Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας στους FT: Να διατηρηθεί η δημοσιονομική σύνεση, πρόβλημα οι υποδομές - Επενδυτική βαθμίδα το 2023

Στουρνάρας στους FT: Να διατηρηθεί η δημοσιονομική σύνεση, πρόβλημα οι υποδομές - Επενδυτική βαθμίδα το 2023
Ο Γιάννης Στουρνάς προέτρεψε την επόμενη κυβέρνηση «να διατηρήσει τη δημοσιονομική σύνεση» - Πρόβλημα οι υποδομές
Σχετικά Άρθρα
Εντός του 2023 η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στους Financial Times.
«Πιστεύουμε πως το 2023 είναι η χρονιά που θα αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάς, ενώ προέτρεψε την επόμενη κυβέρνηση «να διατηρήσει τη δημοσιονομική σύνεση».

Ο διοικητής της ΤτΕ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα εντός των επόμενων μηνών, στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να εκμεταλλευτεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για να μειώσει σημαντικά το βάρος του χρέους της χώρας.
Ως προς τον χρόνο της αναβάθμισης, εκτίμησε πως το πιθανότερο είναι να συμβεί «αμέσως μετά τις εκλογές», αλλά μπορεί να συμβεί ακόμα και πριν από τις εκλογές.
Η Ελλάδα έχασε την επενδυτική της βαθμίδα τον Ιανουάριο του 2011, αφού η οικονομική της κρίση απειλούσε να διαλύσει την ευρωζώνη.
Η αξιολόγησή της έπεσε μέχρι και το CCC-, πριν ανακάμψει στο BB+ - μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα - καθώς η οικονομική ανάκαμψη της χώρας απέκτησε δυναμική.
Η χώρα κατάφερε να μειώσει περισσότερο από 24 ποσοστιαίες μονάδες από τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ μόνο πέρυσι, με την οικονομία της να επεκτείνεται λίγο πάνω από 5% κατά τη διάρκεια του 2022, σημειώνουν οι FT.
"Πριν από μερικά χρόνια, λίγοι άνθρωποι περίμεναν ότι η Ελλάδα θα παρέμενε στην ευρωζώνη. Τώρα, όχι μόνο παραμένει, αλλά έχει καλύτερες επιδόσεις από τον μέσο όρο της ευρωζώνης", δήλωσε ο διοικητής.

ft1.JPG


ft2.JPG

Αναγκαίες οι επενδύσεις στις υποδομές

Ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος ηγείται της κεντρικής τράπεζας από το 2014, προειδοποίησε ότι αυτός ο "καλοήθης [οικονομικός] κύκλος" δεν πρέπει να σπαταληθεί και κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε κάποιες αναγκαίες επενδύσεις στις ταλαιπωρημένες υποδομές της χώρας μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους.
"Η Ελλάδα έχει καταφέρει να διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των τιμών και των μισθών, αλλά η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με άλλα μέλη της ευρωζώνης", δήλωσε.
"Οι υποδομές της χώρας και ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα παραμένουν ένα ζήτημα", τόνισε.

«Βαρίδι» το χρέος

Παρά τα κέρδη των τελευταίων ετών, η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη, στο 170% της παραγωγής της, σημειώνουν οι FT.
Σύμφωνα με τους όρους της διάσωσής της, οι επίσημοι πιστωτές ανέλαβαν ένα μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας, ενώ χρέωσαν σχετικά χαμηλά επιτόκια στην κυβέρνηση για την εξυπηρέτησή του μέχρι το 2032.
"Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί", δήλωσε ο Στουρνάρας.
"Πρέπει να μειώσουμε τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ σε τέτοιο επίπεδο, ώστε σε εννέα χρόνια από τώρα, οπότε οι πληρωμές τόκων, οι οποίες είναι τώρα σε περίοδο χάριτος, να μην δημιουργήσουν νέο πρόβλημα χρέους", σημείωσε.
ft3.JPG

Ανάπτυξη και επιτόκια

Η ανάπτυξη θα είναι επίσης χαμηλότερη φέτος, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αναμένεται να επιβαρύνουν τη ζήτηση.
"Θα χρειαστεί μια βιώσιμη δημοσιονομική προσπάθεια", δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι εύκολο για την κυβέρνηση να περάσει από ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα σε μια θέση δημοσιονομικού πλεονάσματος μέχρι το 2024.
Ο υψηλός πληθωρισμός θα επιβαρύνει επίσης τις οικονομικές προοπτικές.
Οι πιέσεις στις βασικές τιμές - οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τις μεταβολές στο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας και θεωρούνται καλύτερη ένδειξη του υποκείμενου πληθωρισμού - έφτασαν σε νέο περιφερειακό υψηλό 5,6%.
Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισήμανε ότι οι μετρήσεις του γενικού πληθωρισμού ήταν πολύ "καλύτερες", ή χαμηλότερες, από ό,τι ανέμεναν οι ρυθμιστές των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, λόγω της απότομης πτώσης των τιμών της ενέργειας.
Δεν θα δεσμευόταν εκ των προτέρων για συγκεκριμένες περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων σε ένα περιβάλλον όπου ο γενικός πληθωρισμός μειωνόταν. "Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της σύγχυσης στην αγορά αντί να την περιορίσει".
Τα σχόλιά του έρχονται σε σύγκρουση με τον όλο και πιο hawkish τόνο που προέρχεται από πολλούς συναδέλφους του που καθορίζουν τα επιτόκια της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης