Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανοί σαμποτέρ εισέβαλαν στη Ρωσία - Οργή Putin: Τρομοκρατική ενέργεια - Πυροβόλησαν πολίτες

Ουκρανοί σαμποτέρ εισέβαλαν στη Ρωσία - Οργή Putin: Τρομοκρατική ενέργεια - Πυροβόλησαν πολίτες
Αναφορές ότι οι Ουκρανοί κρατούν έξι ομήρους - Συνεχής ενημέρωση Putin
Σχετικά Άρθρα
(upd3) Για τρομοκρατική ενέργεια έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin αναφερόμενος στην εισβολή Ουκρανών σαμποτέρ στο ρωσικό έδαφος, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή Bryansk που συνορεύει με την Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του ο Putin έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια και για έγκλημα, υποστηρίζοντας πως οι Ουκρανοί σαμποτέρ πέρασαν τα σύνορα και άρχισαν να πυροβολούν κατά απλών πολιτών.
Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, από την επίθεση των Ουκρανών έχει σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος.

Πυροβόλησαν πολίτες

«Σήμερα έκαναν άλλη μια τρομοκρατική ενέργεια, άλλο ένα έγκλημα.
Μπήκαν στη συνοριακή περιοχή και άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών.
Είδαν ότι επρόκειτο για ένα αυτοκίνητο πολιτών, είδαν ότι σε αυτό κάθονταν πολίτες και παιδιά.
Ήταν ένα συνηθισμένο Niva, αλλά άνοιξαν πυρ εναντίον τους» υποστήριξε ο πρόεδρος Putin, τη στιγμή πάντως που αποτελεί ερωτηματικό το εάν αυτή η κίνηση των Ουκρανών, θα μπορούσε να αλλάξει τη «φύση» της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Η εισβολή

Όπως μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ, ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ διείσδυσε στο έδαφος της Ρωσίας στην επαρχία του Bryansk με αποτέλεσμα να αρχίσουν μάχες με τις μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας FSB της Ρωσίας, με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και τη ρωσική Εθνοφρουρά.
«Μια ομάδα αναγνώρισης και σαμποτάζ εισέβαλε στο χωριό Lyubechane που βρίσκεται στην περιοχή Klimovsky, ακριβώς στα σύνορα με την Ουκρανία.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξολοθρεύσουν την ομάδα αυτή
Οι σαμποτέρ άνοιξαν πυρ σε ένα όχημα εν κινήσει, με αποτέλεσμα ένας κάτοικος να σκοτωθεί και ένα παιδί δέκα ετών να τραυματιστεί και να διακομιστεί στο νοσοκομείο» είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο κυβερνήτης της επαρχίας, Alexander Bogomaz.

Αναφορές για ομήρους

Επιπλέον, τα ρωσικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για μάχες μεταξύ των σαμποτέρ και Ρώσων στρατιωτών αλλά και δυνάμεων του FSB.
H FSB αναφέρει ότι στη συνοριακή περιοχή της περιοχής Bryansk «λαμβάνονται μέτρα για την εξουδτέρωση των ένοπλων Ουκρανών εθνικιστών που έχουν παραβιάσει τα κρατικά σύνορα».
Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Ουκρανοί κράτησαν έως και 6 ομήρους, με ανεπιβεβαίωτες αναφορές να κάνουν λόγο ακόμα και για νεκρούς και τραυματίες ανάμεσα στους ομήρους.
Οι τελευταίες πληροφορίες από το TASS που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, αναφέρουν πως οι Ουκρανοί σαμποτέρ ενδεχομένως να έχουν αποχωρήσει από το ρωσικό έδαφος καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια δραστηριότητα.
«Πιθανότατα, η έρευνα για τους υπόλοιπους Ουκρανούς στο έδαφος μας είναι υπό εξέλιξη» υποστήριξε ένας αυτόπτης μάρτυρας, καθώς όπως είπε δεν ακούγονται πλέον πυρά ενώ άλλες μαρτυρίες ανέφεραν πως κάποιοι από τους ομήρους αφέθηκαν ελεύθεροι και είναι καλά στην υγεία τους.

Επίθεση με drone

Όπως αναφέρει ο Bogomaz, οι Ουκρανοί επιτέθηκαν τόσο στο Lyubechane όσο και στο Sushany, αλλά και σε μια περιοχή περίπου 15 χιλιομέτρων σε ευθεία γραμμή.
Μάλιστα επισημαίνεται πως η επίθεση στο Sushany έγινε με drone, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά σε ένα σπίτι, αλλά και με όλμους που κατέστρεψαν δύο σπίτια στην κοινότητα Lomakovka, στην περιοχή του Bryansk.
Σημειώνεται πως πολλές ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία έχουν βρεθεί στο στόχαστρο βομβαρδισμών πολλές φορές αφότου ξέσπασε η σύγκρουση, αν και είναι σπάνιο οι αρχές να κάνουν λόγο για δράση ομάδων σαμποτέρ.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές της εβδομάδας, υπήρξαν δημοσιογραφικές πληροφορίες για έρευνες για Ουκρανούς σαμποτέρ στις περιοχές Belgorod, Voronezh και Kursk, κάτι που πάντως διέψευσαν οι ρωσικές τοπικές αρχές.

Συνεχής ενημέρωση Putin

Για το περιστατικό αυτό ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin λαμβάνει συνεχή ενημέρωση από τη FSB, από την Εθνική Φρουρά αλλά και από το υπουργείο Άμυνας, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Ο πρόεδρος Putin βρίσκεται στο Κρεμλίνο και λαμβάνει συνεχείς αναφορές από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Ο επικεφαλής της FSB, Alexander Bortnikov, ο υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu και ο επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς, Viktor Zolotov ενημερώνουν διαρκώς για τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην περιοχή του Bryansk» υπογράμμισε ο Peskov.

Τρομοκρατική ενέργεια

Όπως είπε ο Peskov, πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια και αυτή τη στιγμή είναι «σε εξέλιξη η εξουδετέρωση των τρομοκρατών».
«Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και ασφάλειας θα αποσαφηνίσουν τις λεπτομέρειες για το τι συνέβη στο Bryansk.
Είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί με βεβαιότητα ποιος διέπραξε το σαμποτάζ» υποστήριξε ο Peskov.

Ουκρανία: Προβοκάτσια των Ρώσων

Για προβοκάτσια των Ρώσων κάνει λόγο ο Mikhailo Podolyak, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ εισέβαλε στο ρωσικό έδαφος και συγκεκριμένα στην περιοχή του Bryansk, σκοτώνοντας και κρατώντας ομήρους.
«Η ιστορία για την ουκρανική ομάδα σαμποτάζ στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι κλασική σκόπιμη πρόκληση.
Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να τρομάξει τον λαό της προκειμένου να δικαιολογήσει την επίθεση σε μια άλλη χώρα και την αυξανόμενη φτώχεια έπειτα από έναν χρόνο πολέμου» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Twitter ο Podolyak.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης