Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη Ρωσία ο Jinping: Εφικτή η ειρήνη στην Ουκρανία - Putin: Είμαστε σαν βράχος με την Κίνα

Στη Ρωσία ο Jinping: Εφικτή η ειρήνη στην Ουκρανία - Putin: Είμαστε σαν βράχος με την Κίνα
Στεκόμαστε πλάι πλάι σαν βράχος μέσα σε ένα ρεύμα που ρέει γρήγορα υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin
Σχετικά Άρθρα
(upd 4) Μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία και να βρεθεί μια λογική διέξοδος στην κρίση εάν τηρηθεί η έννοια της καθολικής ασφάλειας υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin στη Μόσχα.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βρεθεί μια λογική διέξοδος από την ουκρανική κρίση και ο δρόμος προς τη διαρκή ειρήνη και την παγκόσμια ασφάλεια στον κόσμο, εάν όλοι καθοδηγηθούν από την έννοια της κοινής, συνολικής, συνεργατικής και βιώσιμης ασφάλειας και του συνεχούς διαλόγου και διαβουλεύσεων με ένα δίκαιο, συνετό και ρεαλιστικό τρόπο» αναφέρει σε δηλώσεις του στη ρωσική εφημερίδα Rossiskaya ο Jinping λίγο πριν από τη συνάντηση του με τον Putin.

Μαζί με τη Ρωσία

Ο Xi Jinping έφτασε λίγο πριν τις 12:00 ώρα Ελλάδας στη Μόσχα, και αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, στις 15:30 ώρα Ελλάδας.
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την άφιξη του στη Ρωσία, ο Jinping υποστήριξε ότι η Κίνα είναι έτοιμη μαζί με τη Ρωσία να διαφυλάξει την παγκόσμια τάξη με βάση το διεθνές δίκαιο, σημείωσε ότι οι δύο χώρες είναι καλοί γείτονες και αξιόπιστοι εταίροι και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίσκεψη του αυτή θα δώσει νέα ώθηση στις σινο-ρωσικές σχέσεις και στη στρατηγική τους συνεργασία.

Επίσκεψη ειρήνης

Η συνάντηση των Jinping – Putin, η πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αφότου ο Jinping εκλέχθηκε για τρίτη φορά στην προεδρία της Κίνας, θεωρείται πως είναι εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη τόσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και για τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών στην παγκόσμια πολιτική, οικονομική και γεωπολιτική σκηνή.
Αν και η Δύση, και κυρίως οι ΗΠΑ, ανησυχούν πως η Κίνα δεν αποκλείει την αποστολή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Πεκίνο όχι μόνο απορρίπτει κατηγορηματικά αυτές τις αιτιάσεις, αλλά επισημαίνει πως το ταξίδι του Xi Jinping στη Ρωσία είναι «επίσκεψη ειρήνης».

Συμφωνίες

Οι δύο πλευρές διαμηνύουν πως οι διμερείς τους σχέσεις είναι στο καλύτερο δυνατό τους σημείο, ενώ υπογραμμίζουν πως οι κινήσεις τους και οι συμμαχίες τους σε καμία περίπτωση δεν στοχεύουν σε βάρος τρίτων κρατών.
Αντιθέτως, τονίζουν ότι μέλημα τους είναι η διαμόρφωση μιας νέας πολυπολικής τάξης πραγμάτων, με περισσότερα κέντρα λήψης αποφάσεων, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στους διεθνείς κανόνες, κάτι που εν πολλοίς σημαίνει το τέλος της κυριαρχίας της Δύσης και των ΗΠΑ.
Επίσης, επισημαίνεται πως Ρωσία και Κίνα κατά τις συναντήσεις αυτές θα υπογράψουν μια σειρά από σημαντικές διμερείς συμφωνίες και έγγραφα.

Θέσεις για Ουκρανία

«Η Κίνα διαχρονικά έχει υποστηρίξει μια αντικειμενική και αμερόληπτη θέση και έχει προωθηήσει ενεργά τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Έχω διατυπώσει διάφορες προτάσεις, δηλαδή, τήρηση των σκοπών και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σεβασμό των νόμιμων ανησυχιών για την ασφάλεια όλων των χωρών, υποστήριξη όλων των προσπαθειών που συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης και διασφάλιση της σταθερότητας της παγκόσμιας βιομηχανίας και εφοδιαστικής αλυσίδας.
Αυτές είναι και οι θεμελιώδεις αρχές της Κίνας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία» αναφέρει ο πρόεδρος της Κίνας.

Δεν υπάρχει απλή λύση

«Όχι πολύ καιρό πριν, δημοσιεύσαμε τη θέση της Κίνας για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, η οποία λαμβάνει υπόψη τις θεμιτές ανησυχίες όλων των μερών και αντικατοπτρίζει την ευρύτερη κοινή αντίληψη της διεθνούς κοινότητας για την κρίση.
Ήταν εποικοδομητική για τον μετριασμό των διαρροών της κρίσης και τη διευκόλυνση της πολιτικής διευθέτησής της.
Δεν υπάρχει απλή λύση σε ένα σύνθετο ζήτημα.
Πιστεύουμε ότι όσο όλα τα μέρη ενστερνίζονται το όραμα της κοινής, συνολικής, συνεργατικής και βιώσιμης ασφάλειας και επιδιώκουν ισότιμο, ορθολογικό και προσανατολισμένο στα αποτελέσματα διάλογο και διαβούλευση, θα βρουν έναν εύλογο τρόπο επίλυσης της κρίσης καθώς και μια ευρεία πορεία προς έναν κόσμο διαρκούς ειρήνης και κοινής ασφάλειας» επισημαίνει ο Xi Jinping.

Στενές σχέσεις με Ρωσία

Όπως λέει ο Jinping, την τελευταία δεκαετία έχει επισκεφθεί 8 φορές τη Ρωσία
«Ερχόμουν κάθε φορά με υψηλές προσδοκίες και επέστρεφα με γόνιμα αποτελέσματα, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας μαζί με τον Πρόεδρο Putin.
Κοιτάζοντας πίσω το εξαιρετικό ταξίδι των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας τα τελευταία 70 χρόνια, αισθανόμαστε έντονα ότι η σχέση μας δεν έχει φτάσει εύκολα εκεί που είναι σήμερα και ότι η φιλία μας αυξάνεται σταθερά και πρέπει να τη στηρίζουμε όλοι.
Η Κίνα και η Ρωσία βρήκαν τον σωστό δρόμο αλληλεπίδρασης.
Αυτό είναι απαραίτητο για να αντέξει η σχέση στη δοκιμασία των μεταβαλλόμενων διεθνών συνθηκών, είναι ένα μάθημα που προκύπτει τόσο από την ιστορία όσο και από την πραγματικότητα» υποστηρίζει ο Κινέζος πρόεδρος, αναφέροντας πως η επίσκεψη του στη Ρωσία είναι ένα ταξίδι φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης.

Putin: Κτίζουμε γέφυρες

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, σε δλώσειες του στην κινεζική εφημερίδα People's Daily υποστηρίζει ότι Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται στενά στη διεθνή σκηνή, καταπολεμώντας από κοινού τις κοινές απειλές, «κτίζοντας γέφυρες».
«Στεκόμαστε πλάι πλάι σαν βράχος μέσα σε ένα ρεύμα που ρέει γρήγορα.
Σε αντίθεση με ορισμένα κράτη που διεκδικούν ηγεμονία και φέρνουν διχόνοια στην παγκόσμια αρμονία, η Ρωσία και η Κίνα κτίζουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, γέφυρες» λέει ο Putin, αναφέροντας πως οι δύο χώρες προωθούν δημοκρατικές πολυμερείς δομές όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης, η BRICS, κα, οι οποίες προσελκύουν νέους εταίρους και φίλους.

Η συλλογική Δύση παίζει στοίχημα με τις τύχες λαών και κρατών

«Μπορούμε να νιώσουμε το γεωπολιτικό τοπίο στον έξω κόσμο να αλλάζει δραματικά.
Προσκολλημένη πιο πεισματικά από ποτέ στα απαρχαιωμένα δόγματά της και στην εξαφανιζόμενη κυριαρχία της, η «Συλλογική Δύση» παίζει στοίχημα με τις τύχες ολόκληρων κρατών και λαών.
Η πολιτική των ΗΠΑ για την ταυτόχρονη αποτροπή της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς και όλων εκείνων που δεν λυγίζουν στην αμερικανική υπαγόρευση, γίνεται ολοένα πιο σκληρή και επιθετική.
Η αρχιτεκτονική της διεθνούς ασφάλειας και συνεργασίας αποσυντίθεται.
Η Ρωσία έχει χαρακτηριστεί ως «άμεση απειλή» και η Κίνα ως «στρατηγικός ανταγωνιστής», λέει ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας πως Ρωσία και Κίνα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της περιφερειακής και παγκόσμιας σταθερότητας, οδηγώντας την οικονομική ανάπτυξη και διασφαλίζοντας την θετική ατζέντα στις διεθνείς υποθέσεις.
Σύμφωνα με τον Putin, η επίσκεψη του Xi Jinping είναι ένα γεγονός - ορόσημο που επιβεβαιώνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της σχέσης Ρωσίας - Κίνας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης