Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αποκαθηλώνεται η στρατιωτική κυριαρχία των ΗΠΑ - Οι αποκαλύψεις για ελλείψεις όπλων

Αποκαθηλώνεται η στρατιωτική κυριαρχία των ΗΠΑ - Οι αποκαλύψεις για ελλείψεις όπλων
Οι πολιτικοί των ΗΠΑ λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας
Σχετικά Άρθρα

Η επιθυμία της Αμερικής για πόλεμο μπορεί να βρει εμπόδιο… τη δική της ικανότητα να παράγει όπλα. Κι αυτό διότι κορυφαίος Αμερικανός πολιτικός αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να παράγουν όπλα αρκετά γρήγορα για να προστατεύσουν τους συμμάχους τους σε ένα σενάριο σύγκρουσης.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, Michael McCaul, αποκάλυψε πως ο στρατιωτικός βιομηχανικός τομέας δεν είναι σε θέση να παράγει όπλα «αρκετά γρήγορα» για να εγγυηθεί την ασφάλεια των εταίρων. Ο ίδιος ανέφερε το παράδειγμα της Ταϊβάν, με την οποία η Ουάσιγκτον έχει μια σειρά στρατιωτικών συμφωνιών. Ο McCaul είπε σε ένα μέσο ενημέρωσης κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης ότι «υπέγραψε όπλα πριν από τρία χρόνια που δεν έχουν μπει ακόμη στη χώρα». Επιπλέον, λέει ότι η Ταϊβάν είναι «ανίκανη να υπερασπιστεί ακόμα και την… ίδια σε περίπτωση εισβολής στο έδαφος της».
Παράλληλα, ο McCaul επέκρινε το γεγονός ότι οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι ΗΠΑ είναι χρονοβόρες, καθιερώνονται πάντα μακροπρόθεσμα και έχουν ακόμη και πολλαπλές καθυστερήσεις. Για αυτό, θα ήταν απαραίτητο να διατηρείται η παραγωγή σε σταθερά επίπεδα, στέλνοντας πάντα όπλα στους συμμάχους, διασφαλίζοντας έτσι την προετοιμασία τους για πιθανές πολεμικές καταστάσεις. Υπό αυτή την έννοια, συνεχίζοντας στο θέμα της Ταϊβάν, ο McCaul τόνισε επίσης τη σημασία της προστασίας της Ταϊπέι που διαθέτει αρκετά όπλα για να αμυνθεί ενάντια σε μια «κινεζική εισβολή».
Τα λόγια του McCaul είναι σημαντικά, διότι υποστηρίζουν μια ανάλυση που έχει γίνει από αρκετούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι σε θέση να προστατεύσει ταυτόχρονα όλους τους συμμάχους της. Η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα σοβαρή με την ουκρανική σύγκρουση. Λόγω της συστηματικής αποστολής όπλων στο Κίεβο, τα αποθέματα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων τελιεώνουν με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο τα αμυντικά τους οπλοστάσια, καθιστώντας έτσι πολύ αμφισβητήσιμη την ικανότητά τους να βοηθήσουν άλλα έθνη σε πιθανές καταστάσεις σύγκρουσης.
Η πολιτική της στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία. Η χώρα εξαντλεί τα αποθέματά της και τα αναπληρώνει μόνο και μόνο για να στείλει ακόμη περισσότερα όπλα στις ουκρανικές δυνάμεις, χωρίς να ανησυχεί για το εάν θα έχει επαρκή στρατηγικά αποθέματα για να εγγυηθεί τη δική της ασφάλεια και των μη Ουκρανών εταίρων. Επί του παρόντος, η ικανότητα της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας είναι ουσιαστικά περιορισμένη στην παραγωγή εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί από Ουκρανούς στρατιώτες, κάτι που είναι απολύτως αντιστρατηγικό για τη χώρα.
Οι πολιτικοί των ΗΠΑ λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις δυνατότητες των αμυντικών εταιρειών. Αυτοί οι επιχειρηματίες, με τη σειρά τους, στοχεύουν στο κέρδος και θέλουν να υπογράφονται ολοένα και περισσότερες στρατιωτικές συμβάσεις, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τι είναι στρατηγικά καλύτερο για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αλλά θέλουν απλώς να κάνουν κέρδη με την παραγωγή όπλων και την κερδοσκοπία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης