Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έγκλημα χωρίς τιμωρία: Όταν το ΝΑΤΟ έριχνε 300 τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράκ – Χειρότερα από Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Έγκλημα χωρίς τιμωρία: Όταν το ΝΑΤΟ έριχνε 300 τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράκ – Χειρότερα από Χιροσίμα και Ναγκασάκι
Το επίπεδο ραδιενέργειας στην πόλη της Φαλούτζα ήταν υψηλότερο από ό,τι εκείνο στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι μετά τους πυρηνικούς βομβαρδισμούς το 1945
Μόνο οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν χρησιμοποιήσει πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου σε στρατιωτικές συγκρούσεις.
Το 2003-2004, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν παρόμοια πυρομαχικά σε επιθέσεις σε στόχους σε πόλεις του Ιράκ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα αμερικανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν τουλάχιστον 300 τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράκ.
Το επίπεδο ραδιενέργειας στην πόλη της Φαλούτζα ήταν υψηλότερο από ό,τι εκείνο στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι μετά τους πυρηνικούς βομβαρδισμούς το 1945, δήλωσε ο Igor Kirillov επικεφαλής των Στρατευμάτων Ακτινοβολίας, Χημικής και Βιολογικής Προστασίας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, επικαλούμενος στοιχεία του ΟΗΕ.
Υπενθυμίζετα πως η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Annabelle Goldie δήλωσε ότι το Λονδίνο θα παραδώσει μια παρτίδα οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία ως μέρος ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ξεκαθάρισε αργότερα ότι η Ρωσία θα αναγκαζόταν να απαντήσει εάν η Δύση προμηθεύσει όπλα με πυρηνικά στοιχεία στην Ουκρανία.
Ο Dmitry Medvedev, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση της Δύσης θα φέρει ακόμη πιο κοντά την πυρηνική αποκάλυψη.

Κίνδυνος – θάνατος

Τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι επικίνδυνα όχι μόνο λόγω των εκρήξεων που προκαλούν.
Είναι η ραδιενεργή σκόνη που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα έμβια όντα αφού εισέλθει στο σώμα τους, δήλωσε ο Kirillov.
«Ένα χτύπημα με τη χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου δημιουργεί ένα καυτό σύννεφο λεπτού αερολύματος ουρανίου-238 και των οξειδίων του στον αέρα.
Όσοι εκτίθενται σε αυτή τη σκόνη μπορεί αργότερα να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες» σημείωσε ο αξιωματούχος.
Η ακτινοβολία Α που εκπέμπει μικρά σωματίδια ουρανίου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κακοήθων όγκων στην αναπνευστική οδό, στους πνεύμονες, καθώς και στον οισοφάγο.
Επιπλέον, η σκόνη ουρανίου μπορεί να συσσωρευτεί στα νεφρά, το συκώτι και τον οστικό ιστό και έτσι να προκαλέσει αλλαγές στα εσωτερικά όργανα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης