Ασφαλιστικά Νέα

Ασφαλιστικές: Πτώση ίδιων κεφαλαίων, αυξημένες επικίνδυνα οι τεχνικές προβλέψεις ζημιών ζωής

Ασφαλιστικές: Πτώση ίδιων κεφαλαίων, αυξημένες επικίνδυνα οι τεχνικές προβλέψεις ζημιών ζωής
Oι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού μειώθηκαν κατά 77 εκατ. ευρώ
Μειώθηκαν σημαντικά οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων το δ’ τρίμηνο του 2022 τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ενώ αυξήθηκε η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε χρεωστικούς τίτλους, εξέλιξη που εδράζεται στις αγορές των ομολόγων. Στην πλευρά του παθητικού οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις εμφανίζουν πτώση ιδίων κεφαλαίων και αύξηση των τεχνικών προβλέψεων. Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι τεχνικές προβλέψεις ζωής οι οποίες εκπροσωπούν το 71% των συνολικών προβλέψεων.

Πτώση καταθέσεων

Αναλυτικότερα, οι συνολικές καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 240 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 1.220 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022.
Oι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού μειώθηκαν κατά 77 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 725 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 163 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 495 εκατ. ευρώ.
Tο ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού μειώθηκε στο 6,5% το δ΄ τρίμηνο του 2022, έναντι 7,9% το προηγούμενο τρίμηνο.

Αύξηση ποσοστού και αξίας χρεωστικών τίτλων

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε χρεωστικούς τίτλους αυξήθηκε στα 10.509 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022, έναντι 10.340 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε αγορές ομολόγων των λοιπών χωρών της ζώνης του ευρώ.
Το ποσοστό των χρεωστικών τίτλων επί του συνολικού ενεργητικού αυξήθηκε στο 56,1% το δ΄ τρίμηνο, έναντι 55,9% το προηγούμενο τρίμηνο.
Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε στα 4.124 εκατ. ευρώ, έναντι 3.911 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού αυξήθηκε στο 22,0%, έναντι 21,1% το προηγούμενο τρίμηνο.
Η αύξηση της αξίας των τοποθετήσεων οφείλεται σε καθαρές αγορές μεριδίων του εσωτερικού και των λοιπών χωρών της ζώνης του ευρώ, καθώς και σε αύξηση των αποτιμήσεων τους.
Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές και λοιπά μέσα κυριότητας διαμορφώθηκε στα 712 εκατ. ευρώ, έναντι 705 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στο 71% τεχνικών προβλέψεων ζημιών, οι προβλέψεις του κλάδου ζωής

Από την πλευρά του παθητικού, τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν στα 3.178 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022, έναντι 3.328 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 354 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 13.737 εκατ. ευρώ. Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις ζωής αυξήθηκαν κατά 362 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 10.773 εκατ. ευρώ, ενώ οι τεχνικές προβλέψεις ζημιών μειώθηκαν κατά 8 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 2.964 εκατ. ευρώ. Το 70,9% του συνόλου των τεχνικών προβλέψεων αντιστοιχεί σε τεχνικές προβλέψεις ζωής εκτός συντάξεων.

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης