Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Erian: Κατεστραμμένη η αξιοπιστία της Fed - Όπως πάντα, θα την πληρώσουν οι πιο αδύναμοι

El Erian: Κατεστραμμένη η αξιοπιστία της Fed - Όπως πάντα, θα την πληρώσουν οι πιο αδύναμοι
Καθώς η Fed έχει ήδη σκάψει μια βαθιά τρύπα, δεν είναι πλέον ξεκάθαρο ποιο θα πρέπει να είναι το σωστό βήμα πολιτικής τώρα.
Σχετικά Άρθρα
Ο υψηλός πληθωρισμός τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη έχει πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση για το ύψος των επιτοκιακών αυξήσεων, αλλά και για το τι πρέπει να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες.
Σύμφωνα όμως με τον El Erian, το μείζον δεν είναι πόσο μεγάλη θα είναι η επόμενη επιτοκιακή αύξηση, αλλά πόσο καιρό θα παραμείνουν τα επιτόκια «ανεβασμένα».
Ήδη ένα δύσκολο ζήτημα έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκο, από τη στιγμή που η Fed υστερεί σε ό,τι αφορά την προσπάθειά της για την τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων - για τρίτη φορά μέσα σε μόλις δύο χρόνια
Άραγε, τι σημαίνει αυτό για την ήδη κατεστραμμένη αξιοπιστία της;
Η υπόθεση ότι η Fed θα επιστρέψει σε επιτοκιακές αυξήσεις 50 μονάδων βάσης αργότερα αυτόν τον μήνα βασίζεται σε σωρεία μακροοικονομικών αριθμών και πρόδρομων δεικτών που υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός γίνεται πιο επίμονος:
Από την αντιστροφή της περασμένης εβδομάδας στην καθοδική κίνηση του δείκτη τιμών βασικών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, του αγαπημένου δείκτη πληθωρισμού της Fed, έως την αξιοσημείωτη άνοδο της Τρίτης στη συνιστώσα «πληρωμένες τιμές (prices paid)» του δείκτη της εργοστασιακής δραστηριότητας του Institute for Supply Management, αναγνωρίζεται ευρέως ότι ήταν υπερβολικά αισιόδοξη στην τελευταία της συνεδρίαση και ότι ο αποπληθωρισμός δεν μπορεί να είναι το κυρίαρχο αφήγημα.
Τουλάχιστον τρία στελέχη της Fed έχουν ήδη δηλώσει δημόσια ότι είναι ανοιχτά σε μια αύξηση 50 μονάδων βάσης, αφού όλοι επέλεξαν μια μείωση στις 25 μονάδες βάσης την 1η Φεβρουαρίου.

Αντεπιχείρημα

Το αντεπιχείρημα ότι είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος αυτού που, μετά από ένα διστακτικό ξεκίνημα, ήταν ένας από τους πιο εμπροσθοβαρείς κύκλους αύξησης επιτοκίων εδώ και δεκαετίες.
Εξάλλου, η συμβατική σοφία εξακολουθεί να υπονοεί ότι η νομισματική πολιτική ενεργεί με «μεγάλες και μεταβλητές υστερήσεις» - μια σκέψη που αποκτά μεγαλύτερη σημασία υπό το πρίσμα μακροπρόθεσμων δεδομένων που υποδηλώνουν πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας.
Αυτός ο δισταγμός ευνοεί την εναλλακτική λύση ενός μεγαλύτερου ταξιδιού στα επιτόκια με σταθερό ρυθμό αυξήσεων 25 μονάδων βάσης.
Εκτός από την παροχή περισσότερου χρόνου στη Fed για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των δράσεών της, αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Αλλά κινδυνεύει να δώσει στον πληθωρισμό ακόμη περισσότερο χρόνο για να ενσωματωθεί βαθύτερα στο οικονομικό σύστημα.
Και αυτό σημαίνει ότι η Fed ίσως χρειαστεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια σε μια αδύναμη και αποδυναμωμένη οικονομία.
Είναι ενδιαφέρον ότι το τελικό επιτόκιο αιχμής μεταναστεύει προς νέα ύψη και στις δύο εναλλακτικές πολιτικές.
Αλλά ο χρόνος σε αυτόν τον ρυθμό αιχμής θεωρείται ότι είναι μεγαλύτερος, άρα και το ταξίδι πιο αργό.
Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή σε αυξήσεις 50 μονάδων βάσης και ουσιαστικά η άρνηση μεγάλου μέρους των προηγούμενων κατευθυντήριων γραμμών θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα στην ήδη πληγείσα αξιοπιστία της Fed.
Αλλά η μη ανταπόκριση σε ένα σύνολο δυσμενών στοιχείων σοκ για τον πληθωρισμό είναι επίσης κακό για την αξιοπιστία της.
Αυτά τα διλήμματα απεικονίζουν μια μεγαλύτερη, πιο μακροχρόνια πρόκληση πολιτικής
Είναι το αποτέλεσμα του λάθους πολιτικής πολλαπλών σταδίων στο οποίο η Fed αρχικά χαρακτήρισε λάθος τον πληθωρισμό ως παροδικό για παρατεταμένη περίοδο, προχώρησε πολύ αργά στην προσαρμογή της πολιτικής και στη συνέχεια έμεινε πίσω από την καμπύλη για τρίτη φορά.
Η μείωση της μετατόπισης των επιτοκιακών αυξήσεων επιταχύνει πολύ γρήγορα από τις 75 στις 50 στις 25 μονάδες βάσης.
Λέγεται συχνά ότι ο πρώτος κανόνας για να βρεθείτε σε μια τρύπα είναι να σταματήσετε να σκάβετε.
Καθώς η Fed έχει ήδη σκάψει μια βαθιά τρύπα, δεν είναι πλέον ξεκάθαρο ποιο θα πρέπει να είναι το σωστό βήμα πολιτικής τώρα.
Υποψιάζομαι ότι δεν είμαι ο μόνος.
Αυτή η ασάφεια δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την πολιτική της Fed, αλλά και για την ευημερία τόσο της εγχώριας όσο και της παγκόσμιας οικονομίας.
«Όπως πάντα, τα πιο ευάλωτα τμήματα κινδυνεύουν περισσότερο» καταλήγει ο El Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης