Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα προειδοποίηση σοκ από Big Short: Η κρίση δεν έχει τελειώσει, αναμείνατε χάος – Έρχονται άλλες 2 χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ

Νέα προειδοποίηση σοκ από Big Short: Η κρίση δεν έχει τελειώσει, αναμείνατε χάος – Έρχονται άλλες 2 χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ
Όταν η Fed άρχισε να ενισχύει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, το χαρτοφυλάκιο ομολόγων των τραπεζών απώλεσε αξία...
Σχετικά Άρθρα
Τα τελευταία 24ωρα ήταν λίγο πιο ήρεμα, αλλά η σοβούσα κρίση εμπιστοσύνης εξακολουθεί να κλονίζει τον αμερικανικό -και όχι μόνο- χρηματοπιστωτικό τομέα.
Οι επενδυτές προσπαθούν να πάρουν ανάσες, εν αναμονή της Fed...
Ειρήσθω εν παρόδω, η Fed είναι αντιμέτωπη με μία από τις πλέον δύσκολες εξισώσεις, που καλείται να επιλύσει:
Να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, χωρίς να βλάψει την οικονομική δραστηριότητα.
Αλλά τα πράγματα, όπως φαίνεται, είναι ακόμα πιο περίπλοκα.
Όπως αναφέρθηκε ήδη, αυτό που περιπλέκει την εξίσωση είναι το ξέσπασμα της σοβούσας τραπεζικής κρίσης, η οποία προκλήθηκε από την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Η ειρωνεία είναι ότι η SVB κατέρρευσε επειδή η τράπεζα δεν έτυχε προστασίας από τις συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται στην αγορά, και οι οποίες συνδέονται με την ανοδική κίνηση των επιτοκίων.
Η SVB είχε αποκτήσει ομόλογα του Δημοσίου, όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά.
Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι από τα υψηλότερα ποιοτικά, επειδή ο κίνδυνος αθέτησης υποχρεώσεων του δανειολήπτη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, είναι σχεδόν ανύπαρκτος.
Το πρόβλημα είναι ότι η τράπεζα δεν είχε προβλέψει ότι τα επιτόκια θα αυξάνονταν τόσο…
Όταν η Fed άρχισε να ενισχύει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της τράπεζας έχασε αξία.
Σημειώνεται πως οι τιμές των ομολόγων και τα επιτόκια κινούνται αντιστρόφως ανάλογα.

Comerica and U.S. Bancorp

Ως γνωστόν, η SVB (SIVB) επεδίωξε να συγκεντρώσει 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαιο.
Αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε bank run, γεγονός το οποίο ανάγκασε τις ρυθμιστικές αρχές να «κλείσουν» την τράπεζα στις 10 Μαρτίου.
Έκτοτε, οι επενδυτές και οι καταθέτες φοβούνται ότι τα θέματα της SVB ενδέχεται να μεταδοθούν σε άλλες περιφερειακές τράπεζες, με παρόμοια προφίλ (contagion).
Τα έκτακτα μέτρα που έχουν ανακοινώσει οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να αποκαταστήσουν την ηρεμία.
Σε αυτό το περιβάλλον, με τα βλέμματα όλων να έχουν επικεντρωθεί στη First Republic Bank, ο Michael Burry –ευρύτερα γνωστός ως Big Short– κρούει τον συναγερμό για δύο άλλες τράπεζες: την Comerica (CMA) και την U.S. Bancorp.
Σε πρόσφατο γράφημά του, ο θρυλικός επενδυτής κατονομάζει ποιες θεωρεί τις τράπεζες πιο ευάλωτες και επίφοβες για bank run.
Αυτές συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών με τις περισσότερες απραγματοποίητες ζημίες στα χαρτοφυλάκιά τους (λόγω των ομολόγων που διακρατούν).
Φαίνεται από το διάγραμμα/οδηγό, όπως το ονόμασε ο Burry, ότι η Silicon Valley Bank και η Signature Bank στη Νέα Υόρκη, δύο τράπεζες τις οποίες έκλεισαν οι ρυθμιστικές αρχές, ήταν τα ιδρύματα που είχαν τις περισσότερες ανασφάλιστες καταθέσεις.
Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες τους κατέχουν περισσότερα μετρητά από το ασφαλιστικό όριο της FDIC (250.000) στους λογαριασμούς τους.
Η First Republic είναι η Νο. 3 τράπεζα που εξαρτάται περισσότερο από πλούσιους πελάτες.
Ακολουθούν η Comerica και η U.S. Bancorp - περισσότερο από το 60% των καταθετών τους είναι ανασφάλιστοι, σύμφωνα με τον Burry.
Υπενθυμίζεται πως ο επενδυτής αποκαλείται «Big Short» από τη Wall Street και έγινε θρύλος αφού στοιχημάτισε επιτυχώς ενάντια στα στεγαστικά δάνεια (subprime) που προκάλεσαν την οικονομική κρίση του 2008.

Προειδοποίηση Moody's

Ταυτόχρονα, οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες της Comerica αντιπροσωπεύουν το 40% του δείκτη CET1 (θεωρείται το ποιοτικότερο κεφάλαιο μιας τράπεζας επειδή είναι πλήρως διαθέσιμο για την κάλυψη ζημιών).
Αυτό το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο στην U.S. Bancorp: Οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% του δείκτη CET 1.
Οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες αντιπροσωπεύουν το 40% του κεφαλαίου tier 1της First Republic Bank, ενώ περίπου το 80% των πελατών της τράπεζας είναι ανασφάλιστοι.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες αποτελούσαν μεταξύ 30% και 40% των κοινών μετοχικών κεφαλαίων κατηγορίας 1 της Signature Bank και το 120% της SVB.
«Αυτό είναι ένας καλός πίνακας/οδηγός» δημοσίευσε ο Burry στο Twitter στις 17 Μαρτίου.
Τρεις μέρες αργότερα πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι αυτό το γράφημα βοήθησε».
Όπως συμβαίνει συνήθως με τον Burry, τα tweets έχουν διαγραφεί.
Ο διαχειριστής του hedge fund φαίνεται να υποδηλώνει ότι η First Republic Bank, η Comerica και η U.S. Bancorp είναι όλες ευάλωτες σε τραπεζικές «επιθέσεις».
Στην Ευρώπη, η USB είναι αυτή με τις περισσότερες μη πραγματοποιηθείσες απώλειες σε σύγκριση με το κεφάλαιό της.
Η U.S Bancorp και η Comerica δεν έκαναν κάποιο σχόλιο.
Αξίζει να επισημανθεί πως η προειδοποίηση του Burry έχει και τη σφραγίδα του οίκου Moody’s ο οποίος στις 14 Μαρτίου προειδοποίησε ότι θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Comerica.
«Η σημερινή αξιολόγηση αντικατοπτρίζει την υψηλή εξάρτηση της Comerica από την πιο ευαίσθητη ως προς την εμπιστοσύνη χρηματοδότηση ανασφάλιστων καταθέσεων, το υψηλό ποσό των μη πραγματοποιηθεισών ζημιών, καθώς και ένα σχετικά χαμηλότερο επίπεδο κεφαλαιοποίησης» ανέφερε η Moody's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης