Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Προτεραιότητά μας η σταθερότητα των τιμών – Το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι υγιές και εύρωστο

Powell (Fed): Προτεραιότητά μας η σταθερότητα των τιμών – Το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι υγιές και εύρωστο
«Εργαζόμαστε για να κρατήσουμε το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα ασφαλές» είπε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell...
Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της για να προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα.
«Το τραπεζικό μας σύστημα είναι υγιές και ανθεκτικό, με ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα.
Θα παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες στο τραπεζικό σύστημα και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία μας, όπως απαιτείται, για να το διατηρήσουμε ασφαλές και υγιές», δήλωσε ο Powell.
«Επιπλέον, δεσμευόμαστε να πάρουμε τα μαθήματά μας από αυτό που συνέβη και να εργαστούμε για να αποτρέψουμε να επαναληφθούν ανάλογα επεισόδια στο μέλλον», πρόσθεσε αναφερόμενος, προφανώς, στο «λουκέτο» που μπήκε στις Signature Bank, Silicon Valley Bank και το παρ’ ολίγον κλείσιμο στη First Republic.
Ο πρόεδρος της Fed αναγνώρισε ότι τα ζητήματα στο τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες εβδομάδες θα δημιουργήσουν αυστηρότερους όρους για τις χορηγήσεις.
«Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι τα γεγονότα στο τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυστηρότερους όρους πίστωσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κάτι που με τη σειρά του θα επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα.
Είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί η έκταση αυτών των επιπτώσεων, και επομένως πολύ νωρίς για να καθοριστεί πώς θα ανταποκριθεί η νομισματική πολιτική» είπε ο Powell.
Το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι ανθεκτικό και οι ροές καταθέσεων επανέρχονται σε καλό δρόμο, δήλωσε ο Jerome Powell.
«Οι καταθετικές ροές στο τραπεζικό σύστημα έχουν σταθεροποιηθεί την τελευταία εβδομάδα», προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι οι πρωτοβουλίες που έλαβαν η Fed, το Υπουργείο Οικονομικών και η FDIC αποδεικνύουν ότι οι αποταμιεύσεις των καταθετών και το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλή.
 
Eπιτόκιο...
 
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι, στη σκιά της τραπεζικής κρίσης, η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων εξέτασε την πιθανότητα παύσης σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων.
«Πράγματι, πριν από τη συνάντηση εξετάσαμε αυτό το ενδεχόμενο» είπε, και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, τα ενδιάμεσα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας ήταν ισχυρότερα του αναμενομένου.
Πάγια δέσμευσή μας είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού και η σταθερότητα των τιμών, όπως και η εμπιστοσύνη στο ότι αυτό πράττουμε.
Στόχος μας είναι να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% και θα κάνουμε τα πάντα για το καταφέρουμε.
Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη διά των λόγων και των πράξεών μας».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε ότι η Fed έχει ακόμη απόσταση να καλύψει και… πολλή δουλεία να κάνει.
«Απέχουμε πολύ από το να πάει ο πληθωρισμός στο 2% και είναι πιθανό ο δρόμος να είναι ανώμαλος», δήλωσε ο ηγέτης της κεντρικής τράπεζας, καταλήγοντας:
«Ο πληθωρισμός μετριάστηκε κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους, αλλά η ισχύς των πρόσφατων μετρήσεων δείχνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές». 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης