Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζα Πειραιώς: Με 1,8 δισεκ. πιστωτική επέκταση κλείνει το 2022 - Σε 6,6 δισεκ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις

Τράπεζα Πειραιώς: Με 1,8 δισεκ. πιστωτική επέκταση κλείνει το 2022 - Σε 6,6 δισεκ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις
Η Τράπεζα Πειραιώς στο δανεισμό προς τις επιχειρήσεις επικεντρώνεται σε κλάδους προτεραιότητας όπου εμφανίζει την υψηλότερη απόδοση κεφαλαίων ( RaROC ), όπως μεταποίηση, τουρισμός και ενέργεια
Σχετικά Άρθρα
Σε 1,8 δισ. ευρώ έκλεισε η καθαρή πιστωτική επέκταση της Τράπεζας Πειραιώς για το 2022, δηλαδή εντός του στόχου του επιχειρηματικού σχεδίου 2022-2025. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αυτή η πιστωτική επέκταση αναμένεται να αποτυπωθεί στα σημερινά αποτελέσματα με την μεγαλύτερη συμβολή να κατέχει ο εταιρικός ( Corporate ) δανεισμός τόσο μέσω των νέων εκταμιεύσεων, όσο και των υψηλών αποπληρωμών – οι οποίες εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα κυρίως από τις μεγάλες επιχειρήσεις με υψηλή ρευστότητα, λόγω της επικείμενης νέας ανόδου των επιτοκίων.
Η Τράπεζα Πειραιώς στο δανεισμό προς τις επιχειρήσεις επικεντρώνεται σε κλάδους προτεραιότητας όπου εμφανίζει την υψηλότερη απόδοση κεφαλαίων ( RaROC ), όπως μεταποίηση, τουρισμός και ενέργεια, όπου ο σχετικός δείκτης κινείται με 24%, 20% και 19% αντίστοιχα.
Την περασμένη χρονιά οι συνολικές νέες εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις ξεπέρασαν τα 6,6 δισ. ευρώ ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι, από τα τέλη του 2022, αλλά και με μεγαλύτερη ένταση το τελευταίο διάστημα, οι μεγάλες εταιρείες προχωρούν στις αποπληρωμές παλαιότερων δανείων ώστε να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις των υψηλότερων επιτοκίων.
Εξάλλου, οι μεγάλες εισηγμένες οι οποίες το επόμενο διάστημα θα εμφανίσουν υψηλή κερδοφορία και ρευστότητα, κλείνουν τις πιστωτικές γραμμές καθώς θα έχουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουν ορισμένα σχέδια με χαμηλότερα επιτόκια, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε από πολυεθνικούς φορείς. Ορισμένες, μάλιστα εφόσον δοθεί η επενδυτική αναβάθμιση στην χώρα θα επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν τυχόν ευκαιρίες στις αγορές. Σ ότι αφορά τις φετινές εκταμιεύσεις δανείων, την κυριαρχία συνεχίζουν να διατηρούν οι τρείς προαναφερόμενοι κλάδοι, και ειδικότερα σε τουρισμό και ενέργεια, θα υπάρχουν και συναλλαγές καθώς εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με την καθοδήγηση την οποία έχει δώσει προς τους επενδυτές στα τέλη του Ιανουαρίου, η Τράπεζα Πειραιώς για την επόμενη χρονιά η καθαρή πιστωτική επέκταση αναμένεται να κινηθεί σε 1, 7 δισ. ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να θεωρηθεί συντηρητικό, ωστόσο σχεδόν όλες οι τράπεζες από τα μέσα του 2022 είχαν χαμηλώσει τις προβλέψεις τους για την πιστωτική επέκταση την φετινή χρονιά, παρά την ώθηση που θα δοθεί και από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης ή του Αναπτυξιακού νόμου όπου εμφανίζονται καθυστερήσεις.
Στην ίδια καθοδήγηση προς τους επενδυτές, οι βασικοί στόχοι της Τράπεζας Πειραιώς για το 2023 ήταν : άνω των 0,45 ευρώ εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή, διατηρήσιμη απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων τουλάχιστον 10%, και περαιτέρω ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων κατά περίπου 100 μονάδες βάσης.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης