Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – «Βουτιά» στις 1.000 μονάδες – Ισχυρή πίεση στις τραπεζικές μετοχές

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – «Βουτιά» στις 1.000 μονάδες – Ισχυρή πίεση στις τραπεζικές μετοχές
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Με όσα γίνονται μόνο ήσυχοι στους καναπέδες μας δεν μπορούμε να καθόμαστε. Η απόφαση να «παλτουδιαστούν» οι ομολογιούχοι της CS δεν είναι καλή εξέλιξη και όσοι κατέχουν αυτά τα χαμηλής αξιολόγησης ομόλογα δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια, ειδικά όταν οι μέτοχοι παίρνουν κάτι ψιλά. Χρειάζεται προσοχή. Όλη αυτή η κατηγορία ομολόγων στην Ευρώπη μπαίνει υπό αμφισβήτηση.

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με απώλειες άνω του 1% και ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί δοκιμάζοντας την αντοχή του ψυχολογικού ορίου των 1.000 μονάδων. Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο και καταγράφουν μεγάλες απώλειες. Μόνο ο ΟΛΠ ενισχύεται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση στο ξεκίνημα λόγω αποτελεσμάτων, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα κρατήσει.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με απώλειες 6% η Πειραιώς, περίπου 5% χάνει η Alpha Bank και περίπου 4% οι άλλες συστημικές. Η Αττικής άνοιξε αμετάβλητη αλλά υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ αγοραστή και πωλητή. Σημειώστε τώρα πως οι μέτοχοι της CS παίρνουν 3,5 δισ. ευρώ και η ΑΤΤ ζητάει περίπου 450 εκατ. ευρώ!

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Μεγάλη η βουτιά στην τιμή στις τελευταίες συνεδριάσεις. Το Brent έχει χάσει 12 δολάρια και από τα 83 και κάτι έχει πάει στα 71 δολάρια το βαρέλι. Αυτό βέβαια έχει επιπτώσεις και δεν είναι μόνο ότι θα βάλουμε κάποια στιγμή φθηνότερα καύσιμα.

ΟΛΠ: Αγαπημένη μετοχή της στήλης και μακροχρόνια επιλογή. Εξαιρετικά τα αποτελέσματα και δίνουν μονοψήφιο p/e ενώ το μέρισμα πήγε στα 1,04 ευρώ ανά μετοχή από 0,63 ευρώ!!! Η μετοχή άνοιξε με άνοδο, αλλά το κλίμα είναι έντονα αρνητικό και δεν αποκλείεται να δούμε μία εικόνα στη μετοχή που δε θα ταιριάζει με την ποιότητα του ισολογισμού. Τα καθαρά κέρδη στα 52,8 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός αρνητικό κατά 68 εκατ. ευρώ με τα χρήματα που εμφανίζονται ως υποχρέωση προς το δημόσιο. Αποτίμηση 455 εκατ. ευρώ και τιμή 18,20 ευρώ. Νομίζουμε πως μία τιμή στα 30 ευρώ είναι η δίκαιη κατά την ταπεινή μας άποψη.

ΔΕΗ: Το ΒΝ παρουσίασε το θέμα του επιτοκίου και το τι ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωση αναδεικνύοντας το θέμα και τονίζοντας φυσικά ότι η ανακοίνωση της ΔΕΗ στο helex.gr δεν διευκρίνιζε αλλά παρέπεμπε στην ιστοσελίδα λες και ήταν κάτι απλό. Σήμερα μάλλον υποχρεώθηκε να δώσει περισσότερη ενημέρωση.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Αμοιβή 98,6 εκατ. ευρώ έλαβε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος το Φεβρουάριο στο πλαίσιο της σύμβασης που είχε υπογράψει το 2018. Συνολικά η εταιρεία κατέβαλε εκτός από τα 98,6 εκατ. ευρώ και άλλα 42,2 εκατ. ευρώ που ήταν ο φόρος.

INFORM ΛΥΚΟΣ: Οι μετοχές σταμάτησαν στα 2,70 ευρώ που ουσιαστικά δίνει τιμή AustriaCard 12,34 ευρώ, αλλά η τιμή εκκίνησης έχει καθοριστεί στα 13,42 ευρώ, άρα οι μέτοχοι μέχρι την περασμένη Παρασκευή της ΛΥΚ έχουν ένα premium. Η εισαγωγή γίνεται την Πέμπτη 23 Μαρτίου και λίγε μέρες νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

ΕΝΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ: Κάποια στιγμή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η διοίκηση του Χ.Α. θα πρέπει να μας πουν αν ελέγχουν τι συμβαίνει με συγκεκριμένες μετοχές. Μερικά παραδείγματα από τη σημερινή προσυνεδρίαση θα δώσουμε: Στα Πλαστικά Θράκης εντολή πώλησης στο -29,90% 400 τεμαχίων. Στη ΓΕΒΚΑ που έβγαλε εξαιρετικά αποτελέσματα εντολή πώλησης 2.400 τεμαχίων στο -29,92% και Τεχνική Ολυμπιακή εντολή πώλησης 479 τεμαχίων στο -29,82%.

ΓΕΒΚΑ: Μονοψήφιο το p/e, καλό το μέρισμα αλλά η μετοχή υποχωρεί 3,15% και η αποτίμηση είναι λίγο κάτω από 30 εκατ. ευρώ.

FOURLIS: Αύριο τα δικά του αποτελέσματα χρήσης. Οριακά υψηλότερα αλλά μόλις με 1.000 τεμάχια η μετοχή.

JUMBO: Αύριο η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα ύψους 1,1550 ευρώ ανά μετοχή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης