Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Απαράδεκτος ο Powell της Fed - Αλλάζει στρατηγική συνεχώς, μπερδεύει τις αγορές

El-Erian: Απαράδεκτος ο Powell της Fed - Αλλάζει στρατηγική συνεχώς, μπερδεύει τις αγορές
Η ίδια η Fed απειλεί την αμερικανική οικονομία, ανέφερε ο Mohamed El-Erian
Τους χειρισμούς της Federal Reserve καυτηριάζει ο κορυφαίος οικονομολόγος, Mohamed El-Erian, ειδικά στον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.
Από τις αρχές του 2022, η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια οκτώ φορές, με πιο πρόσφατη τον Φεβρουάριο.
Τότε, ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, ακουγόταν συγκρατημένα αισιόδοξος λέγοντας ότι είχε ξεκινήσει μια "αποπληθωριστική διαδικασία", αν και υπήρχε πολύς δρόμος να διανυθεί και ότι θα μπορούσαν να αναμένονται μικρότερες αυξήσεις τους επόμενους μήνες.
Οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν από την είδηση.
Έναν μήνα αργότερα, ο Powell σηματοδότησε ότι υπάρχουν περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα.
Η είδηση αυτή ταρακούνησε τους επενδυτές, οι οποίοι έστειλαν τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες προς τα κάτω, καθώς προετοιμάζονταν για αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες.
Και ο κορυφαίος οικονομολόγος Mohamed El-Erian, που έχει επανειλημμένα πει ότι ο στόχος της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% είναι μη ρεαλιστικός, πιστεύει τώρα ότι τα ανάμεικτα μηνύματα της κεντρικής τράπεζας απειλούν τη χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα.

Σε κίνδυνο η οικονομική ευημερία

"Πραγματικά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, και δεν χρειάζεται να είναι έτσι", έγραψε ο Mohamed El-Erian, πρόεδρος του Queens' College του Πανεπιστημίου του Cambridge, σε άρθρο του στο Bloomberg.
"Ωστόσο, για άλλη μια φορά οι παρατηρήσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell τροφοδότησαν σημαντική μεταβλητότητα στις αγορές, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τόσο την οικονομική ευημερία όσο και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα".
Το σχόλιο του El-Erian έρχεται μετά τις δηλώσεις Powell ότι τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της εντυπωσιακής έκθεσης για τις θέσεις εργασίας του Ιανουαρίου, θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι "το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως".
Οι επενδυτές και οι παρατηρητές της αγοράς ήλπιζαν αρχικά ότι η Fed θα άρχιζε να μειώνει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του 2023, μετά από μια ήπια αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας βάσης κατά την επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) τον Μάρτιο.
Αλλά τώρα, ο Powell μπορεί να εξετάσει μια μεγαλύτερη αύξηση για να καταστείλει τον πληθωρισμό.

Η αλλαγή στις αγορές

Η προσδοκία αυτή αντανακλάται αμέσως στις αγορές, σύμφωνα με τον El-Erian.
"Αντί να τιμολογούν συντριπτικά μια αύξηση 25 μονάδων βάσης, όπως είχε σηματοδοτήσει προηγουμένως η Fed, οι αγορές μετακίνησαν τις πιθανότητες υπέρ των 50 μονάδων, κάτι που θα αντιστρέψει την καθοδική μετατόπιση των αυξήσεων που έκανε πρόωρα η κεντρική τράπεζα μόλις πριν από ένα μήνα", έγραψε.
Ο El-Erian πιστεύει ότι τα συγκεχυμένα μηνύματα της Fed έχουν αφήσει τους αξιωματούχους της μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή.
Θα πρέπει είτε να επιβεβαιώσουν αυτό που η αγορά τιμολογεί, εφαρμόζοντας μια αύξηση 50 μονάδων βάσης, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αθετήσουν την πρόβλεψη της Fed για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων τον Φεβρουάριο, είτε να ακολουθήσουν την προηγούμενη καθοδήγηση με κόστος την επιβράδυνση της αντίδρασης στον πληθωρισμό.
Οποιαδήποτε από τις δύο οδούς θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη της Fed, πρόσθεσε ο El-Erian.
"Η εναλλακτική λύση της συνέχισης ως έχει αυξάνει τις προκλήσεις για μια παγκόσμια οικονομία που αντιμετωπίζει μια σημαντική πράσινη μετάβαση, την αλλαγή της παγκοσμιοποίησης και των αλυσίδων εφοδιασμού, τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και την επιδείνωση της ανισότητας του εισοδήματος, του πλούτου και των ευκαιριών", έγραψε ο El-Erian.

Δυσαρέσκεια και σε άλλους αναλυτές

Αλλά ο El-Erian δεν είναι ο μόνος που επικρίνει τα μηνύματα της Fed σχετικά με τον πληθωρισμό.
Ο Ken Griffin, επικεφαλής του hedge fund Citadel, επεσήμανε σε συνέντευξή του ότι ο Powell θα πρέπει να "λέει λιγότερα" για τον πληθωρισμό.
"Η διακύμανση του μηνύματος τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν απίστευτα αντιπαραγωγική", δήλωσε ο Griffin στο Bloomberg.
Άλλοι εμπειρογνώμονες έχουν πει ότι η οικονομία θα χειροτερέψει προτού βελτιωθεί.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Larry Summeres έχει επανειλημμένα πει ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού θα δημιουργήσει "μάλλον" ύφεση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επιτόκια μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται έως ότου η Fed δει τον πληθωρισμό να μειώνεται σαφώς.
Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι υφέσεις σπάνια αποφεύχθηκαν αφού τα επιτόκια άγγιξαν επίπεδα τόσο υψηλά όσο είναι σήμερα.
Είναι πιθανό η Fed να αψηφήσει αυτό το γεγονός, σύμφωνα με τον Philip Jefferson, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Fed.
"Η ιστορία είναι χρήσιμη, αλλά μπορεί να μας πει μόνο τόσα πολλά, ιδίως σε καταστάσεις χωρίς ιστορικό προηγούμενο", δήλωσε ο Philip Jefferson.
"Η τρέχουσα κατάσταση διαφέρει από τα προηγούμενα επεισόδια με τουλάχιστον τέσσερις τρόπους".
Αυτοί περιλαμβάνουν τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που εργάζονται ή αναζητούν εργασία, την αυξημένη αξιοπιστία της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και τις συντονισμένες προσπάθειές της να συγκρατήσει τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης