Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron: Ούτε διάλυση Βουλής, ούτε ανασχηματισμός, ούτε δημοψήφισμα αλλά μεταρρυθμίσεις

Macron: Ούτε διάλυση Βουλής, ούτε ανασχηματισμός, ούτε δημοψήφισμα αλλά μεταρρυθμίσεις
Ζητά προτάσεις από την κυβέρνηση της Borne
Ούτε διάλυση της Βουλής, ούτε ανασχηματισμό της κυβέρνησης ούτε δημοψήφισμα για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση αλλά προτάσεις για μεταρρυθμίσεις θέλει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, όπως υποστήριξαν πηγές που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη που έγινε μετά την πύρρειο νίκη που πέτυχε η γαλλική κυβέρνηση μετά τη μη υπερψήφιση των προτάσεων μομφής που κατάθεσε η αντιπολίτευση.
Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Macron ζήτησε από το κυβερνητικό στρατόπεδο την παρουσίαση εντός «δύο ή τριών εβδομάδων το πολύ» «προτάσεων» για την «αλλαγή της μεθόδου και της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων».
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως ο Γάλλος πρόεδρο θέλει «να εντοπισθούν ορισμένα σαφή σχέδια στο πλαίσιο μίας σαφούς ατζέντας», για παράδειγμα, μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 «με μία σαφή μέθοδο» για να αποφευχθεί «η επανάληψη της αμφισβήτησης της νομιμότητας ενός νομοθετικού κειμένου».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας φέρεται να ζήτησε μεταρρυθμίσεις «με λιγότερους νόμους και περισσότερες ρυθμίσεις» όταν δεν εξασφαλίζεται απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση».

Πύρρειος νίκη

Πάντως, οργή κατά του προέδρου Emmanuel Macron επικρατεί στη Γαλλία, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνησή του κατάφερε οριακά, με ελάχιστες ψήφους υπέρ του να επιβιώσει πολιτικά των δύο προτάσεων μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Συγκεκριμένα, 278 Γάλλοι βουλευτές στήριξαν τη μια από τις δύο προτάσεις μομφής, όταν απαιτούνταν 289 ψήφοι για να υπερψηφιστεί, αριθμός που εάν επιτυγχανόταν, θα προκαλούσε την πτώση της κυβέρνησης του προέδρου Macron και την άμεση απόσυρση του σχετικού νόμου (η δεύτερη πρόταση μομφής έλαβε μόλις 94 ψήφους υπέρ).
Υπενθυμίζεται πως κατόπιν αυτής της ψηφοφορίας, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που μεταξύ άλλων προβλέπει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, «πέρασε», καθώς παρακάμπτεται η ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.

Ομιλία στο λαό

Η οριακή αυτή πολιτική νίκη, δεν μπορεί να κρύψει την οργή του λαού κατά του προέδρου Macron, ο οποίος σε μια προσπάθεια να ανακάμψει και να διαχειριστεί τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης, θα παραχωρήσει αύριο Τετάρτη 22/3 απευθείας συνέντευξη στους τηλεοπτικούς σταθμούς TF1 και France 2 TV.

Πολιτικές επαφές

Στο πλαίσιο της πολιτικής του αντεπίθεσης, ο Macron θα συναντηθεί σήμερα 21/3 με την πρωθυπουργό Elisabeth Borne, η οποία μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.
Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί εντός της ημέρας και με τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση και με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Κρίση

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ζητούσε την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης Borne, καλώντας τον πρόεδρο Macron να την αποπέμψει.
Μάλιστα ο αριστερός συνασπισμός, Nupes έκανε γνωστό πως θα προσφύγει στο Συνταγματικό Συμβούλιο προκειμένου να εξετάσει και να αποτανθεί το συντομότερο δυνατό για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Εκατοντάδες συλλήψεις

Πάντως, οι αντιδράσεις κατά του Macron και της κυβέρνησης του δεν λένε να κοπάσουν.
Η αστυνομία προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις κατά τη διάρκεια επεισοδίων και συγκρούσεων με την αστυνομία σε όλη τη Γαλλία, ενώ τα συνδικάτα ετοιμάζονται για μια ακόμα εθνική απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 23 Μαρτίου.
Οι διαδηλωτές καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και καλούν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν δυναμικά και να μην καμφθεί η αποφασιστικότητα τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης