Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξυπνούν στιγμές Lehman, φόβος για συστημικό κίνδυνο: Κατέρρευσε η Silicon Valley Bank – Περνά στον έλεγχο της FDIC

Ξυπνούν στιγμές Lehman, φόβος για συστημικό κίνδυνο: Κατέρρευσε η Silicon Valley Bank – Περνά στον έλεγχο της FDIC
Κατέρρευσε η Silicon Valley Bank
«Λουκέτο» μπήκε σήμερα 10/3 στην Silicon Valley Bank (SVB) με εντολή του Υπουργείου Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της πολιτείας της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, με την Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) της χώρας να αναλαμβάνει τα ηνία της τράπεζας για να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πελατών.
Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε η Αρχή, η FDIC δημιούργησε την Deposit Insurance National Bank of Santa Clara στην οποία περνούν πλέον οι εξασφαλισμένες καταθέσεις της SVB.
Οι καταθέσεις οι οποίες καλύπτονται από την εγγύηση της FDIC θα είναι προσβάσιμες στους καταθέτες έως την ερχόμενη Δευτέρα 13/3 το πρωί.
Η εγγύηση της FDIC καλύπτει καταθέσεις έως 250.000 δολαρίων ανά καταθέτη σε κάθε τραπεζικό ίδρυμα. Εκείνο το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί είναι τι θα συμβεί με καταθέσεις μεγαλύτερου ύψους ή με πιστωτικές γραμμές προς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την FDIC, οι μη εξασφαλισμένοι καταθέτες θα λάβουν σημαντικό μέρισμα εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
Επισημαίνεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, τα περιουσιακά στοιχεία της SVB άγγιζαν τα 209 δισεκ. δολ. και οι καταθέσεις τα 175,4 δισεκ. δολάρια.
Το σοκ ήρθε αφότου η τράπεζα απέτυχε να αντλήσει κεφάλαια μέσω ΑΜΚ και αναγκάστηκε να στραφεί στο ενδεχόμενο πώλησής της. Ωστόσο, την είδηση ακολούθησε ένα bank run και μία «ελεύθερη πτώση» στη μετοχή, με αποτέλεσμα το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Η μετοχή της SVB κατέρρευσε το τελευταίο διήμερο:
Image

Λίγες ώρες νωρίτερα...

Προειδοποίηση Big Short για SVB Financial: Eτοιμαστείτε για κραχ στις αγορές, βρήκαμε τη νέα Enron μας

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε για τις αγορές, με αφορμή τη Silicon Valley Bank, ο Michael Burry ο ιδρυτής της Scion Asset Management, Μichael Burry, ο οποίος έγινε γνωστός ως αυτός που «προέβλεψε» την κρίση του 2008 και την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς και γι’ αυτό το λόγο τον υποδύθηκε ο Christian Bale στην ταινία «Το μεγάλο σορτάρισμα».
«Είναι πολύ πιθανό σήμερα να βρήκαμε την καινούργια Enron μας», δήλωσε ο Burry μέσω Twitter, αναφερόμενος σε ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα στην αμερικανική ιστορία, με αποτέλεσμα η εταιρεία να καταρρέει τα πρώτα χρόνια του 2000.
Ωστόσο, ο Burry στη συνέχεια διέγραψε το tweet του.
Υπενθυμίζεται πως οι επενδυτές έχασαν 52,4 δισ. δολάρια από την αγοραία αξία των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών βάσει ενεργητικού την Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2023, εν μέσω μιας εκτεταμένης πώλησης χρηματοπιστωτικών μετοχών που οι αναλυτές συνέδεσαν με τους φόβους των επενδυτών για την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων του κλάδου.
Το sell off της JP Morgan, της Bank of America, της Citigroup και της Wells Fargo φάνηκε να πυροδοτήθηκε από τις δυσκολίες της Silicon Valley Bank, μιας μικρής τράπεζας με επίκεντρο την τεχνολογία.
Αργά την Τετάρτη (9/3), η SVB αποκάλυψε ότι έχασε περίπου 1,8 δισ. δολάρια μετά την πώληση ενός χαρτοφυλακίου τίτλων αξίας 21 δισ. δολαρίων, το οποίο ξεφορτώθηκε ως απάντηση στη μείωση των καταθέσεων των πελατών της.
Οι απώλειες ώθησαν την τράπεζα να ανακοινώσει πώληση μετοχών για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση.
Οι απότομες απώλειες από την πώληση των τίτλων της SVB έστρεψαν την προσοχή των επενδυτών στους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν στα τεράστια χαρτοφυλάκια ομολόγων που κατείχαν άλλες αμερικανικές τράπεζες, πολλές από τις οποίες επένδυσαν την εισροή καταθέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού σε τίτλους μακράς διάρκειας, όπως τα κρατικά ομόλογα.

Λευκός Οίκος: Ισχυρό το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος έχει εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, δήλωσε μια εκπρόσωπός του, όταν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις γύρω από την SVB Financial Group, τη μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας στη χώρα μετά την κρίση του 2008.
Η Cecilia Rouse, που προεδρεύει στην επιτροπή Οικονομικών Συμβούλων εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στις ρυθμιστικές αρχές όταν ρωτήθηκε για την τράπεζα αυτήν, η διαχείριση της οποίας ανατέθηκε στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).
Η Rouse είπε ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι σημαντικά ισχυρότερο σήμερα απ’ όσο ήταν κατά την οικονομική κρίση του 2008.

Yellen: Ανησυχία από τις απώλειες της Silicon Valley Bank

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα 10/3 ότι παρακολουθεί στενά τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη Silicon Valley Bank, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές απώλειες.
"Υπάρχουν πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν μερικές τράπεζες, τις οποίες παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή, όταν οι τράπεζες αντιμετωπίζουν οικονομικές απώλειες, είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία", είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι οι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank, ενός από τους σημαντικότερους δανειστές νεοσύστατων εταιρειών, προκάλεσαν πανικό στο διεθνές οικοσύστημα των startup με τους τριγμούς να μεταδίδονται στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο.
Μεγάλες τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο εξαγορά SVB, αλλά ο ραγδαίος ρυθμός των εκροών καταθέσεων από την τράπεζα καθιστά εξαιρετικά δύσκολη μία ρεαλιστική αξιολόγησή της από πιθανούς αγοραστές.

Summers: Η SVB δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς εκτιμά ότι η κατάρρευση της τράπεζας SVB δεν θα θέσει λογικά σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, εφόσον διασφαλιστούν στα ακέραιο τα χρήματα των καταθετών της.
«Αυτό που είναι απολύτως επιτακτικό είναι, όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα, οι καταθέτες να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και να τα πάρουν όλα. Δεν βλέπω —αν αυτό αντιμετωπιστεί λογικά, και έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι θα αντιμετωπιστεί— ότι αυτό θα αποτελέσει πηγή συστημικού κινδύνου. Είδατε ουσιαστικές κινήσεις ακόμη και στις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας στις τιμές των μετοχών τους. Νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει ένα στοιχείο υπερβολικής αντίδρασης σε αυτό» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ στο Bloomberg.
Ο Σάμερς είπε ότι δεν υπάρχει καμία πτυχή των πρόσφατων εξελίξεων που θα έθετε υπό αμφισβήτηση την ιδέα ότι οι καταθέτες θα αποπληρωθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης