Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Οι Πολιτείες απαγορεύουν την πώληση ακινήτων σε κινέζους - Αντιδρά το Πεκίνο: Παραβιάζετε τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας

ΗΠΑ: Οι Πολιτείες απαγορεύουν την πώληση ακινήτων σε κινέζους - Αντιδρά το Πεκίνο: Παραβιάζετε τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας
Εκτός της αγοράς ακινήτων έχουν ήδη πετάξει τους κινέζους επενδυτές οι αρχές τριών αμερικανικών Πολιτειών κι έπονται κι άλλες...
Σχετικά Άρθρα
Στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, οι κυβερνήσεις του Τέξας και της Φλόριντα απαγόρευσαν αιφνιδιαστικά την πώληση ακινήτων σε κινέζους υπήκοους - με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας το οποίο διαμαρτυρήθηκε ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση παραβιάζει τις αρχές της οικονομίας της αγοράς και τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.
«Η γενίκευση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας και η η απόδοση πολιτικού χαρακτήρα σε οικονομικά, εμπορικά και επενδυτικά θεμάτα παραβιάζει τους κανόνες της οικονομίας της αγοράς και τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Maο Ning κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Εκτός από το Τέξας και τη Φλόριντα, ωστόσο και το Αρκάνσας και πολλές άλλες Πολιτείες εξετάζουν την εισαγωγή ανάλογων απαγορεύσεων, αναφέρει το Reuters.
«Θέλω να τονίσω ότι η οικονομική και εμπορική συνεργασία Κίνας- ΗΠΑ είναι αμοιβαία επωφελής. Με τα χρόνια, οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν συμβάλει σημαντικά στην προώθηση της εγχώριας απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε ο Mao.
Σύμφωνα με μια έκθεση του μεσιτικού κλάδου, που είδε πέρσι το φως της δημοσιότητας, οι Κινέζοι επενδυτές δαπάνησαν στην αγορά ακινήτων 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα, ηανέφερε η Εθνική Ένωση Μεσιτών.
Οι απαγορεύσεις αυτές συνέπεσαν μάλιστα με την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μιας κωμόπολης της Βόρειας Ντακότα υπέρ της αναστολής ενός project για τη δημιουργία μύλων καλαμποκιού που είχε καταθέσει μια κινέζικη εταιρεία σε μικρή απόσταση από μια βάση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Όπως αναφέρουν οι Epoch Times, ο κόσμος που που παραβρέθηκε επευφημούσε και φώναζε «ΗΠΑ!» όταν το Δημοτικό Συμβούλιο του Grant Forks ψήφισε ομόφωνα 5-0 υπέρ του τερματισμού της πρότασης της Fufeng Group, μιας μεγάλης κινεζικής αγροτικής επιχείρησης που θεωρείται ότι έχει με ισχυρούς δεσμούς με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
Ο προτεινόμενος μύλος προοριζόταν να κατασκευαστεί σε 300 στρέμματα γης που ανήκει στην Fufeng Group, η οποία γη όμως απέχει μόλις 12 μίλια από μια στρατιωτική βάση που φιλοξενεί άκρως απόρρητη τεχνολογία drone.
Ο δήμαρχος του Grant Forks διάβασε την πρόταση, δηλώνοντας ότι η απόφαση του συμβουλίου να μπλοκάρει το προτεινόμενο εργοστάσιο ελήφθη κατόπιν αιτήματος της Πολεμικής Αεροπορίας που εστάλη στους γερουσιαστές Kevin Cramer και John Hoeven στις 27 Ιανουαρίου, με τo οποίο οι στρατηγοί δηλώνουν ότι το έργο «παρουσιάζει σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους σημαντικών επιπτώσεων στις επιχειρήσεις μας στην περιοχή».

Ανησυχίες εθνικής ασφάλειας

Η πόλη του Grant Forks ενέκρινε το project Fufeng τον Νοέμβριο του 2021 και η συμφωνία ανάπτυξης υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2022.
Τον ίδιο μήνα, οι γερουσιαστές Marco Rubio, Hoeven και Cramer, με επιστολή προς την Υπουργό Οικονομικών Janet Yellen και τον Υπουργό Άμυνας Lloyd Austin εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τις επιπτώσεις των επιχειρήσεων του Ομίλου Fufeng στην περιοχή, πρωτίστως με βάση το σκεπτικό ότι το εγχείρημα θα μπορούσε να παρέχει κάλυψη σε κινέζους κατάσκοπους της παρακείμενης βάσης την αμερικανικής αεροπορίας, δεδομένων των δεσμών της Fufeng Group με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».
Οι γερουσιαστές ζήτησαν πλήρη επανεξέταση της συγκεκριμένης αγοράς γης από τους κινέζους από την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS), μια ομοσπονδιακή επιτροπή που είναι αρμόδια για την αξιολόγηση ξένων εξαγορών για πιθανούς κινδύνους εθνικής ασφάλειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης