Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγωγή ετοιμάζουν οι κάτοχοι ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse για τις ζημιές ύψους 17 δισ. δολαρίων

Αγωγή ετοιμάζουν οι κάτοχοι ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse για τις ζημιές ύψους 17 δισ. δολαρίων
Ο μηδενισμός των ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απώλεια που έχει προκληθεί ποτέ σε επενδυτές AT1 από την εισαγωγή της συγκεκριμένης κατηγορίας ομολόγων
Σχετικά Άρθρα
Ένα μέρος των κατόχων ομολόγων της Credit Suisse ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν αγωγή, για την απόφαση να μηδενίσουν ομόλογα additional tier 1 (ΑΤ1) ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο της εξαγοράς της από την UBS.
Η ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA ανακοίνωσε ότι οι τίτλοι AT1, που θεωρούνται ευρέως ως επενδύσεις μειωμένου κινδύνου, θα μηδενίσουν, ενώ οι κάτοχοι μετοχών θα πληρωθούν, κατά τη διαδικασία εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS, εξοργίζοντας τους κατόχους tier ομολόγων.
Ο David Benamou, επικεφαλής επενδύσεων στην Axiom Alternative Investments και κάτοχος ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse, δήλωσε στο CNBC ότι θα συμμετάσχει στην ανάληψη νομικής δράσης μαζί με «πιθανώς τους περισσότερους κατόχους ομολόγων», πρόσθεσε.
Η δικηγορική εταιρεία Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, με έδρα την Καλιφόρνια, ανακοίνωσε ότι έχει συγκροτήσει μια «ομάδα δικηγόρων από την Ελβετία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο» που θα εργαστούν από κοινού στην κατάθεση της συγκεκριμένης αγωγής.
«Αυτή η ομάδα βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με ορισμένους κατόχους ομολόγων AT1 της Credit Suisse, που αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό της συνολικής αξίας των τίτλων AT1 που εκδόθηκαν από την Credit Suisse, σχετικά με τις πιθανές νομικές ενέργειες που μπορεί να έχουν στη διάθεσή τους» ανέφερε η εταιρεία.
Η δικηγορική εταιρεία σχεδιάζει να συγκαλέσει τους κατόχους ομολόγων στις 22/3/23 για να συζητήσουν τα «δυνητικά μέτρα επανόρθωσης».
Συνήθως, όταν πτωχεύει μια τράπεζα, τα AT1 — επίσης γνωστά ως ενδεχόμενα μετατρέψιμα ή «CoCos» — έχουν προτεραιότητα στην αποπληρωμή, πάνω από τους κατόχους μετοχών.
Ο μηδενισμός των ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απώλεια που έχει προκληθεί ποτέ σε επενδυτές AT1 από την εισαγωγή της συγκεκριμένης κατηγορίας ομολόγων, που έγινε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κείση του 2008.
Η απόφαση των ελβετικών αρχών να ανατρέψουν τα ειωθότα και να μηδενίσουν τις επενδύσεις των κατόχων ομολόγων AT1 δίνοντας προτεραιότητα στην πληρωμή των επενδυτών μετοχών έχει βρεθεί στο στόχαστρο ισχυρής κριτικής επειδή καταστρέφει την εμπιστοσύνη στην συγκεκριμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, δημιουργώντας πιθανώς δευτερεύουσες επιτπώσεις στις παγκόσμιες αγορές.
Η Αρχή Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) εξέδωσαν κοινή δήλωση τη Δευτέρα 20/3/23, επιδιώκοντας να καθησυχάσουν τους κατόχους ομολόγων ΑΤ1, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που λέει ότι όταν υπάρχουν μεγάλες ζημιές πρώτα χάνουν τα λεφτά τους οι κάτοχοι μετοχών και μετά οι κάτοχοι ομολόγων ΑΤ1.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης