Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γλυπτά Παρθενώνα: Επαναπατρίζονται τρία παρθενώνια θραύσματα από το Βατικανό

Γλυπτά Παρθενώνα: Επαναπατρίζονται τρία παρθενώνια θραύσματα από το Βατικανό
Τι δείχνουν τα θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα που επιστρέφει το Βατικανό
Βατικανό και Ελλάδα, με την παρουσία της Λίνας Μένδώνη, οριστικοποίησαν μια συμφωνία για την επιστροφή τριών θραυσμάτων Γλυπτών από τον Παρθενώνα που βρίσκονταν στη συλλογή των Μουσείων του Βατικανού για δύο αιώνες, η τελευταία περίπτωση δυτικού Μουσείου που υποκύπτει σε αξιώσεις επιστροφής.
Το Βατικανό έχει χαρακτηρίσει την επιστροφή ως οικουμενική δωρεά προς τον ορθόδοξο χριστιανό αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και όχι απαραίτητα ως μεταφορά από κράτος σε κράτος.
Ωστόσο, ασκεί πίεση στο Βρετανικό Μουσείο να συνάψει συμφωνία με την Ελλάδα για την τύχη της πολύ μεγαλύτερης συλλογής Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ο επικεφαλής του Βατικανού, καρδινάλιος Φερνάντο Βεργκέζ σχεδίαζε να υπογράψει την Τρίτη μια συμφωνία για την υλοποίηση της “δωρεάς” κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής τελετής στα Μουσεία του Βατικανού με την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και έναν εκπρόσωπο του ορθόδοξου χριστιανού αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ανακοίνωσε το Βατικανό.

Από την Βόρεια ζωφόρο με την πομπή των Παναθηναίων

Τα Γλυπτά είναι απομεινάρια μιας ζωφόρου μήκους 160 μέτρων γύρω από τους εξωτερικούς τοίχους του ναού του Παρθενώνα στην Ακρόπολη, αφιερωμένου στην Αθηνά, θεά της σοφίας, στην Αρχαία Ελλάδα.
Πολλά χάθηκαν στον βομβαρδισμό του Παρθενώνα από τον Μοροζίνι τον 17ο αι. Σχεδόν τα μισά έργα της συγκεκριμένης ζωοφόρου αφαιρέθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Λόρδο Έλγιν.

Aπό τις Νότιες μετόπες με την κενταυρομαχία

Τα τρία θραύσματα έφθασαν στο Βατικανό τον 19ο αιώνα. Είναι από πεντελικό μάρμαρο, όπως μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ. Αναλυτικά:
Το πρώτο θραύσμα ανήκει σε ένα από τα άλογα του τέθριππου της Αθηνάς, το δεύτερο είναι κεφαλή εφήβου, ενώ το τρίτο θραύσμα είναι μια ανδρική κεφαλή με γένια, η οποία ανήκει στη νότια μετόπη του Παρθενώνα, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης