Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσίδα Timofeeva που κρατείται στην Αλβανία με την κατηγορία της κατασκοπείας ζητά τώρα πολιτικό άσυλο

Η Ρωσίδα Timofeeva που κρατείται στην Αλβανία με την κατηγορία της κατασκοπείας ζητά τώρα πολιτικό άσυλο
Η Timofeeva συνελήφθη, μαζί με άλλα δύο άτομα, να εισέρχονται σε κλειστές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που χρονολογούνται από την κομμουνιστική εποχή
Η Ρωσίδα Timofeeva, η οποία συνελήφθη στην Αλβανία με την κατηγορία της κατασκοπείας και πρόκειται να εκδοθεί στη Ρωσία, υπέβαλε αίτηση για πολιτικό άσυλο με τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα θα τη διώξει για τις απόψεις της για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Timofeeva συνελήφθη, μαζί με άλλα δύο άτομα, να εισέρχονται σε κλειστές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που χρονολογούνται από την κομμουνιστική εποχή.
Κατηγορήθηκε για κατασκοπεία ενώ καταζητείται και στη Ρωσία για παρόμοιες κατηγορίες, τις οποίες η ίδια αρνείται.
«Η επιστροφή αυτής της πολίτη στη Ρωσία θα ήταν αντίθετη με την απαγόρευση των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης», αναφέρει το αίτημα ασύλου που κατέθεσαν οι δικηγόροι της.
«Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι η Timofeeva θα υποστεί δίωξη ή διακρίσεις», συνεχίζει.
Χρησιμοποιούν παραδείγματα από τις αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έγιναν στις πρώτες μέρες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ως λόγο για τον οποίο θα αντιμετώπιζε δίωξη αν επέστρεφε.
«Αυτή δεν είναι μια ειδική επιχείρηση απελευθέρωσης, αυτός είναι ένας πόλεμος ενός ανθρώπου εναντίον των αδελφών μας και ένα έγκλημα κατά του λαού μας», έγραψε, προσθέτοντας ότι όσοι υποστήριξαν τον πόλεμο πρέπει να φύγουν από τη σελίδα της.
«Είναι πάντα πιο δύσκολο να πιστέψεις αυτό που συμβαίνει: Ο πόλεμος δεν μπορεί να ονομαστεί πόλεμος, οι νεκροί δεν λέγονται, οι θάνατοι κρύβονται».
Η Timofeeva είπε στο δικαστήριο στις αρχές Φεβρουαρίου ότι χώρισε από τον σύζυγό της και έφυγε από τη Ρωσία λόγω των απόψεών της για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Είπε ότι αυτές οι απόψεις θα την άφηναν ανοιχτή σε πολιτικές διώξεις και εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει στην Αλβανία.
Λίγο αργότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσης με το αίτημα να εξετάζεται από το δικαστήριο.
«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει διαχειριστεί το αίτημα έκδοσης του προαναφερθέντος θέματος, στο οποίο η Γενική Εισαγγελία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπό την ιδιότητα της κεντρικής αρχής, έχει δώσει εγγυήσεις ότι το αίτημα έκδοσης δεν αποσκοπεί στη δίωξη του ατόμου για πολιτικούς λόγους, λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας ή πολιτικών απόψεων κ.λπ.», είπε τότε στο BIRN το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η Timofeeva έχει εκδώσει δύο βιβλία και έχει συγκεντρώσει σημαντικό κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς φωτογράφιζε πρώην σοβιετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Συνελήφθη στην Αλβανία αφού μπήκε σε ένα υποβαθμισμένο εργοστάσιο όπλων νότια των Τιράνων όπου κάποτε κατασκευάζονταν AK-47.
Η αστυνομία βρήκε κάμερες, drones, τηλέφωνα, χάρτες και μετρητά κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Οι αρχές έγιναν ακόμη πιο καχύποπτες όταν ένας από τους συνεργάτες της Timofeeva ψέκασε με σπρέι πιπεριού σε δύο φρουρούς μόλις τους ανακάλυψαν.
Οι τρεις ύποπτοι παραμένουν υπό κράτηση και αρνούνται όλες τις κατηγορίες σε βάρος τους.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης