Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συμφωνία EE - Γερμανίας για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά το 2035

Συμφωνία EE - Γερμανίας για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά το 2035
Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποχώρησε στις πιέσεις του Βερολίνου και άμβλυνε την απαγόρευση των θεσμικών κινητήρων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία συμφώνησαν στην μελλοντική χρήση κάποιων κινητήρων εσωτερικής καύσης, γεγονός που μεταφράζεται στην άδειαν που δίνεται να κυκλοφορούν ορισμένες μηχανές αυτού του τύπου, να κυκλοφορούν και μετά το 2035, δήλωσαν αξιωματούχοι το Σάββατο 25 Μαρτίου, σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg.
Το κείμενο υπήρξε αντικείμενο συμφωνίας ανάμεσα στα κράτη μέλη και τους διαπραγματευτές τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το πράσινο φως της Γερμανίας, και είχε εγκριθεί στα μέσα του Φεβρουαρίου από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η «ασυμφωνία»

H ΕΕ και η μεγαλύτερη οικονομία της, η Γερμανία, είχαν έρθει σε αντιπαράθεση σχετικά με την προγραμματισμένη για το 2035 σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων που εκπέμπουν CO2, ένα θέμα που παρακολουθείται στενά από την αυτοκινητοβιομηχανία, ωστόσο, το σήμα που εξέπεμπαν οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών ότι βρίσκονταν κοντά σε μια λύση, κατέληξε σε συμφωνία.
Το Βερολίνο εξέπληξε τους ευρωπαίους εταίρους στις αρχές του Μαρτίου μπλοκάροντας την τελευταία στιγμή, ρύθμιση που προέβλεπε την εκμηδένιση των εκπομπών CO2 των νέων αυτοκινήτων με την επιβολή ντε φάκτο 100% ηλεκτρικών κινητήρων από το μέσον της επόμενης δεκαετίας.
Η Γερμανία ήθελε διαβεβαιώσεις ότι τα νέα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης θα μπορούν να πωλούνται μετά την προθεσμία, εάν λειτουργούν με ηλεκτρονικά καύσιμα - ένα αίτημα που υποστηρίχθηκε από τμήματα της ισχυρής αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας.

"Φτάσαμε σε συμφωνία με τη Γερμανία σχετικά με τη χρήση συνθετικών καυσίμων στα αυτοκίνητα στο μέλλον", δήλωσε στο Twitter ο Frans Timmermans, επικεφαλής της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα.
«Στο εξής, θα εργασθούμε για την υιοθέτηση του ρυθμιστικού πλαισίου σχετικά με τους κανόνες για το CO2 των αυτοκινήτων μόλις γίνει δυνατόν», πρόσθεσε.
Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Volker Wissing δήλωσε ότι "ο δρόμος είναι ελεύθερος" με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αργά την Παρασκευή.
«Αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με κινητήρα καύσης θα μπορούν να τεθούν σε κυκλοφορία μετά το 2035 αν χρησιμοποιούν ουδέτερα καύσιμα σε ό,τι αφορά τις εκπομπές CO2», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Αμφισβητούμενη τεχνολογία

Η Σουηδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι οι διπλωμάτες της ΕΕ θα ψηφίσουν τη Δευτέρα για την επίσημη έγκριση του νόμου για τη σταδιακή κατάργηση του 2035.
Αυτό θα σήμαινε ότι οι υπουργοί Ενέργειας θα μπορούσαν στη συνέχεια να δώσουν στον νόμο την τελική υπογραφή που απαιτείται για να τεθεί σε ισχύ την Τρίτη, σε προγραμματισμένη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.
Ο Benjamin Stephan της ομάδας εκστρατείας της Greenpeace δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί πλήγμα για την προστασία του κλίματος.

"Αυτός ο βρωμερός συμβιβασμός υπονομεύει την προστασία του κλίματος στις μεταφορές και βλάπτει την Ευρώπη", δήλωσε.
Αποδυναμώνει την αναγκαία εστίαση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην αποτελεσματική ηλεκτροκίνηση, όπως είπε.
Η τεχνολογία των συνθετικών καυσίμων αμφισβητείται από τις περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που την θεωρούν δαπανηρή, ενεργοβόρα και ρυπαντική.
Πολλοί ειδικοί του αυτοκινήτου αμφιβάλλουν ότι θα έχει την δυνατότητα να επιβληθεί στην αγορά απέναντι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι τιμές των οποίων θα μειωθούν τα επόμενα χρόνια.

Η κίνηση αποκλεισμού του κειμένου της Κομισιόν από το Βερολίνο ήταν πρωτοβουλία των φιλελευθέρων του FDP.

Το μικρό αυτό κόμμα, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει περί το 5% της πρόθεσης ψήφου, έχει χάσει πέντε διαδοχικές τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Ελπίζει να αντιμετωπίσει ως πολιτική δύναμη τους Οικολόγους αναλαμβάνοντας τον ρόλο του υπερασπιστή του αυτοκινήτου ποντάροντας στην αρνητική στάση μεγάλου μέρους του γερμανικού πληθυσμού απέναντι στην απαγόρευση των θερμικών κινητήρων.
Για να διασφαλίσει την ενότητα του κυβερνητικού του συνασπισμού, ο καγκελάριος Olaf Scholz προτίμησε να υποστηρίξει την θέση του FDP.
Ο γερμανός καγκελάριος εμφανίσθηκε αισιόδοξος το βράδυ της Πέμπτης για την άρση του μπλοκαρίσματος του ευρωπαϊκού κανονισμοπύ σχετικά με το CO2 των αυτοκινήτων.

«Βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Πλέον αρκεί να βρούμε τον τρόπο για να θέσουμε σε εφαρμογή την υπόσχεση αυτή» για τα συνθετικά καύσιμα, «η οποία έχει διατυπωθεί προ πολλού από την Κομισιόν», είπε.
Η βιομηχανία από την πλευρά της, θεωρώντας δεδομένο το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για το αυτοκίνητο, έχει επενδύσει μαζικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Ακόμη και αν καθιερωθούν, τα συνθετικά καύσιμα, τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν, «δεν θα παίξουν σημαντικό ρόλο μεσοπρόθεσμα στο μερίδιο που καταλαμβάνουν τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσεως», δήλωσε ο Marcus Nuessmann, ο επικεφαλής της Audi (όμιλος Volkswagen), στο περιοδικό Spiegel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης