Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Νέες απεργίες από τους υγειονομικούς, παρά τη συμφωνία για αύξηση μισθών

Βρετανία: Νέες απεργίες από τους υγειονομικούς, παρά τη συμφωνία για αύξηση μισθών
Νέες απεργίες στη Βρετανία
Σχετικά Άρθρα
Μετά από πολύμηνες απεργίες υγειονομικοί και κυβέρνηση συμφωνούν σε 5% αύξηση στη μεγάλη Βρετανία, ωστόσο επιπρόσθετες προγραμματισμένες απεργίες συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τη χώρα.
Όταν κάτι τελειώνει κάτι άλλο αρχίζει, σχολιάζει η Deutsche Welle. Κάπως έτσι λειτουργεί και ο απεργιακός κλοιός στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τη σειρά παίρνουν οι υπάλληλοι στην υπηρεσία των διαβατηρίων, οι οποίοι αποφάσισαν σήμερα να κατέβουν σε απεργία διαρκείας και για την ακρίβεια πέντε εβδομάδων. Αυτό σημαίνει ότι δεν προβλέπεται μια ομαλή περίοδος για τους Βρετανούς το διάστημα λίγο πριν τις διακοπές τους, ούτε για τα βασικά, όπως είναι η έκδοση ή ανανέωση διαβατηρίου.
Συγκεκριμένα, από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 5 Μαΐου, παραπάνω από 1000 εργαζόμενοι, δηλαδή το ¼ του σώματος θα βρίσκεται εκτός, κάτι που αυτόματα θα επιβραδύνει τις αιτήσεις ανανέωσης ή έκδοσης διαβατηρίου. Σύμφωνα με ειδικούς μάλιστα, οι αιτήσεις αυτές, τη δεδομένη χρονική περίοδο, υπολογίζονται να είναι πάνω από 1 εκατομμύριο. Υπενθυμίζεται, ότι το διαβατήριο για τους Βρετανούς είναι πλέον απαραίτητο για ταξίδια ακόμα και στη διπλανή Γαλλία, λόγω φυσικά του Μπρέξιτ.
Στην απεργία κατεβαίνουν υπάλληλοι από τις υπηρεσίες Αγγλίας, Σκωτίας και Ουαλίας ενώ αναμένεται να προστεθούν και της Β. Ιρλανδίας. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συνδικάτου Public and Commercial Services (PCS), Μαρκ Σέρβοτκα, "η κυβέρνηση αδιαφόρησε για 6 μήνες στις απαιτήσεις μας και αρνήθηκε να δώσει κάτι παραπάνω από 2% αύξηση που έχει προσφέρει μέχρι στιγμής".

Τέλος στις απεργίες των υγειονομικών;

Όμως, στο πολύμηνο απεργιακό μέτωπο των υγειονομικών του NHS Αγγλίας, η συντηρητική κυβέρνηση του Σούνακ υποχώρησε. Τα 14 συνδικάτα, που αντιπροσώπευαν στις επίσημες συζητήσεις, νοσηλευτές, εργαζομένους στα ασθενοφόρα, φυσικοθεραπευτές, μαίες και υποστηρικτικό προσωπικό όπως καθαριστές και αχθοφόρους, έδωσαν τα χέρια με τον υπουργό Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ. Συγκεκριμένα, συμφώνησαν σε 5% αύξηση για το φορολογικό έτος 2023 – 2024 συν μια εφάπαξ πληρωμή, πριν το τέλος του Μαρτίου, η οποία θα είναι μεταξύ 1.655 λιρών έως 2.400 λιρών, ανάλογα τη μισθολογική θέση του κάθε εργαζομένου.
Ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ, δήλωσε ότι είναι μια "δίκαιη αύξηση των μισθών, η οποία παράλληλα θα προστατεύσει τη δέσμευση της κυβέρνησης να μειώσει στο μισό τον πληθωρισμό". Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ εξέφρασε και εκείνος τον "ενθουσιασμό" του για τη συμφωνία ενώ τόνισε ότι το ποσό "είναι προσιτό και για τους φορολογούμενους". Από την άλλη, η επικεφαλής υγείας του συνδικάτου Unison, ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα, Σάρα Γκόρτον, εξέφρασε την δυσαρέσκειά της λέγοντας ότι "είναι ντροπή που πήρε τόσο καιρό για να φτάσουμε εδώ". Βέβαια, σοβαρή λεπτομέρεια για την επισφράγιση της συμφωνίας, είναι να συμφωνήσουν και τα μέλη των συνδικάτων, μέσω απαιτούμενης ψήφισης που θα γίνει στο προσεχές διάστημα.
Αν και όπως φαίνεται, λοιπόν, μπαίνει ένα τέλος στις απεργίες των υγειονομικών, δε συμβαίνει το ίδιο για τους γιατρούς του NHS που ανήκουν σε διαφορετικό καθεστώς. Την εβδομάδα αυτή, από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι εκπαιδευόμενοι ιατροί προχώρησαν σε τριήμερη απεργία καθώς ζητούν 35% αύξηση στους μισθούς τους. Όμως, οι επίσημες συζητήσεις δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, κάτι που αποδεικνύει ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι τη λήξη των απεργιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης