Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Οι Ευρωπαίοι δίνουν 2 δις για οβίδες των Ουκρανών και αναπλήρωση των αποθεμάτων τους

Politico: Οι Ευρωπαίοι δίνουν 2 δις για οβίδες των Ουκρανών και αναπλήρωση των αποθεμάτων τους
Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει προμηθεύσει με μόλις 350.000 οβίδες τους Ουκρανούς
Κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία προβλέπει την από κοινού αγορά όπλων και πυρομαχικών για την ανανέωση και την αναπλήρωση των αποθεμάτων της Ουκρανίας και άλλων κρατών, βρίσκεται η ΕΕ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Politico.
Βάσει της συμφωνίας, ποσό 1 δισεκατομμυρίου ευρώ θα χρησιμοποιηθεί ως μερική αποζημίωση των δαπανών των κρατών που θα είναι έτοιμες να στείλουν πυρομαχικά στο Κίεβο από τα δικά τους αποθέματα ενώ το άλλο 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα δοθεί για την από κοινού αγορά νέων πυρομαχικών, κυρίως οβίδων.
Εκτιμάται ότι με τη συμφωνία αυτή, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορέσουν να συνάψουν μεγαλύτερες συμβάσεις και να αγοράσουν πυρομαχικά σε χαμηλότερη τιμή ανά μονάδα.
Το κοινό σχέδιο προμηθειών καλύπτει όχι μόνο τα κράτη της ΕΕ, αλλά και τη Νορβηγία.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης

Η συμφωνία αυτή σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας θα συντονίσει τις κοινές αγορές.
Ωστόσο, αναφέρεται πως μεμονωμένα κράτη θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην ώθηση των διαπραγματεύσεων, από τη στιγμή που αυτά συνεργάζονται με τουλάχιστον άλλα δύο κράτη – μέλη της ΕΕ και δεν δημιουργούν προβλήματα στον ανταγωνισμό.
Μέχρι στιγμής, η Ευρώπη έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με περίπου 350.000 βλήματα των 155 χιλιοστών, με το κόστος ωστόσο του κάθε νέου βλήματος να αυξάνεται και να υπολογίζεται σε 4.000 ευρώ.
Συνολικά, η ΕΕ έχει δαπανήσει 450 εκατ. ευρώ για μερική αποζημίωση των κρατών που προμηθεύουν πυρομαχικά.

SOS για οβίδες

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία ζητά διακαώς οβίδες των 155 χιλιοστών προκειμένου να μπορέσει να κρατήσει την άμυνα της αλλά και να είναι σε θέση να εξαπολύσει μια αντεπίθεση κατά την περίοδο της άνοιξης.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Εσθονίας, η Ρωσία εκτοξεύει καθημερινά περίπου 20.000 με 60.000 οβίδες, όταν η Ουκρανία μπορεί να εκτοξεύσει 2.000 με 7.000 οβίδες.

Έγκριση στη σύνοδο κορυφής

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκοπεύουν να καταλήξουν σε τελική συμφωνία για το θέμα αυτό στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ στις 20 Μαρτίου και τελικά να εγκρίνουν τη συμφωνία στην επόμενη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης