Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Η νομισματική σύσφιξη θα «λήξει με δάκρυα» – Πτώση -20% στον S&P 500 ή 3.100 μον. το α’ εξάμηνο του 2023

JP Morgan: Η νομισματική σύσφιξη θα «λήξει με δάκρυα» – Πτώση -20% στον S&P 500 ή 3.100 μον. το α’ εξάμηνο του 2023
Πτώση -20% στον S&P 500 βλέπει η JP Morgan...
Σχετικά Άρθρα
Το αντιπληθωριστικό πρόγραμμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserve), με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων ενόψει και περικοπές στον ισολογισμό (QT), θα «λήξει με δάκρυα» για πάρα πολλούς επενδυτές… προειδοποίησε με πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα η JP Morgan, που προέβλεψε πτώση -20% στον δείκτη S&P 500 στη Wall Street ή στις 3.100 μονάδες από τα τρέχοντα επίπεδα, μέχρι τα μέσα του 2023.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της αμερικανικής τράπεζας, υπό το φως των επιθετικών σχολίων του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει έως και τις 3.100 μονάδες, μια πτώση κατά 20% από τα τρέχοντα επίπεδα (3.900 μον.), τα οποία ο αναλυτής του οίκου χαρακτήρισε επίπεδο «κρίσιμης συρροής», δεδομένου ότι οι κυλιόμενοι μέσοι όροι των τελευταίων 50, 100 και 200 ημερών συγκλίνουν περίπου εκεί.
Οι αναλυτές της JP Morgan ανέφεραν ότι τα κέρδη του δείκτη στις αρχές του τρέχοντος έτους έμοιαζαν με bear market ράλι - πλέον είναι δυνατός ένας… χαμηλότερος όροφος.
«Μια διάσπαση κάτω από τη στήριξη των 3.888-3.971 μον. όχι μόνο θα επικυρώσει αυτή την αξιολόγηση, αλλά υποπτευόμαστε ότι μπορεί να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση προς τα κάτω».
Την Τετάρτη, ο S&P 500 εισήλθε σε αυτό το εύρος, φτάνοντας στο ενδοημερήσιο χαμηλό των 3.969,76 μον. πριν κλείσει ελαφρώς υψηλότερα.

Hawkish…

Προηγουμένως, oι αναλυτές είχαν καθορίσει τις 3.500 μον. ως μια περιοχή όπου ο S&P 500 θα μπορούσε να βρει πάτο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
«Ωστόσο, η hawkish ανατίμηση των προσδοκιών της Fed μετά από μια σειρά καλύτερων του αναμενομένου μακροοικονομικών δεδομένων αύξησε την πιθανότητα υλοποίησης του δυσμενούς σεναρίου και ο δείκτης να τείνει να υποχωρήσει προς τη στήριξη των 3100 μον. – 3.200, πριν αγγίξει πάτω», ανέφεραν.
Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν τον στόχο για το μέγιστο επιτόκιο στην περιοχή του 4,50%-4,75%.
Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός, ενώ μια ισχυρή αγορά εργασίας υποστηρίζει τη ζήτηση των καταναλωτών, υποδηλώνοντας αυστηρότερη πολιτική στο μέλλον.
Στην κατάθεσή του ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας την Τρίτη, ο Powell σημείωσε την τάση και είπε ότι ίσως χρειαστεί μια πιο επιθετική προσέγγιση.
«Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είναι ισχυρότερα από το αναμενόμενο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν», είπε.
«Εάν το σύνολο των δεδομένων έδειχνε ότι απαιτείται ταχύτερη σύσφιξη, θα είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων».
Στην εκτίμησή της τον Δεκέμβριο, η FOMC είδε το τελικό επιτόκιο στο 5,1%.
Η τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς κινείται τώρα υψηλότερα σε ένα εύρος 5,5-5,75% στον απόηχο των παρατηρήσεων του Powell.

Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, καθώς η καμπύλη αποδόσεων φτάνει σε νέα χαμηλά επίπεδα κύκλου.
"Πιστεύουμε ότι η διάσπαση της καμπής των 3.900 μον. μπορεί να οδηγήσει σε επιταχυνόμενες πιέσεις πώλησης, καθώς η περιοχή αυτή έχει λειτουργήσει ως διχασμός για τον δείκτη από τον Μάιο του 2022.
Επίσης, επί του παρόντος ευθυγραμμίζεται με διάφορα επίπεδα ενεργοποίησης ακολουθώντας την τάση για στρατηγικές που βασίζονται στη δυναμική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης