Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Δύσκολη η εκτίμηση για το 2023 λόγω επιτοκίων και πορείας ΑΕΠ – Τι περιμένει για δανεισμό

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Δύσκολη η εκτίμηση για το 2023 λόγω επιτοκίων και πορείας ΑΕΠ – Τι περιμένει για δανεισμό
Η πορεία των αποτελεσμάτων 2022 είχε δύο πρόσωπα
Σχετικά Άρθρα
Απέφυγε οποιαδήποτε εκτίμηση για την πορεία του 2023, η διοίκηση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αν και οι αναλυτές έκαναν αρκετές ερωτήσεις.
Και αυτό γιατί όπως είπε ο οικονομικός διευθυντής Σπύρος Κοκκόλης, δε γνωρίζει που θα είναι τα επιτόκια και αν οι οικονομίες θα είναι σε ύφεση ή σε ανάπτυξη.
Φαίνεται όμως πως οι επιδόσεις για παράδειγμα του περσινού πρώτου τριμήνου είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Ίσως οι ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης να είναι χαμηλότερες φέτος αλλά και πάλι θα εξαρτηθεί από τις τιμές των πρώτων υλών που δείχνουν μία σταθερότητα τους τελευταίους μήνες.
Πρόθεση της διοίκησης είναι να μειώσει τις επενδύσεις σημαντικά φέτος προκειμένου να μειώσει και το δανεισμό.
Ο δανεισμός αυξήθηκε το 2022 αλλά λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA υποχώρησε σημαντικά στις 3,5 φορές και η πρόθεση της διοίκησης είναι να τον διατηρήσει κοντά σε αυτό το νούμερο μέσα από τη μείωση επενδύσεων και της καλής κερδοφορίας. Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση είπε πως τα δάνεια που θα αποπληρωθούν θα είναι αυτά που έχουν υψηλό επιτόκιο.
Η πορεία των αποτελεσμάτων 2022 είχε δύο πρόσωπα. Στο πρώτο εξάμηνο η ζήτηση ήταν ισχυρή και μάλιστα το αυξημένο κόστος κατάφερε να το περάσει στον καταναλωτή.
Όμως στο δεύτερο εξάμηνο, λόγω των ενεργειακών τιμών, του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων η ζήτηση υποχώρησε και στον κλάδο χαλκού σημείωσε σημαντική υποχώρηση.
Στον κλάδο του αλουμινίου υπήρξε μία υστέρηση κυρίως στο τελευταίο τρίμηνο.
Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος πέτυχε τζίρο το 2022 3,71 δισ. ευρώ από 2,88 δισ. ευρώ, προσαρμοσμένα EBITDA 271,2 εκατ. ευρώ από 166,8 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 159,2 εκατ. ευρώ από 111,6 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση έχει ανακοινώσει πρόθεση διανομής μερίσματος ύψους 0,06 ευρώ ανά μετοχή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης