Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

«Σάρωσαν» οι ξένοι τα χαρτιά των Ελλήνων – Η ακτινογραφία των κινήσεων του Ιανουαρίου 2023

«Σάρωσαν» οι ξένοι τα χαρτιά των Ελλήνων – Η ακτινογραφία των κινήσεων του Ιανουαρίου 2023
Εκροές 40 εκατ. ευρώ είχαν οι ιδιώτες εγχώριοι επενδυτές τον Ιανουάριο
Σχετικά Άρθρα
Τα μηνιαία στοιχεία Axianumbers του Χρηματιστηρίου είναι αποκαλυπτικά για όσα έγιναν στην αγορά τον Ιανουάριο.
Οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται να έχουν «σαρώσει» τα χαρτιά των Ελλήνων και κυρίως των ιδιωτών επενδυτών και στη συνέχεια των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των αμοιβαίων κεφαλαίων.
Την ίδια ώρα ξένες ασφαλιστικές εταιρείες και πιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν σε μπαράζ αγορών, εξέλιξη που βοήθησε στο ράλι της αγοράς.
Πιο αναλυτικά, εκροές 40 εκατ. ευρώ είχαν οι ιδιώτες εγχώριοι επενδυτές τον Ιανουάριο, μετά από εκροές 18,6 εκατ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο και συνολικά εκροών 154 εκατ. ευρώ το 2022!!
Εταιρείες χαρτοφυλακίου και αμοιβαία κεφάλαια είχαν εκροές 25,2 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο μετά από εκροές 6,8 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο και εκροών 267 εκατ. ευρώ το 2022!!
Οι ξένοι επενδυτές, ιδιώτες κυρίως και ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν εισροές 50 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, μετά από εκροές 31,2 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο αλλά συνολικά εισροών 45,7 εκατ. ευρώ το 2022.
Τα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού είχαν εισροές 121 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο!!
Είχαμε τον Ιανουάριο πάντως την πώληση ιδίων μετοχών από τη Μυτιληναίος στη Fairfax, μία συναλλαγή αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ. 
Ανά χώρα, η Γερμανία είχε εισροές 76 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε εκροές 84,7 εκατ. ευρώ, η Γαλλία εισροές 65,5 εκατ. ευρώ, οι ΗΠΑ εισροές 23,1 εκατ. ευρώ και η Ιρλανδία εισροές 19,5 εκατ. ευρώ.
Μεγάλη η παρουσία στις συναλλαγές από 1 κωδικό μόνο κωδικό ο οποίος είχε εισροές 14,2 εκατ. ευρώ και εκροές 10,6 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα και συνολικά καθαρές εισροές 3,55 εκατ. ευρώ.
Το άλλο θετικό στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση των συναλλαγών είναι η σημαντική αύξηση των ενεργών μερίδων (μερίδες επενδυτών που έκαναν έστω μία πράξη) τον Ιανουάριο και ανήλθαν στις 24.422 έναντι 18.366 ενεργών μερίδων το Δεκέμβριο.
Ουσιαστικά το νούμερο παραπέμπει σε 1.262 επενδυτές ανά συνεδρίαση από 874 το Δεκέμβριο, δηλαδή αύξηση 44%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης