Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Σεισμός» στη Γαλλία για τις συντάξεις - Κοινή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Macron - Eπεισόδια και 310 συλλήψεις διαδηλωτών

«Σεισμός» στη Γαλλία για τις συντάξεις - Κοινή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Macron - Eπεισόδια και 310 συλλήψεις διαδηλωτών
Απτόητος ο πρόεδρος Macron προχωρά στην εφαρμογή της νομοθεσίας
Σχετικά Άρθρα
(upd) Βράζει η Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση Macron, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόταση μομφής. 
Ομάδα κεντρώων βουλευτών που αντιτίθενται στον πρόεδρο Macron (ομάδα Liot) κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας την Παρασκευή με την υποστήριξη 91 μελών της Εθνοσυνέλευσης, μεταξύ των οποίων και της συμμαχία της Αριστεράς (Nupes).
Πρόταση μομφής κατέθεσε ξεχωριστά και το κόμμα της Marine Le Pen, Εθνικός Συναγερμός.
Το δεξιό κόμμα Les Républicains (LR) δεν πρόκειται να υπερψηφίσει καμία από τις προτάσεις μομφής.
Η κυβέρνηση του προέδρου Macron αποφάσισε να εφαρμόσει το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό, που προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από τα 62 στα 64 έτη, παρακάμπτοντας την κάτω Βουλή, καθώς δεν ήταν σαφές αν υπήρχε η απαραίτητη πλειοψηφία, με βάση το  άρθρο του γαλλικού Συντάγματος (το 49, § 3) που επιτρέπει να ακολουθηθεί αυτή η αμφιλεγόμενη οδός.
Με βάση τις διατάξεις του εν λόγω άρθρου, εάν η πρόταση μομφής συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 287 ψήφους, ο νόμος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα απορριφθεί και η κυβέρνηση Macron θα πέσει.

Μαζικές διαμαρτυρίες

Η κυβέρνηση άλλωστε βρίσκεται αντιμέτωπη με μαζικές διαμαρτυρίες να πραγματοποιούνται πλέον σχεδόν κάθε εβδομάδα,
Κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις στο Παρίσι, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 258 διαδηλωτών ενώ συνολικά σε όλη την χώρα οι συλληφθέντες έφτασαν τους 310 καθώς τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν επεισόδια.
«Η αντίθεση είναι θεμιτή, οι διαδηλώσεις είναι θεμιτές, το μπάχαλο όχι.
Οι πλατείες εκκλησιών και χωριών δεν είναι Ζώνη Προς Υπεράσπιση» είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Geral Darmanin, ο οποίος κατήγγειλε ότι πολλές νομαρχίες βρέθηκαν στο στόχαστρο των διαδηλωτών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γαλλικής αστυνομίας, στις διαδηλώσεις στο Παρίσι συμμετείχαν περίπου 10.000 άνθρωποι, ενώ εκτιμάται ότι σε 24 άλλες πόλεις της Γαλλίας, 52.000 άνθρωποι μετείχαν στις διαδηλώσεις.

Νέες κινητοποιήσεις

Πάντως, οι διαδηλωτές δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη.
Νωρίτερα σήμερα το πρωί, περίπου 200 διαδηλωτές εμπόδισαν για περίπου μισή ώρα την κυκλοφορία στην περιφερειακή αρτηρία του Παρισιού, τη στιγμή που τα συνδικάτα καλούν σε νέα εθνική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη 23 Μαρτίου και σε μαζικές κινητοποιήσεις από το Σαββατοκύριακο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης