Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαγγελόπουλος: Απέτυχαν να με εξοντώσουν, δεν μπόρεσαν να ξεπλύνουν το τεράστιο σκάνδαλο Novartis

Παπαγγελόπουλος: Απέτυχαν να με εξοντώσουν, δεν μπόρεσαν να ξεπλύνουν το τεράστιο σκάνδαλο Novartis
Η Novartis αποδείχτηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτου, τόνισε ο πρώην υπουργός
Σχετικά Άρθρα
Μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε δήλωσή του αναφέρει:
«Για πέντε ολόκληρα χρόνια προσπάθησαν να με εξοντώσουν και να με κλείσουν φυλακή για να ξεπλύνουν το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis.
Απέτυχαν. Η Novartis αποδείχτηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και εγώ καταδικάστηκα για δύο γελοίες, ανύπαρκτες, κατασκευασμένες και άσχετες με το σκάνδαλο της Novartis περιπτώσεις ενός πλημμελήματος, με οριακή πλειοψηφία μόνο σε χρηματική ποινή.
Νιώθω σφόδρα προσβεβλημένος που το τομάρι μου κάποιοι απαίτησαν να γδάρουν, κοστολογήθηκε τόσο φθηνά.
Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει και συνεχίζει να θλίβεται.
Αυτά προς το παρόν».
Να σημειωθεί ότι ένας εκ των συνηγόρων του κ. Παπαγγελόπουλου ανέφερε ότι αφού καθαρογράφει η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Συνήγοροι Δ. Παπαγγελόπουλου

Οι Μανώλης Ροδουσάκης και Δημήτριος Παπαγγελοπουλος, συνήγοροι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε δήλωσή τους, αναφέρουν:
«Η σημερινή απόφαση του ειδικού δικαστηρίου έρχεται να ενταφιάσει οριστικά και αμετάκλητα το σαθρό κατηγορητήριο σε βάρος του εντολέως μας ένα κατηγορητήριο που συντάχθηκε από μία ομάδα σκευωρών που ενοχλείται όταν ελέγχεται.
Η απόφαση του δικαστηρίου επέβαλε μόνον χρηματική ποινή εξευτελίζοντας το νόημα της οποιασδήποτε απαξίας των δύο περιπτώσεων για τις οποίες κατ' οριακή πλειοψηφία ο εντολέας μας κρίθηκε ένοχος.
Εκρίθη ομόφωνα αθώος για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική πράξη κατάχρησης εξουσίας εκρίθη αθώος για τις τέσσερις από τις έξι συνολικά υποπεριπτώσεις του ενός πλημμελήματος στις δύο που έχει κριθεί ένοχος αναγνωρίστηκαν δύο ελαφρυντικά και εν τέλει επιβλήθηκε μόνον χρηματική ποινή».

Χρηματική ποινή 10.000 ευρώ

Υπενθυμίζεται πως ένοχος κατά πλειοψηφία για δύο παραβάσεις καθήκοντος κρίθηκε νωρίτερα από το Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε μία απόφαση που ανακοινώθηκε το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 μετά τις 5 το απόγευμα.
Αντιθέτως οι ανώτατοι δικαστές κήρυξαν αθώο ομόφωνα τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και αθώο επίσης κατά πλειοψηφία για άλλες τρεις περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος.
Το Ειδικό Δικαστήριο επέβαλε στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων ευρώ.
Η χρηματική ποινή έχει προσαυξήσεις 110%, ανεβάζοντας αισθητά το τελικό ποσό.
Προηγούμενα, το Ειδικό Δικαστήριο, κατά πλειοψηφία 8-5, αναγνώρισε στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς.
Αθώα έκριναν οι 13 ανώτατοι δικαστές την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για την οποία πείστηκαν ότι δεν έχει διαπράξει το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας που την οδήγησε στο εδώλιο.
Η καταδίκη του κ. Παπαγγελόπουλου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, για τις καταγγελίες σε βάρος του από την εισαγγελέα Ελένη Ράικου, που αφορούσαν σε πιέσεις που της άσκησε για ενοχοποίηση πολιτικών στην υπόθεση της Novartis.
Eπίσης, κρίθηκε ένοχος για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου ότι δέχθηκε πιέσεις για υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία για τις καταγγελίες της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, ότι παρενέβη για την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, όπως και για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου για υποθέσεις του Γιάννη Αλαφούζου και του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.
Αντίθετα, το δικαστήριο έκρινε αθώα την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας, όπως και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για την ηθική αυτουργία σε αυτήν.

Αναλυτικότερα για τις εν λόγω υποθέσεις, ο κ. Παπαγγελόπουλος κηρύχθηκε:

Αθώος για καταγγελίες της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη (μειοψήφησαν πέντε δικαστές).
Αθώος για την καταγγελία του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου για την υπόθεση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου.
Αθώος επίσης κατά πλειοψηφία για τις υποθέσεις Αλαφούζου και Βγενόπουλου (με μειοψηφία έξι δικαστών).
Αθώος ομόφωνα για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους της Ελ. Τουλουπάκη.
Ένοχος για τις καταγγελίες Ράικου για την υπόθεση της Novartis.
Ένοχος για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου για την υπόθεση του Μιχάλη Σάλλα.
Η Ελένη Τουλουπάκη κηρύχθηκε κατά πλειοψηφία αθώα για την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας.

Τουλουπάκη: «Ημέρα δικαίωσης» για εμένα η απόφαση

Για «ημέρα δικαίωσης» έκανε λόγο μετά την αθώωση της κατά πλειοψηφία στο Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, ενώ σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησαν και οι συνήγοροι της.
Η δήλωση Τουλουπάκη
«Σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης. Το Ειδικό Δικαστήριο με την απόφασή του αποκατέστησε την αλήθεια. Υπό τις παρούσες τραγικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες, γίνεται άλλη μια φορά φανερό ποσό σημαντική είναι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την δικαίωση εκείνων που την αναζητούν», αναφέρει η Ελένη Τουλουπάκη μετά την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου.
Και καταλήγει: «Εκείνοι που προσπάθησαν να κάμψουν το ελεύθερο φρόνημα των λειτουργών της Δικαιοσύνης, δεν επεδίωξαν τίποτα λιγότερο από το να αυθαιρετούν χωρίς περιορισμούς. Όρθια Δικαιοσύνη σημαίνει όρθια Ελλάδα! Γι’ αυτό υπόσχομαι ότι θα μείνω όρθια».

ΣΥΡΙΖΑ: Αφήνουμε την απόφαση στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας

Αφήνουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας την κατά πλειοψηφία απόφαση της Δικαιοσύνης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αμετάκλητη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ακόμη πως η αθώωση της κυρίας Τουλουπάκη « τελειώνει οριστικά το μύθευμα περί σκευωρίας Novartis».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ακόλουθη:

«Η αθώωση της κ. Τουλουπάκη τελειώνει οριστικά το μύθευμα περί σκευωρίας Novartis και οποιασδήποτε άλλης μομφής στο πρόσωπό της, σε σχέση με τον τρόπο που εκτέλεσε τα καθήκοντά της ως Εισαγγελέας Διαφθοράς.
Αυτό που μένει είναι το σκάνδαλο, και δυστυχώς χωρίς καμία απόδοση ευθυνών.
Σε ό,τι αφορά την κατά πλειοψηφία απόφαση της δικαιοσύνης για τον κ. Παπαγγελόπουλο, επί των ημερών του οποίου άνοιξε η έρευνα για το σκάνδαλο Novartis, την αφήνουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας».

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνει δικαστικές αποφάσεις α λα καρτ

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να μπούμε σε πολιτική αντιπαράθεση αυτήν την ώρα, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
«Τη στιγμή που ένας δεύτερος Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα Ν. Παππά, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος, καταδικάζεται και αυτός με το βαρύτατο αδίκημα για ένα δημόσιο λειτουργό, αυτό της παράβασης καθήκοντος, ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για την αθώωση της κας Τουλουπάκη!», σημειώνει η ΝΔ και προσθέτει:
«Κρίνει, δηλαδή, ξανά την απόφαση α λα καρτ και δεν βρίσκει να πει μια κουβέντα για την καταδίκη και δεύτερου υπουργού του, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πώς αντιλαμβάνεται το κράτος δικαίου. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης