Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε επίπεδα ρεκόρ τα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο

Σε επίπεδα ρεκόρ τα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου πέρυσι, ιδίως η εκτίναξη στο πρώτο εξάμηνο σε πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αύξησε τα έσοδα για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο
Τα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο έφτασαν τα 326 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η βασιλεία του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman, αν και τα μηνιαία έσοδα ήταν χαμηλότερα τους τελευταίους μήνες, αφού οι τιμές του πετρελαίου διολίσθησαν σε περίπου 80 δολάρια ανά βαρέλι στα τέλη του περασμένου έτους.
Η Σαουδική Αραβία κατέγραψε τα υψηλότερα έσοδα από πετρέλαιο που είχε ποτέ το 2012.
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου πέρυσι, ιδίως η εκτίναξη στο πρώτο εξάμηνο σε πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αύξησε τα έσοδα για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο.
Η αξία των εξαγωγών πετρελαίου αντιπροσώπευε περισσότερο από το 70% του συνόλου των εξαγωγών της Σαουδικής Αραβίας πέρυσι.
Τον Δεκέμβριο του 2022, οι εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 11,1% σε ετήσια βάση στα 22,8 δισεκατομμύρια δολάρια (85,5 δισεκατομμύρια σαουδαραβικά ριάλια), αλλά μειώθηκαν σε σχέση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Γενική Στατιστική Αρχή της Σαουδικής Αραβίας.
Το μερίδιο των εξαγωγών πετρελαίου στις συνολικές εξαγωγές αυξήθηκε από 71,9% τον Δεκέμβριο του 2021 σε 79,0% τον Δεκέμβριο του 2022, ανέφερε η αρχή.

Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδία ήταν οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι

Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδία ήταν οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Σαουδικής Αραβίας για τις εξαγωγές τον Δεκέμβριο του 2022, λόγω των πωλήσεων πετρελαίου.
Ενώ πολλές οικονομίες παραπαίουν το 2022 λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας αναπτύχθηκε κατά 8,7% πέρυσι, χάρη στην πετρελαϊκή βιομηχανία και τις εξαγωγές της.
Σύμφωνα με έκτακτες εκτιμήσεις, το πραγματικό ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε κατά 5,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021 και το πραγματικό ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του έτους 2022 αυξήθηκε κατά 8,7% σε σύγκριση με το 2021, ανέφερε η Γενική Στατιστική Αρχή τον περασμένο μήνα.
Η οικονομική ανάπτυξη της Σαουδικής Αραβίας ήταν η υψηλότερη μεταξύ των χωρών της ομάδας G20.
Χάρη στην αύξηση των εσόδων από το πετρέλαιο, η Σαουδική Αραβία κατέγραψε επίσης το πρώτο ετήσιο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το Βασίλειο χρειάζεται τιμές πετρελαίου στα 75-80 δολάρια ανά βαρέλι για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης