Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης: Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από το 2008 – Δεν είναι απλή κρίση, είναι σήψη του ίδιου του συστήματος

Βαρουφάκης: Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από το 2008 – Δεν είναι απλή κρίση, είναι σήψη του ίδιου του συστήματος
Οι τράπεζες, είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης «είναι σχεδιασμένες ως μη ασφαλείς πλέον από το ίδιο το μοντέλο τους
Σχετικά Άρθρα
Ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτιμά ότι ολόκληρος ο κόσμος εισέρχεται σε μία ιδιαίτερα απειλητική περίοδο λόγω του παγκόσμιου πληθωρισμού και της στασιμότητας.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 εκτίμησε όμως ότι «τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ' ό,τι ήταν το 2008, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο. Δεν μιλάμε πλέον για κρίση, αλλά σήψη του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο δεν κατάφερε ποτέ να ανακάμψει».
Θύμισε ότι όπως τώρα «ο κ. Σταϊκούρας μας μιλάει περί θωρακισμένων τραπεζών είναι σαν μην πέρασε ούτε μια μέρα από την κρίση του 2008, όταν μια άλλη κυβέρνηση ΝΔ μιλούσε και τότε για θωρακισμένη οικονομία».
«Προχωράμε ακάθεκτα στις εκλογές, όπου μετά την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για προεκλογικό και προγραμματικό διάλογο με το ΜέΡΑ25, θα βρεθούμε δυστυχώς ενώπιον μιας συγκυβέρνησης ειδικού σκοπού των τριών μνημονιακών κομμάτων μετά την δεύτερη κάλπη προκειμένου να συνεχιστεί η ερημοποίηση της χώρας κάτω από το "ναι σε όλα" στους τέως τροϊκανούς», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

H πολιτική των Κεντρικών τραπεζών


Ο κ. Βαρουφάκης αναρωτήθηκε γιατί «το μοντέλο που δημιούργησαν Κεντρικές τράπεζες μαζί με κράτη έχει φέρει σε κατάρρευση τις τράπεζες» εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται «στο μοντέλο που εμείς στο ΜέΡΑ25 περιγράφουμε ως: "σοσιαλισμός για τους τραπεζίτες - λιτότητα για τους περισσότερους των πολιτών στις περισσότερες χώρες". Χαμηλές επενδύσεις, τεράστια ρευστότητα και "δηλητηριασμός" του χρήματος».
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, παρατήρησε ότι «πλέον, δεν υπάρχει ένα επιτόκιο που να εξασφαλίζει την σταθερότητα τιμών αλλά και των τραπεζών στον σημερινό καπιταλισμό.
Η Credit Suisse διασώθηκε από το Ελβετικό κράτος, όπως γίνεται πάντα» και ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών «εάν εσείς μπορείτε να κάνετε το ίδιο;»
Οι τράπεζες, είπε «είναι σχεδιασμένες ως μη ασφαλείς πλέον από το ίδιο το μοντέλο τους. Ο μόνος τρόπος να παραμείνουν ασφαλείς οι καταθέσεις είναι μέσω της ΕΚΤ και των Βρυξελλών».

Τροχονόμος των τραπεζιτών ο Σταϊκούρας


Ο κ. Βαρουφάκης, ανέφερε τον κ. Σταϊκούρα ότι «οι τραπεζίτες χλευάζουν, γιατί είστε απλώς ένας τροχονόμος γι' αυτούς , καθώς σε αυτήν τη χώρα υπάρχουν απλώς επιτετραμμένοι της Φρανκφούρτης και των Βρυξελλών, από τη στιγμή που λέτε "ναι σε όλα". Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό βέβαια, αλλά ευρωζωνικό, απλά εμείς είμαστε η πιο πτωχευμένη χώρα αυτού του ευρωζωνικού μείγματος». Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως «η μόνη λύση απέναντι σε αυτό το πρόβλημα θα ήταν η ΕΚΤ να διαθέσει έναν ψηφιακό λογαριασμό σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Αυτό θα διασφάλιζε πραγματικά τις καταθέσεις των Ευρωπαίων με ένα ψηφιακό πορτοφόλι που θα υποκαθιστούσε το μονοπώλιο του καρτέλ των μονίμως υπό πτώχευση τραπεζιτών.
Επιπλέον, λύση για την θωράκιση του τραπεζικού συστήματος δεν είναι ο "Ηρακλής" αλλά η κατάργησή του, μαζί με την κατάργηση της πώλησης των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά ταμεία».
Επιπλέον, «θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών, δημόσιο, για δωρεάν συναλλαγές, με ασφάλεια πληρωμών και σπάσιμο του μονοπωλίου των τραπεζών. Οι μόνοι χαμένοι από αυτές τις δύο θεσμικές προτάσεις μας θα ήταν τα funds και οι τραπεζίτες που σας κρατάνε από το λαιμό και σας χλευάζουν».
Εμείς, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης «είμαστε και παραμένουμε με αυτούς τους λαούς της Ευρώπης, ανυπάκουοι, ανυπότακτοι, την ώρα που εσείς λέτε: "ναι σε όλα"».

Όποιος διαβάζει Bloomberg, θα πρέπει να πανικοβληθεί

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, είπε ότι «σας λούζουν με εύσημα το bloomberg κι άλλοι, ότι δήθεν οι επιδόσεις της οικονομίας μας είναι εξαιρετικές, καλύτερες και από ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης! Αλλά όποιος τα διαβάζει αυτά θα πρέπει να πανικοβληθεί, γιατί την τελευταία φορά που τα είχαν πει αυτά, ήταν το 2005!». Ο κ. Βαρουφάκης κατέληξε λέγοντας προς την κυβέρνηση ότι «φεύγετε αφήνοντας πίσω όχι μια Ελλάδα δύο ταχυτήτων, αλλά μια Ελλάδα όπου το 85-90% είναι στην όπισθεν και κάποιοι ελάχιστοι που είναι στο ξέφρενο έμπροσθεν της ολιγαρχίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης