Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με Εθνική και… εφεδρείες έκλεισε και πάλι υψηλότερα

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με Εθνική και… εφεδρείες έκλεισε και πάλι υψηλότερα
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Υπάρχουν πολλοί «haters» για να μιλήσουμε στη γλώσσα της νεολαίας. Όσο πιο πολλοί είναι αυτοί που μισούν την κίνηση, τόσο πιο ψηλά θα πάει. Πολλοί και οι άχαρτοι και φυσικά έχουν τρελαθεί. Περιμένουν διόρθωση εδώ και μήνες, ψάχνουν να βρουν κάτι για να πουν ότι το ράλι δεν είναι καλό ή δεν έχει διάχυση και άλλα τέτοια, αλλά η αγορά τους έχει προσπεράσει. Φυσικά και κάποια στιγμή θα διορθώσει και πρέπει να διορθώσει η αγορά. Ίσως το κάνει και πιο βίαια από όσο θα έπρεπε, γιατί είναι και πιο βίαιη η άνοδος. Ας προσέξουν αυτοί που τώρα μισούν το ράλι, μην είναι μέσα όταν θα αρχίσει η διόρθωση. Γιατί τότε θα είναι και χαμένοι και…

Οι ξένοι σαρώνουν τα χαρτιά και οι ξένοι δεν παίζουν μικρά χαρτιά. Δεν ξέρουν το 80% των ελληνικών μετοχών. Ξέρουν τράπεζες και 5-10 άλλα χαρτιά. Παίζουν επιλεκτικά, παίζουν διαφορετικά από εμάς. Κοιτάζουν τι κάνουν οι ξένες ομοειδείς, κοιτάζουν τι κάνουν οι οικονομίες, κοιτάζουν θεμελιώδη, προοπτικές κ.α. Οι Έλληνες κοιτάνε ποια μετοχή έμεινε πίσω, πιο χαρτί είναι μαζεμένο, τι έγραψε ο ένας και ο άλλος και τέτοια. Υπάρχει μία διαφορά, όπως αντιλαμβάνεστε, αλλά αυτά είναι γνωστά.

«Η τάση είναι ο φίλος μας» στην παρούσα φάση και την ακολουθούμε. Η στήλη έχει αφαιρέσει κάποιες μετοχές από τις επιλογές της σε μία κίνηση να δείξουμε ότι πρέπει να βελτιώνουμε ρευστότητα, αλλά ενώ είμαστε ικανοποιημένοι και από άλλες (π.χ. Μυτιληναίος, Jumbo, Alpha Bank κ.α.) παραμένουμε βάζοντας stop profit. Εκεί ο κάθε επενδυτής κοιτάζει το χαρτοφυλάκιό του και πράττει ανάλογα. Θεωρούμε επίσης πολλά μικρομεσαία χαρτιά τσάμπα, αλλά αν διορθώσει η αγορά και αυτά θα επηρεαστούν. Στο +0,34% σήμερα και σε νέα υψηλά 8,5 ετών με καλές συναλλαγές 130 εκατ. ευρώ.

ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ: Με μετοχές όπως ΟΠΑΠ και ΟΤΕ σήμερα παίχτηκε η άνοδος και οι δύο έχουν μείνει σημαντικά πίσω. Στο +3,41% ο ΟΠΑΠ και στο +2,41% ο ΟΤΕ. Και οι δύο αδικημένες και ειδικά η δεύτερη όπου την πίεσαν υπερβολικά θα λέγαμε λόγω της μείωσης του ποσού που θα διαθέσει για αγορές ιδίων.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Υψηλή μεταβλητότητα σήμερα με την Εθνική να τραβάει τα βλέμματα και να συνεχίζει έντονα υψηλότερα. Στα 5,4160 ευρώ έκλεισε η μετοχή με υψηλό πάντως στα 5,5280 ευρώ. Στο +0,34% ο τραπεζικός δείκτης που είχε πάει όμως μέχρι το +2,60%. Με μικρή άνοδο η Eurobank και με πτώση 1,29% η Πειραιώς και 0,74% η Alpha Bank.

ΔΕΗ: Πολύ καλά πήγε και η συγκεκριμένη και μάλιστα η άνοδος το τελευταίο διάστημα είναι αξιοζήλευτη και ίσως δείχνει πως η αγορά το θέλει το deal στη Ρουμανία.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στο -3,57% η μετοχή. Θα πούμε πως υπάρχει μπόλικο παρασκήνιο εδώ. Ίσως έχουμε άλλες εξελίξεις ή η πλευρά Κούτρα να ζήτησε κάτι άλλο όταν είδε τα στοιχεία και τα νούμερα.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Πιέστηκαν πολλές μετοχές σήμερα και παρά το γεγονός ότι η αγορά έκλεισε με άνοδο η πλειονότητα των μετοχών υποχώρησε. Αρκετή πίεση δέχθηκε η Moda bagno, η Κορδέλλου, η Q&R και η ΒΙΣ.

ΑΤΤICA GROUP: Ακόμα πιο κοντά στην τιμή της δημόσιας πρότασης ενώ η ΑΝΕΚ δεν ακολουθεί. Η στήλη ήταν η μόνη που εδώ και καιρό έγραψε το σενάριο να μην είναι η ΑΝΕΚ στη δημόσια πρόταση. Τώρα ακούγεται ως εξήγηση για την υστέρηση της τιμής. Η συγχώνευση μπορεί να γίνει και μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, είχαμε γράψει, για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει το θέμα. Όμως για να πάμε τη σκέψη ένα βήμα παραπέρα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν η Πειραιώς με όσα έχουν γίνει θέλει να δημιουργήσει άλλο ένα γύρο αντιπαράθεσης. Νομίζουμε πως πρέπει να το δει με περισσότερη… αγάπη το θέμα.

IDEAL: Σήμερα είχε προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη, αλλά δεν έδωσε πρόσβαση στους δημοσιογράφους. Θα μας πείτε, η ενημέρωση είναι για αναλυτές… Θα σας απαντήσουμε πως αφήνουν τους δημοσιογράφους εταιρειάρες με αποτίμηση 2 ή 3 ή και 6 δισ. ευρώ αποτίμηση και δεν το κάνει η Ideal που ουσιαστικά δεν έχει να πει και τίποτα το τρομερό. Θα μπορούσε να το κάνει όπως άλλες που απλά δε δίνουν δικαίωμα ερώτησης. Από τη στήλη έχει κίτρινη κάρτα.

FRIGOGLASS: Οι εξελίξεις μάλλον δεν αρέσουν στους επενδυτές. Εδώ πρέπει βέβαια να έχουμε και κάποια παρέμβαση για να υπάρξει πιο καθαρή ενημέρωση. Αυτές οι ανακοινώσεις δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο. Και υπάρχει ζουμί όπως μαθαίνουμε. Αύριο θα έχουμε περισσότερα. Στο -19,53% και στα 0,1030 ευρώ. Με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και 1,4 εκατ. τεμάχια ανεκτέλεστο.

MEDICON: Έκοψε το προμέρισμα και έχασε αρκετά περισσότερα. Βέβαια πήγαν άσχημα οι μετοχές από τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης