Τελευταία Νέα
Διεθνή

Birol (IEA): Τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν 40% τον Ιανουάριο

Birol (IEA): Τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν 40% τον Ιανουάριο
Τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου διά θαλάσσης παραμένουν ωστόσο ψηλά, παρά τις κυρώσεις
Σχετικά Άρθρα
Τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν σχεδόν κατά 40% τον Ιανουάριο λόγω της επιβολής του ανώτατου ορίου τιμών (πλαφόν) και των δυτικών κυρώσεων, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήλθαν στα 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο, 38% λιγότερα από τα έσοδα των 30 δισ. δολαρίων του Ιανουαρίου του 2022, ένα μήνα πριν την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΑ που ο διεθνής οργανισμός έδωσε στο Reuters.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν συμφωνούν καθόλου με τα στοιχεία που συνέλεξε και δημοσίευσε το Bloomberg πριν δύο μέρες και που αν και αφορούν μόνο τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης και όχι φυσικού αερίου,  υποδεικνύουν ότι οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Ρωσίας δεν έχουν επηρεαστεί από τα δυτικά μέτρα, και παραμένουν υψηλές και σταθερές, στα επίπεδα όπου βρίσκονταν ένα χρόνο πριν.

Birol: Προσδοκούμε μείωση των ρωσικών ενεργειακών εσόδων

O εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Fatih Birol δήλωσε παρά ταύτα ότι τα δυτικά μέτρα βάζοντας στο στόχαστρο τις εξαγωγές της ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας έχουν πετύχει τους στόχους τους σταθεροποιώντας τις αγορές πετρελαίου και περιορίζοντας τα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Η προσδοκία μας είναι ότι αυτή η μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα είναι πιο απότομη τους ερχόμενους μήνες. Και ακόμη πιο απότομη μεσοπρόθεσμα, ως ένα αποτέλεσμα στην έλλειψη πρόσβασης στις τεχνολογίες και τις επενδύσεις», δήλωσε ο Birol στο Reuters.
Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επίσης απαγορεύσει τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης, και έχουν επιβάλλει κυρώσεις στις εξαγωγές τεχνολογιών στην Ρωσία που απαιτούνται για την διύλιση πετρελαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν επίσης επιβάλλει κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Η Μόσχα χρησιμοποίησε τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο - τον περασμένο χρόνο περίπου 11,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια ( 154,68 δισεκατομμύρια δολάρια) – για να καλύψει τις δημοσιονομικές της δαπάνες, και αναγκάστηκε να αρχίσει να πωλεί τα διεθνή συναλλαγματικά της αποθέματα για να καλύψει το έλλειμμα που δημιουργήθηκε από το κόστος της εισβολής της στην Ουκρανία.
Η Ευρώπη την ίδια ώρα προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, αφότου η Μόσχα σταμάτησε τις αποστολές φυσικού αερίου προ της ΕΕ μετά την στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου σε ύψη ρεκόρ, και οι χώρες να επιδοθούν σε έναν αγώνα αναζήτησης εναλλακτικών προμηθειών και να δρομολογήσουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.
Ο Birol είπε ότι οι χώρες της ΕΕ σημείωσαν πρόοδο στην επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας τον περασμένο χρόνο, περιλαμβανομένων της ραγδαίας επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των αντλιών θερμότητας για τη μείωση της ανάγκης για ορυκτά καύσιμα.
Αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν είπε ο ίδιος και οι χώρες χρειάζεται να συνεχίσουν τις προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας και διασφάλισης του εφοδιασμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης