Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ηλιόπουλος προς ΜIG: Κάνατε ό,τι σας είπε η Πειραιώς - Σε ένα φυσικό πρόσωπο, τον Μ. Μukadam o έλεγχος (;) - Τι απαντά ο Ευστρατιάδης

Ηλιόπουλος προς ΜIG: Κάνατε ό,τι σας είπε η Πειραιώς - Σε ένα φυσικό πρόσωπο, τον Μ. Μukadam o έλεγχος (;) - Τι απαντά ο Ευστρατιάδης
Τι υποστήριξε η πλευρά της MIG
Σχετικά Άρθρα
Σε διαρκές «αγκάθι που ανοίγει πληγές στα πλευρά» της Τράπεζα Πειραιώς, εξελίσσεται ο μετοχικός αγώνας Μ. Ηλιόπουλου στην MIG, καθώς αμφισβητεί πολλαπλώς τις αποφάσεις για την ανταλλαγή των δανείων που κατέχει η Ιρλανδική offshore Strix με τις μετοχές της Attica Συμμετοχών.
Kαι το διακύβευμα για τον κ. Ηλιόπουλο δεν είναι οι υπεραξίες που καταγράφει στη μετοχή η ΜIG, αλλά το deal της Πειραιώς στην Attica, μέσω του οποίου μειώθηκε τεχνητά ο δείκτης ΝPL των δανείων της τράπεζας, και επηρεάζεται η αγορά της ακτοπλοΐας.
Ο εφοπλιστής της Sea jets κ. Μ. Ηλιόπουλος στη χθεσινή 13/2/2022 γενική συνέλευση των μετοχών έλαβε την αναβολή για τις 3 Μαρτίου, και με καταιγισμό 15 ερωτήσεων πρός το διοικητικό συμβούλιο της ΜIG συνεχίζει να επικρίνει το διοικητικό συμβούλιο για την ανταλλαγή των δανείων, ύψους 443 εκατ. ευρώ με το 79,38% των μετοχών της Attica Συμμετοχών.
Η ψήφιση του θέματος της ανταλλαγής αναβλήθηκε, ωστόσο και οι δυο πλευρές (Sea jets και Τράπεζα Πειραιώς προετοιμάζουν ήδη τα επόμενα “όπλα” τους.
Μάλιστα, ο κ. Ηλιόπουλος, μάλιστα, κατηγόρησε ευθέως το ΔΣ ότι, η ανταλλαγή επιβλήθηκε στην MIG από την Τράπεζα Πειραιώς, αναφέροντας χαρακτηριστικά “ο Γιάννης ζήτησε από τον Γιαννάκη.

Τι υποστήριξε η πλευρά της MIG

Στην εισήγηση του, ο διευθύνων σύμβουλος της MIG κ. Γ. Ευστρατιάδης εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους συμφώνησε με την πρόταση της Strix, ανέφερε ότι, η αξία της επιχείρησης (Attica) αποτιμήθηκε στα 980 εκατ. ευρώ και πως η συναλλαγή θα είχε θετικό όφελος 85 εκατ. ευρώ στα ίδια κεφάλαια της MIG ενώ απαλλάσσει την ΜIG από το σύνολο του δανεισμού.
Όπως πρόσθεσε, αν δεν εγκριθεί η συναλλαγή τότε η εταιρεία θα επιβαρυνθεί ετησίως με χρηματοοικονομικό κόστος 23-27 εκατ. ευρώ σε μια περίοδο αύξηση των επιτοκίων, έτσι τα ίδια κεφάλαια θα μειώνονταν και η εταιρεία θα αναγκαζόταν να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου για να καλύψει τα ίδια κεφάλαια.
Επιπλέον, η εταιρεία θα χρειαζόταν να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση των δανείων το 2024, η οποία θα επιβάρυνε περαιτέρω το χρηματοοικονομικό κόστος.
Επίσης, η Strix Holdings έχει το δικαίωμα να καταγγείλει το δάνειο ( σ.σ το μετατρέψιμο των 160 εκατ. ευρώ) και να προχωρήσει σε πώληση των μετοχών της Αttica Group, με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.
Για την συναλλαγή με την Strix όπως τόνισε συνεκτιμήθηκαν επίσης, η τιμή των καυσίμων, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η ένταση του ανταγωνισμού σε πλοία και στις τιμές, στις πράσινες επενδύσεις τις οποίες απαιτεί η Attica και δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει η MIG, στην αβεβαιότητα της συγχώνευσης Attica - AΝΕΚ, και τέλος στην γεωπολιτική αστάθεια.

Οι ενστάσεις Ηλιόπουλου

Ο εφοπλιστής, ταυτόχρονα με το αίτημα αναβολής της συνέλευσης ζήτησε τα έγγραφα – τα οποία ήδη έχει αιτηθεί δια εξωδίκων – δηλαδή της συναλλαγής, των αποφάσεων, αλλά και τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου με τα οποία επικυρώθηκε η συμφωνία για την ανταλλαγή.
Έθεσε δε το ερώτημα εάν το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG ζήτησε την αύξηση του ανταλλάγματος από την Strix.
O εφοπλιστής, αμφισβήτησε την επάρκεια των δυο συμβούλων αποτίμησης (KPMG- Euroxx), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “όσο ξέρουμε εμείς από αεροναυτιλία, τόσο γνωρίζουν οι σύμβουλοι σας από την ακτοπλοΐα”, ενώ αναφερόμενος στην συναλλαγή έκανε λόγο για “λογιστικά τερτίπια”.
Είπε επίσης ότι, μακάρι να είχαν όλοι οι μέτοχοι την πληροφόρηση που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο ενώ αναρωτήθηκε εάν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της Τράπεζας και των συμβούλων αποτίμησης.
Ο δικηγόρος του ανέφερε επίσης, πως είναι δυνατόν να παραχωρείται ο έλεγχος της Attica - σe ένα φυσικό πρόσωπο (σ.σ κ.Mubashir Μukadam επικεφαλής του Blantyre και της Strix) - μιας εταιρείας με σημασία για την εθνική οικονομία.
Ο κ. Ηλιόπουλος ρώτησε επίσης εάν μέλη του ΔΣ παρίσταντο κατά την υπογραφή της σύμβασης με την οποία η Πειραιώς απέκτησε το ποσοστό της Rolopack, μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκε και η Δημόσια Πρόταση ενώ κατηγόρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG ότι δεν δείχνει την ίδια πρεμούρα για τα ακίνητα της ΜIG, όπως επέδειξε για την Attica.

Μάλιστα, αφού ζήτησε την αξία τους αναρωτήθηκε εάν υπάρχει περίπτωση να πιάσουν φωτιά τα ακίνητα της RΚΒ στην Σερβία.
Έτερος μέτοχος ανέφερε πως οι αγορές μετοχών από τα μέλη του ΔΣ είναι προϊόν εσωτερικής πληροφόρησης και ως εκ τούτου ποινικό αδίκημα ενώ είπε ότι εάν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία ότι, η ακτοπλοϊκή δεν φέρει θετικά αποτελέσματα να ψηφίσουν υπέρ της συναλλαγής και αρνητικά εάν ισχύει το αντίθετο.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης