Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόσο έδαφος της Ουκρανίας ελέγχουν έναν χρόνο μετά την εισβολή τους οι Ρώσοι - Τι δείχνουν οι χάρτες

Πόσο έδαφος της Ουκρανίας ελέγχουν έναν χρόνο μετά την εισβολή τους οι Ρώσοι - Τι δείχνουν οι χάρτες
Υπό τον έλεγχο των Ρώσων η πλειοψηφία των εδαφών στις τέσσερις επαρχίες που έχει προσαρτήσει
Σχετικά Άρθρα
Ένας χρόνος συμπληρώνεται σε τρεις ημέρες – στις 24 Φεβρουαρίου από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία και ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ερώτημα είναι πόσο έδαφος της Ουκρανίας έχουν καταφέρει να καταλάβουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Με τις δύο πλευρές να μετρούν δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες και με τις συγκρούσεις να έχουν περιέλθει σε ένα τέλμα, χωρίς να διαφαίνεται κάποια διέξοδος, παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για το ποιο θα μπορούσε να είναι το τέλος του πολέμου και για το τι θα μπορούσε να είναι αυτό που θα σηματοδοτούσε το νικητή της στρατιωτικής σύγκρουσης.

Έκταση όση μια Ελλάδα

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian που επικαλείται μετρήσεις και αναλύσεις του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά την πρώτη φάση των επιχειρήσεων τους, είχαν καταφέρει να καταλάβουν μια έκταση περίπου 132.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων - όσο είναι δηλαδή η έκταση της Ελλάδας -, αν και στη συνέχεια και εξαιτίας της αντεπίθεσης των Ουκρανών, έχασαν το ένα πέμπτο αυτής της έκτασης.
Συνεπώς, εκτιμάται πως τώρα οι Ρώσοι ελέγχουν περίπου 103.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα κυρίως στα νότια και ανατολικά, έκταση που αποτελεί το 17% της συνολικής επικράτειας της Ουκρανίας.

Διατηρεί την πλειοψηφία

Επιπλέον, οι Ρώσοι εξακολουθούν να διατηρούν τον έλεγχο της πλειοψηφίας των εδαφών των τεσσάρων επαρχιών που έχουν προσαρτήσει μετά τα δημοψηφίσματα του περασμένου Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι στις τρεις από αυτές – με εξαίρεση τη Zaporizhia – έχασαν εδάφη.
Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι ελέγχουν το 94% της επαρχίας του Luhansk, το 73% της Kherson (από 93% που είχαν υπό τον έλεγχο τους τον περασμένο Ιούνιο), το 72% της Zaporizhia και το 54% του Donetsk, όπου τους τελευταίους δύο μήνες, οι ρωσικές δυνάμεις καταγραφούν συνεχείς νίκες και κερδίζουν έδαφος (στα μέσα Δεκεμβρίου έλεγχαν το 51,5% του Donetsk).
Όπως αναφέρεται, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υπό τον έλεγχο τους τα περισσότερα ουκρανικά εδάφη τον περασμένο Μάρτιο, μια και είχαν βρεθεί μια ανάσα από το Κίεβο ενώ ήταν κοντά και στην κατάληψη του Kharkiv.
Πλέον ο ρωσικός στρατός έχει αποχωρήσει πλήρως από την περιοχή του Κιέβου αλλά και από το Kharkiv, όπου και ελέγχουν μόλις το 1% του εδάφους της επαρχίας.

Τι δείχνουν οι χάρτες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χάρτες με τα ρωσικά εδαφικά κέρδη ανάλογα με την εξέλιξη της επιχείρησης:
111.JPG
12_4.JPG
13_4.JPG
14_2.JPG
15_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης