Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μία δημόσια πρόταση λόγω «καραμπόλας» και η προτροπή να περιμένουν οι επενδυτές τη δεύτερη

Μία δημόσια πρόταση λόγω «καραμπόλας» και η προτροπή να περιμένουν οι επενδυτές τη δεύτερη
Aν και γίνεται αναφορά στη συγχώνευση με την ΑΝΕΚ δεν έχει ακόμα απαντηθεί το ερώτημα αν η STRIX θα δώσει και στους μετόχους της ΑΝΕΚ το δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια πρόταση
Σχετικά Άρθρα
Ξεκίνησε χθες 21 Μαρτίου η δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς προς τους μετόχους της Attica Group, στα 1,8550 ευρώ ανά μετοχή.
Η δημόσια πρόταση ουσιαστικά είναι προϊόν «καραμπόλας» λόγω της δημόσιας πρότασης που έκανε η Τράπεζα Πειραιώς στη MIG (και του ποσοστού που απέκτησε), η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Attica Group.
Όπως αναφέρεται και στο ενημερωτικό «η Δημόσια Πρόταση διενεργείται από τον Τράπεζα Πειραιώς λόγω της υποχρέωσης που προκύπτει, από την απόκτηση ποσοστού υπερβαίνοντος το 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου της MIG, η οποία κατέχει, άμεσα και έμμεσα, συνολικά ποσοστό 79,4% περίπου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας».

Στο ενημερωτικό αναγράφονται τα βασικά που αναφέρονται σε όλα τα ενημερωτικά όπως για παράδειγμα ότι «ο Προτείνων δεν προτίθεται να επιφέρει αλλαγές στην επιχειρηματική στρατηγική και στους επιχειρηματικούς σκοπούς της Εταιρείας και προτίθεται να στηρίξει τις επιλογές της διοίκησής της για περαιτέρω ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, μέσω της ανακοινωθείσας συγχώνευσης με απορρόφηση της εισηγμένης στο Χ.Α. εταιρείας ΑΝΕΚ».
Επιπλέον αναφέρεται ότι μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης και αν επιτευχθεί το απαραίτητο από το νόμο ποσοστό, ο Προτείνων δεν θα ζητήσει τη διαγραφή των Μετοχών από το Χ.Α.
Το σημαντικό που αναφέρεται είναι ότι στις 13.12.2022 η MIG απεδέχθη πρόταση της «STRIX Holdings L.P.», ομολογιούχο – κάτοχο του συνόλου των ομολογιών α) του από 14.05.2021 κοινού ομολογιακού δανείου έκδοσης της MIG και β) του από 31.07.2017 μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έκδοσης της MIG, για την ανταλλαγή του συνόλου των ως άνω ομολογιών κυριότητός της και έκδοσης της MIG, με το σύνολο της άμεσης και έμμεσης συμμετοχής της MIG στην Εταιρεία, ήτοι 22.241.173 μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10,31% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, τις οποίες κατέχει άμεσα η MIG, και του συνόλου των μετοχών της κατά 100% θυγατρικής «MIG SHIPPING S.A.», η οποία κατέχει 149.072.510 μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 69,07% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας.

Η Μετ’ αναβολή Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της MIG που πραγματοποιήθηκε την 03.03.2023 ενέκρινε τη διάθεση της συνολικής (άμεσης και έμμεσης) συμμετοχής της MIG στην ATTICA προς την «STRIX Holdings L.P.» με αντάλλαγμα τη μεταβίβαση προς την MIG του συνόλου των ομολογιακών δανείων εκδόσεώς της.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την κατά νόμο απαιτούμενη έγκριση της συναλλαγής από την αρμόδια αρχή ανταγωνισμού.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής, η «STRIX Holdings L.P.» θα καταστεί υπόχρεη σύμφωνα με το Νόμο προς υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας.
Επισημαίνεται ότι ο Προτείνων έχει ήδη δηλώσει τη στήριξη του στις προσπάθειες της διοίκησης της MIG για ανάπτυξη και εξαγωγή οικονομικής αξίας από τις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένων των ανακοινωθεισών ενεργειών με στόχο την ολοσχερή απομείωση του δανεισμού της μέσω της ως άνω ανταλλαγής.
Αυτή η αναφορά ουσιαστικά αποτελεί και μία έμμεση προτροπή προς τους μετόχους να περιμένουν τη δεύτερη δημόσια πρόταση που θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και θα είναι σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας στα 2,59 ευρώ.
Αυτός είναι και ο λόγος που η μετοχή διαπραγματεύεται σημαντικά υψηλότερα από την τρέχουσα δημόσια πρόταση και κοντά στην τιμή της επόμενης.
Συγκεκριμένα, η τιμή κινείται πέριξ των 2,40 ευρώ.
Πάντως αν και γίνεται αναφορά στη συγχώνευση με την ΑΝΕΚ δεν έχει ακόμα απαντηθεί το ερώτημα αν η STRIX θα δώσει και στους μετόχους της ΑΝΕΚ το δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια πρόταση.
Υπενθυμίζεται πως η ATTICA είναι ένας από τους μεγαλύτερους ελληνικούς ομίλους επιβατηγού ναυτιλίας, ενώ συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους δέκα μεγαλύτερους της Ευρώπης στον κλάδο του.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για επέκταση των δραστηριοτήτων της, η ATTICA άρχισε εντός του 2021 να επενδύει σε έναν συμπληρωματικό της κύριας δραστηριοποίησής της τομέα, τον ξενοδοχειακό τομέα, με στόχο την αξιοποίηση της ισχυρής δυναμικής του ελληνικού τουρισμού.
Στο πλαίσιο αυτό εξαγόρασε, μέσω 100% θυγατρικής της εταιρίας, την ιδιοκτήτρια εταιρία του ξενοδοχείου Naxos Resort Beach Hotel που βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο Νάξου καθώς και το 4 αστέρων ξενοδοχείο «Tinos Beach Hotel» στα Κιόνια Τήνου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης