Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ψάχνετε φθηνές μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο; - Αυτές έχουν μείνει πίσω και έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου

Ψάχνετε φθηνές μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο; -  Αυτές έχουν μείνει πίσω και έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου
Το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες φθηνές ακόμα εταιρείες δείχνει ότι η αγορά μας δεν είναι ακριβή
Σχετικά Άρθρα
Η όρεξη για αγορά μετοχών έχει ανοίξει πλέον αλλά μετά από 8 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, οι αποδόσεις που έχουν καταγράψει κάποιες μετοχές «τρομάζουν» τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ειδικά εκείνους που έχουν χάσει την άνοδο ή που τώρα αποφασίζουν να επενδύσουν.
Η αναζήτηση μετοχής που δεν έχει τρέξει είναι θέμα συζήτησης στα χρηματιστηριακά γραφεία, αλλά και όποιος παρακολουθεί ταμπλό το βλέπει στις εντολές που μπαίνουν στο σύστημα.
Με το γενικό δείκτη στο +15%, τον τραπεζικό στο +31% και τον FTSE 25 στο +16% τα κέρδη είναι ήδη μεγάλα.

Με βάση τα θεμελιώδη ποιες μετοχές δεν έχουν τρέξει και έχουν περιθώριο ανόδου μεταξύ άλλων και οι παρακάτω (αλφαβητική προσέγγιση):

AS Company: Μόλις στο 7% η άνοδος φέτος και για πολλά χρόνια βρίσκεται σε ένα εύρος μεταξύ 2 και 2,40 ευρώ. Τα προ πανδημίας επίπεδα δεν έχει καταφέρει να τα δει, αν και δεν στερείται δυνατοτήτων.

BRIQ Properties: Και εδώ το εύρος διακύμανσης είναι στενό τα τελευταία χρόνια και δύσκολο βρίσκεται πάνω από τα 2,30 ευρώ αλλά και κάτω από τα 2 ευρώ. Παραμένει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, λόγω ανησυχιών για την πορεία του κλάδου των ακινήτων. Η ζήτηση πάντως και τα projects που ανακοινώνονται δείχνουν ότι ο κλάδος στην Ελλάδα παραμένει hot.

ΕΧΑΕ:
Με τζίρους σταθερά πάνω από 100 εκατ. ευρώ και προοπτική επενδυτικής βαθμίδας θα έπρεπε να είχε ξεπεράσει τα 4 ευρώ ήδη. Έχει πάντως άνοδο κοντά στο 30% φέτος.Κάποιοι σημειώνουν το γεγονός πως πριν μπουν capital controls στην Ελλάδα ήταν κοντά στα 5 ευρώ και σήμερα που βρισκόμαστε λίγο πριν την επενδυτική βαθμίδα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 4 ευρώ.

FLEXOPACK: Η πορεία του εννεαμήνου κατάφερε να ξεκολλήσει τη μετοχή από τα χαμηλά της αλλά η πορεία 6,5 ευρώ στα 8,5 ευρώ δεν έφερε τη μετοχή σε δίκαιες περιοχές. Αντιθέτως η εικόνα του ισολογισμού δείχνει πως είναι ακόμα βαθιά υποτιμημένη.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Τσίμπησε κάτι η τιμή αλλά εδώ θα μπορούσαν τα νούμερα να ήταν ακόμα και διπλάσια. Ο επενδυτής εδώ αναλαμβάνει το ρίσκο της αδιαφορίας των βασικών μετόχων, αλλά έχει ασφάλεια το τεράστιο ταμείο και τα μεγάλα κέρδη από τη δραστηριότητα.

ΛΙΜΑΝΙΑ: Δε χρειάζεται να σχολιάσει κάποιος κάτι παραπάνω εκτός από την τιμή που πωλούνται άλλα λιμάνια στη χώρα.

Μedicon: Χωρίς μεταβολή το 2023 και με αποτίμηση που με βάση το εννεάμηνο θα πρέπει να περιμένουμε χαμηλό μονοψήφιο p/e.

ΝΕΡΑ:
Δε χρειάζονται πολλές αναλύσεις για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Δεν κατάφεραν να μετακυλίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος, αλλά τώρα έχει περιοριστεί. Δεν έχουν βέβαια αναπτυξιακές προοπτικές δυνατές, αλλά θα μπορούσαν και το μέρισμα να βελτιώσουν και να έχουν ένα σταθερό ήπιο growth.

ΟΤΕ: Ξυπνάει τώρα ο γίγαντας.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ:
Από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη πάμφθηνες οι μετοχές. Κορυφαίες στον κόσμο αλλά στο ταμπλό υστερούν.

QUEST: Έχει καταφέρει να πάρει 1 ευρώ από τα χαμηλά της και να πάει πάνω από τα 5 ευρώ, αλλά η δυναμική του ομίλου δεν αποτυπώνεται στην αποτίμηση 545 εκατ. ευρώ.

ΤΙΤΑΝ:
Έχουν τρέξει τα περισσότερα βαριά χαρτιά. Εδώ έχει δοθεί και εικόνα αποτελεσμάτων 2022 που κάνουν τη μετοχή αρκετά φθηνή, αλλά δεν έχει αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον όσο θα έπρεπε.

Σημείωση: Φυσικά υπάρχουν κι άλλες. Έλτον, Έλαστρον, Πετρόπουλος και άλλες θα μπορούσαν να προστεθούν, ενώ αν τα καλά αποτελέσματα συνεχιστούν τα περιθώρια ανόδου σε πολλές μετοχές θα αυξηθούν. Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες φθηνές ακόμα εταιρείες δείχνει ότι η αγορά μας δεν είναι ακριβή με τα σημερινά δεδομένα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης