Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ νιώθουν αδύναμες και το παραδέχονται - Στη γωνία για την απόρριψη του κινεζικού σχεδίου για ειρήνη στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ νιώθουν αδύναμες και το παραδέχονται - Στη γωνία για την απόρριψη του κινεζικού σχεδίου για ειρήνη στην Ουκρανία
Ανησυχία Αμερικανών αξιωματούχων ότι θα περάσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι δεν ενδιαφέρονται για την ειρήνη
Οι ΗΠΑ αρχίζουν και νιώθουν αδύναμες για τη στάση που τηρούν απέναντι στην ουκρανική κρίση και για την πολιτική που έχουν υιοθετήσει να συνεχίζουν να προμηθεύουν συνεχώς με ολοένα και πιο θανατηφόρα όπλα τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του Bloomberg, Αμερικάνοι αξιωματούχοι φέρονται να παραδέχονται αυτήν την αδυναμία τους, καθώς εκφράζουν την ανησυχία τους πως η πλήρης απόρριψη της πρότασης της Κίνας για την ειρήνη στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ «στη γωνία» και στην απομόνωση, καθώς θα δείξει στην παγκόσμια κοινότητα πως δεν ενδιαφέρονται για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Έντονη ανησυχία

Δημοσίευμα του Bloomberg επικαλείται πηγή από την κυβέρνηση Biden, η οποία υποστηρίζει πως αν και υπάρχει «βαθύς σκεπτικισμός» για το κινεζικό σχέδιο, υπάρχει παράλληλα και έντονος προβληματισμός κεκλεισμένων των θυρών, για το τι θα σημάνει μια πλήρης απόρριψη της πρότασης του Πεκίνου στην παγκόσμια κοινότητα.
Συγκεκριμένα, εκφράζεται η ανησυχία μήπως η απόρριψη αυτή δείξει στις ήδη κουρασμένες και οικονομικά πληγείσες χώρες της Δύσης ότι η Ουάσινγκτον δεν ενδιαφέρεται για μια ειρηνευτική διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης

Σε δυσχερή θέση οι ΗΠΑ

Βάσει του δημοσιεύματος, οι ΗΠΑ βρέθηκαν σε δυσχερή θέση μετά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Κίνας, Xi Jinping, οι οποίοι συζήτησαν το ειρηνικό σχέδιο του Πεκίνου.
Μάλιστα ο Putin υποστήριξε πως το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, στηλιτεύοντας ωστόσο τη Δύση και το Κίεβο για το ότι το έχουν ήδη απορρίψει.
Επιπλέον, Putin και Jinping έσπευσαν να σημειώσουν πως η συμμαχία τους σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται κατά τρίτων χωρών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τοποθετήσεις αυτές έφεραν σε άβολη θέση τις ΗΠΑ, οι οποίες μάλλον αναγκάζονται να εξετάσουν μια «ευρύτερη προσέγγιση» απέναντι σε αυτά τα κράτη.

Διπλωματική επιτυχία Κίνας

Όπως αναφέρεται, οι ΗΠΑ επιχείρησαν να κρατήσουν την Κίνα μακριά από τη σύγκρουση από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά τελικά αποδείχθηκε το αντίθετο, καθώς πλέον η Κίνα έχει καταφέρει να βρει ένα κοινό που την ακούει όσον αφορά τις διπλωματικές της πρωτοβουλίες ανά τον κόσμο.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δημοσίευσε την πρόταση των 12 σημείων για την επίτευξη της ειρήνης στην Ουκρανία και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αρχίσουν άμεσα διάλογο.
Μάλιστα, το Πεκίνο καλεί τη διεθνή κοινότητα να παράσχει τις κατάλληλε προϋποθέσεις για την έναρξη των βημάτων προς την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι με τη στάση της να στέλνει περισσότερα όπλα στο Κίεβο, ρίχνει λάδι στην φωτιά και κλιμακώνει την πολεμική αντιπαράθεση.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης