζουν όπως η Ισπανία πέραν της Ρωσίας.
Επί του πεδίου, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς Kharkiv, ανέτρεψαν σαμποτάζ μεγάλης κλίμακας από 5 ουκρανικές ομάδες στην περιοχή Kupyansk σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, και δύο αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού Krab στην περιοχή των οικισμών Petropavlovka και Revucheye, ενός οβιδοβόλου D-20 στην περιοχή Prilipko, καθώς και το πλήρωμα εχθρικού όλμου στην περιοχή του οικισμού Olsana.
Η δυτική ομάδα δυνάμεων της Ρωσίας εντόπισε και κατέστρεψε πέντε ουκρανικές ομάδες δολιοφθοράς και αναγνώρισης στην περιοχή Kupyansk από την 14η και την 92η ξεχωριστή μηχανοποιημένη ταξιαρχία», δήλωσε στο TASS ο εκπρόσωπος της ομάδας δυνάμεων της Δυτικής Ρωσίας, συνταγματάρχης Sergey Zybinsky.

Παραδόθηκαν δεκάδες Ουκρανοί στρατιωτικοί

Την ίδια ώρα περίπου 70 Ουκρανοί στρατιωτικοί παραδόθηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR) τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με πηγή, καταθέτοντας τα όπλα τους οικειοθελώς
«Περίπου 70 Ουκρανοί στρατιωτικοί παραδόθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι περισσότεροι από αυτούς κατέθεσαν τα όπλα οικειοθελώς, επιθυμώντας να σώσουν τη ζωή τους», είπε η πηγή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του, οι περισσότεροι από αυτούς μάχονται στρατιωτικοί στα μέτωπα Avdeyevka, Donetsk και Ugledar.

Ουκρανικές απώλειες σε Krasny Liman - Kherson

Σημαντικές απώλειες 90 στρατιωτών είχαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή Krasny Liman τις τελευταίες 24 ώρες όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στην κατεύθυνση του Krasny Liman, συνδυασμένα πυρά του ρωσικού πυροβολικού και της αεροπορίας στρατού της ομάδας Κέντρο έπληξαν μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έως και 90 Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν ενώ καταστράφηκαν τέσσερα τεθωρακισμένα μαχητικά οχήματα, τρία αυτοκίνητα και δύο οβιδοβόλα D-30.
Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν 84 μονάδες πυροβολικού της Ουκρανίας σε θέσεις βολής κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα.
Τα ρωσικά στρατεύματα εξουδετέρωσαν 84 μονάδες πυροβολικού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε θέσεις βολής, ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό σε 128 περιοχές», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Στην Kherson σκοτώθηκαν έως και 20 Ουκρανοί στρατιωτικοί και ένα αμερικανικό σύστημα πυροβολικού M777 καταστράφηκαν.

Putin: Δεν σχηματίζει η Ρωσία με την Κίνα συμμαχία, το «Παγκόσμιο ΝΑΤΟ» της Δύσης σχηματίζει «Άξονα»

Η Ρωσία και η Κίνα δεν σχηματίζουν στρατιωτική συμμαχία, διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σε τηλεοπτική του συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή 26/3, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι διαφανής.
"Δεν σχηματίζουμε μια στρατιωτική συμμαχία με την Κίνα", δήλωσε ο Putin, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
"Ναι, συνεργαζόμαστε στον στρατιωτικοτεχνικό τομέα.
Δεν το κρύβουμε.
Όλα είναι διαφανή, δεν υπάρχει κανένα μυστικό", πρόσθεσε ο ίδιος.

Αντιθέτως ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι δυτικές χώρες, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προσπαθούν να δημιουργήσουν τον νέο «Άξονα».
Όπως σημείωσε, η νέα στρατηγική αντίληψη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αναφέρει ρητά ότι σχεδιάζει να αναπτύξει σχέσεις με χώρες Ασίας-Ειρηνικού και σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα «παγκόσμιο ΝΑΤΟ».
Η ιδέα της δημιουργίας ενός «παγκόσμιου ΝΑΤΟ» με τη συμμετοχή χωρών Ασίας-Ειρηνικού μοιάζει με τη στρατιωτική συμμαχία των δυνάμεων του Άξονα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Putin σε συνέντευξή του στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού Russia-24.
«Τι κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες;
Δημιουργούν όλο και περισσότερες συμμαχίες.
Για αυτόν τον λόγο ακριβώς Δυτικοί αναλυτές λένε -- δεν το λέμε εμείς, εκείνοι το λένε-- ότι η Δύση αρχίζει να σχηματίζει χτίζει νέους "άξονες" [...] συγκεκριμένα, έναν νέο άξονα που μοιάζει με αυτόν που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1930 από τα φασιστικά καθεστώτα της Γερμανίας και της Ιταλίας και τη μιλιταριστική Ιαπωνία», σημείωσε ο Putin.

ΝΑΤΟ κατά Ρωσίας

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη» την στάση της Ρωσίας μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Vladimir Putin για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία, ενώ η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε από τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρεία» που ασκεί η Ρωσία.
«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση.
Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
«Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων.
Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από την διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας την συμμετοχή της στην Συνθήκη New START », είπε ο εκπρόσωπος.

Ουκρανία: Πυρηνικός εκβιασμός

Στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η Ουκρανία περιμένει αποτελεσματικές ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου.
Ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τον σκοπό αυτόν».

Η ρωσική ηλεκτρονική ομπρέλα απέκρουσε επίθεση ουκρανικού drone

Το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος με τη βοήθεια ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους Tu-141 Strizh σε μια επίδοση σοκ, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσή του στο κανάλι Telegram τη Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, σύμωνα με το RIA Novosti.
«Το καθεστώς του Κιέβου πραγματοποίησε μια απόπειρα για επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Strizh (Tu-141)», αναφέρει το μήνυμα.
Σημειώνεται sστη ανακοίνωση ότι η ομαδοποίηση των συστημάτων αεράμυνας που αναπτύσσονται στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τα συστήματα αεράμυνας S-300, Pantsir-S1 και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου Pole-21, παρείχε αξιόπιστη κάλυψη
«Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Pole-21 πραγματοποίησε πρόσκρουση σε ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κρούσης, με αποτέλεσμα το σύστημα πλοήγησής του να απενεργοποιηθεί», ανέφερε το υπουργείο.
Ως αποτέλεσμα, το UAV έχασε τον προσανατολισμό του και συνετρίβη κοντά στο χωριό Kireevsk, στην περιοχή Tula.
Τώρα ειδικοί από το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου εργάζονται επί τόπου,.
H περιφερειακή επιτροπή ασφαλείας της Tula ανέφερε έκρηξη στην περιοχήKireevsk.
Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν τρία άτομα, ενώ τρία κτίρια κατοικιών υπέστησαν μερικές ζημιές.
Στο σημείο εργάζονται όλες οι τοπικές  υπηρεσίες, έχει οργανωθεί αποκλεισμός.
Τώρα δεν υπάρχει καμία απειλή για την ασφάλεια του πληθυσμού και των υποδομών,.
Ο κυβερνήτης Aleksey Dyumin, συντονίζει το έργο όλων των υπηρεσιών και τις περαιτέρω ενέργειες, επισημαίνεται στη νανακοίνωση.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές από το πλήγμα σχηματίστηκε κρατήρας και τραυματίστηκαν δύο παιδιά, σύμφωνα με τις υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών, ενώ υπέστησαν ζημιές τρία κτήρια τουλάχιστον όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Εκπρόσωπος των υπηρεσιών δήλωσε ότι τα παιδιά φέρουν τραύματα από θραύσματα και δεν βρίσκονται σε κίνδυνο.
Aroged: Russian Defense Ministry: Ukrainian drone "Strizh" in the Tula  region fell as a result of the action of electronic warfare systems - Aroged
Image

Ρωσία: «Ηλεκτρονική» ομπρέλα αντιμετώπισε με επιτυχία την ουκρανική επίθεση με drone Tu-141 στην Tula

Biden: Η επίθεση σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ είναι επίθεση σε όλους


«Μια επίθεση εναντίον ενός είναι επίθεση εναντίον όλων» ανέφερε ο αμερικανός Πρόεδρος Biden επιβεβαιώνοντας την δέσμευση για αμοιβαία υπεράσπιση των χωρών του ΝΑΤΟ, ενώ μιλούσε για την ουκρανική σύγκρουση στο κοινοβούλιο του Καναδά
«Θα διατηρήσουμε την πίεση στον Putin με τις κυρώσεις και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια στην Ουκρανία»

Οι ΗΠΑ είναι τελικά η κινητήριος δύναμη πίσω
από την επερχόμενη κλιμάκωση είναι οι Αμερικανοί που προετοιμάζουν τους Ουκρανούς για αντεπίθεση, καθώς οBiden σε μια προσπάθεια να επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του 2024, συντηρεί τον πόλεμο στην Ουκρανία ανεξαρτήτως εάν έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί έως τώρα 280.000 Ουκρανοί στρατιώτες και πολίτες.
Ωστόσο ο Ουκρανός Πρόεδρος αναφέρει ότι η Ουκρανία ακόμη δεν μπορεί να αντεπιτεθεί γιατί δεν διαθέτει τον απαραίτητο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Μάλιστα με βάση τους Wagner οι Ουκρανοί έχουν ετοιμάσει εφεδρεία 200.000 στρατιωτών και ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του Bakhmut έχουν συγκεντρώσει 80.000 στρατιώτες.
Το Bakhmut ελέγχεται σχεδόν κατά 75% από τους ρώσους αλλά οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι δεν θα παραδώσουν το Bakhmut ετοιμάζουν αντεπίθεση…
Μόνο σε 24 ώρες οι Ρώσοι σκότωσαν περισσότερους από 155 Ουκρανούς στρατιώτες στην περιοχή του Donetsk. σύμφωνα με τη Μόσχα.

Ο Borrell παραδέχεται πως η ΕΕ έχει στερέψει από όπλα: Η αμυντική βιομηχανία πρέπει να αρχίσει παραγωγή

Eντός του Απριλίου αναμένεται πρόταση της Κομισιόν για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell.
«Aυτό που χρειάζεται η βιομηχανία είναι μία πραγματική προοπτική παραγωγής», σημείωσε ο Borrell  προσθέτοντας ότι η παραγωγή είναι πολύ μικρότερη από ό,τι ήταν πριν από 20 χρόνια διότι, όπως είπε, «δεν υπήρχε ζήτηση και ζήτηση δεν υπήρχε γιατί δεν υπήρχε πόλεμος».
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξήγησε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να παράγουν περισσότερο «για την Ουκρανία, αλλά και για τα ίδια.
Διότι, εάν αδειάσουν τα αποθέματά τους, πρέπει να τα ξαναγεμίσουν».
«Αποφασίσαμε να στηρίξουμε την Ουκρανία.
Όταν αποφασίσαμε να στείλουμε όπλα, δεν υπήρχε κριτική.
Όταν αποφασίσαμε να στείλουμε βλήματα για τα όπλα, τότε δημιουργήθηκε το ζήτημα», υπογράμμισε λέγοντας ότι, εφόσον τα κράτη-μέλη συμφώνησαν να στείλουν όπλα στην Ουκρανία, τότε έπρεπε να συμφωνήσουν να σταλούν και βλήματα.
 

Ουκρανία: «Πυρηνικός όμηρος» της Ρωσίας, η Λευκορωσία

Η Ρωσία κρατά τη Λευκορωσία «πυρηνικό όμηρο», εκτίμησε σήμερα Κυριακή 26 Μαρτίου το Κίεβο, μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin ότι η Μόσχα θα αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στο έδαφος της συμμαχικής της χώρας.
"Το Κρεμλίνο κρατά τη Λευκορωσία πυρηνικό όμηρο", εκτίμησε σήμερα σε ανάρτησή του στο Twitter ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας Oleksii Danilov.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η απόφαση της Ρωσίας αποτελεί "ένα βήμα προς τη διεθνή αποσταθεροποίηση της Λευκορωσίας".
"Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο εδώ: οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν εδώ και δεκαετίες.
Αναπτύσσουν εδώ και πολύ καιρό τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στο έδαφος των συμμάχων τους", δήλωσε ο Putin χθες σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στη ρωσική τηλεόραση.
"Συμφωνήσαμε να πράξουμε το ίδιο -- χωρίς να παραβιάσουμε τις δεσμεύσεις μας, τονίζω, χωρίς την παραβίαση των διεθνών μας δεσμεύσεων για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων", πρόσθεσε.

Οι Ουκρανοί ετοιμάζουν αντεπίθεση στο Bakhmut

Από τον Bakhmut «δεν υποχωρούμε».
Αυτό επανέλαβε ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Zelensky, εξηγώντας ότι «υπάρχουν αρκετά έντονες μάχες προς όλες τις κατευθύνσεις, την ίδια στιγμή που εκτελούμε μια σημαντική αποστολή να αποδυναμώσουμε τον ρωσικό στρατό. Αλλά συγκεντρώνουμε επίσης τους πόρους μας και ολοκληρώνουμε νέες ταξιαρχίες για την αντεπίθεση».
«Ναι, μελετώνται πιθανά σενάρια που προβλέπει το Γενικό Επιτελείο Στρατού, για τα οποία προφανώς δεν μπορούμε να δώσουμε λεπτομέρειες, αλλά υπάρχουν.
Και προετοιμαζόμαστε με δύο τρόπους: από τη μια αμυνόμαστε και από την άλλη προετοιμαζόμαστε για την αντεπίθεση».

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την κατάληψη του Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις στην περιοχή Bakhmut και έχουν σημειώσει κέρδη μέσα και γύρω από την πόλη.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 24 Μαρτίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει προς τον αυτοκινητόδρομο T0504 Kostyantynivka - Chasiv Ya r- Bakhmut, νότια του Ivanivske, περίπου 7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 24 Μαρτίου επιβεβαιώνει επιπλέον ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει δυτικά του Zalizianske (11 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut) και εντός του ίδιου του βόρειου Bakhmut.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ανατολικής Ομάδας Δυνάμεων, συνταγματάρχης Serhiy Cherevaty, σημείωσε στις 24 Μαρτίου ότι οι ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις (VDV) και άλλες απροσδιόριστες συμβατικές ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν την ομάδα Wagner γύρω από το Bakhmut.
Ο Cherevaty ανέφερε ότι υπήρξαν 32 συγκρούσεις μάχης στην περιοχή Bakhmut εσχάτως.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πολεμούν βορειοδυτικά του Bakhmut στις περιοχές Orikhovo - Vasylivka και Bohdanivka και ότι οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν το Ivanivske δυτικά του Bakhmut.
Οι μονάδες Wagner κινούνται μέσω του εργοστασίου AZOM στο βόρειο Bakhmut και προχωρούν σε αστικούς τομείς της πόλης.
Οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται επίσης να έχουν ανακαταλάβει ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου E40 Bakhmut - Slovyansk βόρεια του Bakhmut, όπως υποδεικνύεται από γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 24 Μαρτίου.
Τα ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στο ίδιο το Bakhmut, βορειοδυτικά του Bakhmut κοντά στο Orikhovo-Vasylivka (11 χλμ βορειοδυτικά) και Bohdanivka (6 χλμ βορειοδυτικά), δυτικά του Bakhmut κοντά στο Ivanivske (5 χλμ δυτικά) και νοτιοδυτικά του Bakhmut κοντά στο Stupochky (11 χλμ νοτιοδυτικά) και στο Predtechyne (14 χλμ νοτιοδυτικά).

donetsk.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης