Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – 8 εβδομάδες μόνο πάνω! Διόρθωση σήμερα αλλά με αρκετούς πρωταγωνιστές

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – 8 εβδομάδες μόνο πάνω! Διόρθωση σήμερα αλλά με αρκετούς πρωταγωνιστές
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Διόρθωση σήμερα και έμοιαζε δυνατή μέχρι να εκδηλωθούν οι αγοραστές. Απολύτως δικαιολογημένη. Είναι τέτοιο το ράλι το τελευταίο διάστημα, που δικαιολογεί και συνέχιση των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών. Πολλές μετοχές έχουν τρομερές επιδόσεις. Βέβαια, είδαμε και κάποιες που με το ζόρι πήγαν υψηλότερα, να γυρίζουν χαμηλότερα με ευκολία. Είναι αυτή η κατηγορία μετοχών που θεωρούμε πως κάποιοι δε θέλουν να ανέβει η μετοχή τους.

Αν και πήγε μέχρι και το -1,50% ο Γενικός Δείκτης τελικά έκλεισε με απώλειες 0,63% και υψηλό τζίρο πάνω από 142 εκατ. ευρώ. Η εβδομαδιαία άνοδος ξεπέρασε το 3,3% και έτσι συμπλήρωσε 8 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες. Ξεχώρισε ο ΟΠΑΠ με άνοδο 4,55%, η Motor Oil με άνοδο 3,18% λόγω MSCI και ο ΟΛΠ. Οριακά θετική η Πειραιώς παρά το γεγονός ότι έμεινε εκτός MSCI.

MSCI: Από το 2015 έχουμε να δούμε 10 μετοχές στον MSCI, σύμφωνα με το Μάνο Χατζηδάκη, υπεύθυνο ανάλυσης στη Beta ΑΧΕΠΕΥ. Όπως μας αναφέρει ο μεγαλύτερος αριθμός μετοχών στο δείκτη ήταν το 2001 όταν η Ελλάδα έγινε ανεπτυγμένη αγορά. Πριν λίγα χρόνια θυμίζουμε είχαμε βρεθεί με 3 μόλις μετοχές. Σταδιακά τα τελευταία δύο χρόνια όλο και αυξάνεται ο αριθμός. Motor Oil, μπαίνει τώρα. Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή μπήκαν πριν, είχαν επίσης μπει λόγω αύξησης ΔΕΗ και Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo είναι σταθερές αξίες. Και έχουμε επίσης Εθνική Τράπεζα, Eurobank και ίσως στην επόμενη να δούμε ΕΛΠΕ και Τράπεζα Πειραιώς.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πριν μπουν τα capital controls και φαλιρίσουν είχαν αποτίμηση οι 4 συστημικές 13 δισ. ευρώ. Δηλαδή ενώ η χώρα βούλιαζε είχαν ακόμα τέτοια αποτίμηση. Σήμερα που πάμε για επενδυτική βαθμίδα έχουν 15 δισ. ευρώ. Πολλά ή λίγα; Σίγουρα, πρέπει να δούμε διορθώσεις καθώς δε γίνεται μόνο να ανεβαίνουν οι τιμές. Αλλά αυτή η σύγκριση νομίζουμε πως δίνει μία τάξη μεγέθους.

ΟΠΑΠ: Θεαματικό +4,55% και κλείσιμο στα 15,18 ευρώ. Η εφεδρεία μπήκε σε λειτουργία.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ανησυχητική η πτώση της καθώς πάλι έπεσε μαζί με την Τέρνα Ενεργειακή. Προφανώς και η εξαγορά της Macquarie μάλλον επιβεβαιώνει την αποχώρησή της από τη διεκδίκηση της Ενεργειακής.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Τέτοια ανοδική κίνηση σε τέτοια μέρα κάτι θέλουν να μας πουν. Δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στα εξαιρετικά ελκυστικά θεμελιώδη. Στα 2,99 ευρώ και στο +22,54% με όγκο 368 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 87,4 εκατ. ευρώ είναι τσάμπα. Για να δούμε τι θα μάθουμε, αν και καταλαβαίνετε που πάει το μυαλό μας. Από αλλού την περιμέναμε και από αλλού θα μας έρθει.

ΜΕΖΖ: Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε υπέρ των εταιρειών και άρα φεύγει αυτή η εκκρεμότητα. Μη νομίζετε τώρα ότι επειδή οι servicers πήραν αυτή τη δικαστική απόφαση βγαίνουν σπίτια στον πλειστηριασμό. Αυτά τα πολιτικά παιχνίδια καλό είναι να τα ακούμε με κριτική διάθεση. Πλειστηριασμοί γίνονταν και θα γίνονται. Θα θέλαμε βέβαια οι τράπεζες να είχαν αναπτύξει σωστούς και σοβαρούς μηχανισμούς και να κάνουν διαπραγματεύσεις και κουρέματα απευθείας, αλλά αφού δε μπορούν να ξεχωρίσουν αυτόν που έχει πραγματικά ανάγκη και δεν μπορεί να πληρώσει από αυτούς που έχουν κλέψει και απολαμβάνουν προνόμια, δε μπορούμε να κάνουμε εμείς κάτι. Για αρκετή ώρα είχαν κλειδώσει στο +10% και οι 4 μετοχές.

Εδώ τώρα έχουμε άλλο θέμα. Οι δυο πιο παλιές μετοχές είχαν γράψει στο πρόσφατο παρελθόν τιμές με όρια συν-πλην 20% και τώρα και οι 4 είναι στο συν-πλην 10%. Ο κανονισμός της Εναλλακτικής Αγοράς λέει πως το όριο είναι το 10% εκτός και αν έχεις market maker που πάει στο 30%. Εδώ βέβαια έχουμε δει τιμές κοντά στο 20%. Έχουμε κάνει ερώτημα και θα έχουμε ενημέρωση.

ΟΛΘ: Με το κρουαζιερόπλοιο Viking Sky της εταιρείας Viking, εγκαινιάστηκε η σεζόν κρουαζιέρας στο λιμάνι Θεσσαλονίκης και την φετινή χρονιά. Οι επιβάτες του πρώτου κρουαζιερόπλοιου που έφτασε στην πόλη για το 2023, έτυχαν θερμής υποδοχής από εκπροσώπους του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΟΛΘ Α.Ε., ενώ είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μουσική Ελλήνων συνθετών από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά την αποβίβαση τους και να λάβουν χρήσιμο πληροφοριακό υλικό για τον προορισμό από εκπρόσωπους του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

ΕΧΑΕ: Η τιμή αυτή που έχει (3,97 ευρώ) είναι κατάντια για μία αγορά που πάει για αναβάθμιση και κάνει πλέον τέτοιους τζίρους. Πριν τα capital controls που είχε διαλύσει το χρηματιστήριο και είχε σχεδόν τη μισή κεφαλαιοποίηση είχε 4,65 ευρώ. Προφανώς καταλαβαίνετε ότι δεν είναι σοβαρή αυτή η αποτίμηση.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Έβγαιναν κατά διαστήματα σημαντικές πωλήσεις αλλά τελικά έκλεισε με οριακή άνοδο και στα 2,60 ευρώ.

MIKROMETOXOS: Μας εξέπληξε το email που λάβαμε από το Βασίλη, που μας ανακοίνωνε ότι σταματάει την ενασχόλησή του. Ο Βασίλης, ή όπως ο γράφων τον αποκαλεί, πατέρα και Μπιλάρα, είναι ιδέα. Είναι ένα τεράστιο σχολείο. Έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης των επενδυτών που από το κάθε μετερίζι που βρέθηκε τον παρακολουθούν. Και όχι μόνο των επενδυτών, αλλά και των χρηματιστηριακών συντακτών. Μαζί σε αυτούς και ο γράφων. Μπιλάρα το Χ.Α. είναι αρρώστια δεν κόβεται. Ξανασκέψου το…

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης