Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με αξιόλογες απώλειες η εβδομάδα, αυξάνονται οι ανησυχίες των επενδυτών

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με αξιόλογες απώλειες η εβδομάδα, αυξάνονται οι ανησυχίες των επενδυτών
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Συνολικά η συνεδρίαση ήταν έντονα αρνητική από τις 15:00 και μετά, όπου γύρισε από συν στο πλην. Άσχημη η εικόνα και στις αγορές του εξωτερικού με απώλειες άνω του 1%. Χρειάζεται προσοχή και βλέπουμε πως οι επενδυτές αυξάνουν ρευστότητα. Ακόμα Ευτυχώς κράτησαν κάποια βαριά χαρτιά και αποφύγαμε μεγαλύτερη πτώση. Όμως, το κλείσιμο κάτω από τις 1.030 μονάδες δεν είναι καλό. Στις 1.020,19 μονάδες και στο -1,14% με τζίρο πάνω από 178 εκατ. ευρώ.

Η τριπλή λήξη είχε καλό τζίρο αυτή τη φορά, αφού από τα 41 εκατ. ευρώ ο τζίρος πήγε στις δημοπρασίες που έγιναν για τη λήξη των παραγώγων στα 58 εκατ. ευρώ. Πήγε και αρκετά πάνω η αγορά (από 0,63% σε 1,16%) αλλά δεν κράτησε και γύρισε σχεδόν αμέσως. Αυξημένος ο όγκος στην Τιτάν λόγω FTSE Russell. Συνολικά πριν τις δημοπρασίες είχαμε τζίρο 109 εκατ. ευρώ και μετά πήγαμε κάπου 70 εκατ. ευρώ παραπάνω, άρα αυτή η αναδιάρθρωση είχε ενδιαφέρον.

Τι μας μένει; Να δούμε τι θα πει το βράδυ η Moody’s. Έχει αρκετή απόσταση από τους άλλους οίκους και θα μπορούσε να κλείσει λίγο τη διαφορά, αλλά με όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα ίσως να προτιμήσει ο οίκος να μην κάνει κάποια αλλαγή. Ίδωμεν… Άλλη μία πτωτική εβδομάδα ολοκληρώθηκε. Ο Γ.Δ. έχασε 3,41% και ο τραπεζικός 7,22%. Έτσι από την αρχή του έτους η άνοδος του Γ.Δ. περιορίστηκε στο 9,72% και του τραπεζικού στο 14,91%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Eurobank με την καλύτερη συμπεριφορά σήμερα. Ήταν θετική όταν οι άλλες συστημικές ήταν στο -4%. Δεν κράτησε όμως και στο κλείσιμο βρέθηκε στο -2,10% και στα 1,2135 ευρώ αν και ενδοσυνεδριακά πήγε μέχρι το +6,01%, Στα 1,8060 ευρώ η Πειραιώς με απώλειες 5,94%, στα 4,45 ευρώ η Εθνική με πτώση 5,74% και στα 1,0645 ευρώ η Alpha με απώλειες 5,08%.

ΤΙΤΑΝ: Στα ύψη ο όγκος λόγω FTSE Russell. Είχε πριν τις τελικές δημοπρασίες 240 χιλ. τεμάχια (υψηλός όγκος για τη μετοχή) και στο τέλος βρέθηκε να έχει κάνει 981 χιλ. τεμάχια
Όμως από 14,80 ευρώ (+1,37%) που ήταν, πήγε στα 14,32 ευρώ και στο -1,92%.

ΟΠΑΠ: Θα έχει και growth το 2023 και υψηλή μερισματική απόδοση. Εννοείται έχει ελάχιστη μόχλευση. Άρα διαθέτει αυτό που ψάχνουν οι μεγάλοι επενδυτές αυτήν την περίοδο. Στο +1,72% και στα 14,82 ευρώ με όγκο 904 χιλ. τεμάχια.

JUMBO: Ισχύουν τα ίδια με τον ΟΠΑΠ. Growth, καλό μέρισμα και αδάνειστη. Στα 21,36 ευρώ και στο +2,01%.

ΕΥΑΘ: Λίγο ήθελε να γράψει νέο χαμηλό τριετίας. Βρίσκεται κοντά στο χαμηλό που είχε γράψει στη μεγάλη πτώση της αγοράς λόγω πανδημίας. Επηρεάστηκε από το ενεργειακό κόστος καθώς δε μετακύλισε το πρόσθετο κόστος στον καταναλωτή, αλλά παραμένει με γεμάτο ταμείο και βέβαια η αποτίμηση των 122 εκατ. ευρώ προφανώς και είναι πρόκληση.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Για μέρες είχε καλή συμπεριφορά αλλά στο γύρισμα σήμερα της αγοράς κάποιος έβαλε μία εντολή πώλησης 767 τεμαχίων στα 314 ευρώ που σίγουρα ήταν για να τρομάξει τους επίδοξους αγοραστές. Μετά βέβαια την ακύρωσαν.

INTRACOM: Συνεχίζεται το χάσμα μεταξύ αγοραστή και πωλητή, ενώ βλέπουμε επιθετικές αγορές χιλιάδων τεμαχίων και λίγες πωλήσεις με αποτέλεσμα να διολισθαίνει η μετοχή και ενώ έχει 2 ευρώ ανά μετοχή μετρητά μετά τις τελευταίες κινήσεις και χωρίς να υπολογίζονται τα περιουσιακά στοιχεία. Πολλές φορές οι αγοραστές μάζεψαν την προσφορά μέχρι τα 1,76 ευρώ και ήταν αγορές χιλιάδων τεμαχίων. Όμως στις τελικές δημοπρασίες μπήκε πώληση 89 χιλ. τεμαχίων στο -3,23% και έτσι έκλεισε στα 1,70 ευρώ και στο -2,07% με όγκο 229 χιλ. τεμάχια.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Το έχουμε ξαναγράψει αλλά το επιβεβαιώνει κάθε μέρα. Πρώτη στην πτώση τελευταία στην άνοδο. Βέβαια, σήμερα αυτά που έγιναν λόγω rebalancing ίσως δείχνουν ότι κάποιοι ήξεραν τις εντολές και την πήγαν επίτηδες. Δεν έχουμε βέβαια προσδοκία να ψάξει τις εντολές η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στα 3,88 ευρώ και στο -5,94% με εντολή 46 χιλ. τεμαχίων που μπήκε στους πωλητές στις τελικές δημοπρασίες.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Εξαφανίστηκαν και εδώ οι αγοραστές.

ΚΕΚΡΟΨ: Δε μας νοιάζει που είναι η μετοχή καθώς δεν την παρακολουθούμε, αλλά αυτό που έγινε σήμερα στις τελικές δημοπρασίες εκθέτει το χρηματιστήριο συνολικά και αυτούς που φτιάχνουν τους αλγόριθμους και τη μεθοδολογία για το πως θα κλείνει μία μετοχή. Με 1 τεμάχια στις τελικές δημοπρασίες την έκλεισαν στα 1,0220 ευρώ με την τελευταία τιμή να είναι 1,0540 ευρώ και το μέσο όρο να είναι ακόμα πιο πάνω. Όχι μπράβο σας κύριοι, να ζητήσετε και άλλη αύξηση στο μισθό σας στην ΕΧΑΕ να πληρώσουν οι μέτοχοι.

ΕΚΤΕΡ: Ξεχώρισε σήμερα καθώς έκλεισε στα 1,3950 ευρώ και με άνοδο 3,72%.

ΓΕΒΚΑ: Με τέτοια νούμερα έπρεπε να έκλεισε με άνοδο μεγαλύτερη από το 3,25% που έγραψε σήμερα.

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης