Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή λαού στην Τουρκία μετά την τραγωδία - O Εrdogan παραδέχεται λάθη και ετοιμάζεται για «φακελώματα» και «προγραφές»

Οργή λαού στην Τουρκία μετά την τραγωδία - O Εrdogan παραδέχεται λάθη και ετοιμάζεται για «φακελώματα» και «προγραφές»
Ο πρόεδρος Erdogan αναγνωρίζει «κενά» αλλά επιτίθεται στους επικριτές για την ανταπόκριση της κυβέρνησης στον φονικό σεισμό
Σχετικά Άρθρα
Παρά το γεγονός πως ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία μετά τον σεισμό, μεγέθους 7,8 Richter, έβαινε αυξανόμενος, οι ομάδες διάσωσης άργησαν να φτάσουν για να βοηθήσουν… - αντίθετα με όσα αναφέρουν τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση ΜΜΕ
Άνθρωποι των οποίων τα αγαπημένα πρόσωπα και οι συγγενείς βρίσκονταν κάτω από τα ερείπια έγραψαν ότι ματαίως περίμεναν βοήθεια, μοιράζοντας διευθύνσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Λένε ότι στην περιοχή της καταστροφής, όπου ο καιρός είναι κακός, κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό.
Το γεγονός ότι αρκετές δεκάδες άνθρωποι διασώθηκαν από κάτω από τα ερείπια χθες το απόγευμα δείχνει τη σημασία του χρόνου.
Ωστόσο, οι άνθρωποι στο Hatay, Adıyaman και Gaziantep, που επλήγησαν σοβαρά από τον σεισμό, μοιράστηκαν βίντεο που δείχνουν ότι ομάδες της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) δεν είχαν φτάσει στην περιοχή ούτε 24 ώρες μετά τον σεισμό.
Φαίνεται, επίσης, ότι έχουν παρουσιαστεί δυσκολίες στη μεταφορά ξένης βοήθειας και ομάδων διάσωσης στο πεδίο της καταστροφής.
Για παράδειγμα, ένα βίντεο μιας ισραηλινής ομάδας που περίμενε ώρες στο αεροδρόμιο έγινε viral.
1_2.jpeg
Ένας από τους λόγους που οι ομάδες διάσωσης δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην περιοχή της είναι ότι οι αυτοκινητόδρομοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.
Στους δρόμους είχαν σχηματιστεί μεγάλες ουρές οχημάτων, κυρίως λόγω ζημιών σε δρόμους που συνδέουν με την επαρχία Hatay.
Εμπειρογνώμονες που δήλωσαν ότι οι νέοι δρόμοι κατασκευάστηκαν κατά μήκος ρωγμών και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν οφείλονταν σε τεράστια έλλειψη προνοητικότητας.
Το θέμα που έχει προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι δημόσια κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
2.jpeg
Τα κρατικά νοσοκομεία İskederun και Antakya στο Hatay γκρεμίστηκαν.
Οι ειδικοί λένε ότι τα νοσοκομεία πρέπει να είναι τα πιο αντισεισμικά κτίρια.
Επιπλέον, ορισμένα μικρά ιδιωτικά νοσοκομεία στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό έχουν καταστεί άχρηστα.
Βαθιές ρωγμές σημειώθηκαν επίσης στον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου Hatay, ο οποίος ήταν κλειστός για πτήσεις από τον σεισμό.
Οι άνθρωποι που ήθελαν να φύγουν από το Hatay για πιο ασφαλή μέρη είχαν κολλήσει στην επαρχία λόγω των αχρησιμοποίητων δρόμων και του κλειστού αεροδρομίου.
Επιπλέον, πολλοί θεώρησαν κομματικές τις δηλώσεις εκπροσώπων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Ο εκπρόσωπος του AKP Ömer Çelik δήλωσε στα Άδανα, τα οποία επλήγησαν από τον σεισμό, ότι το κυβερνών κόμμα και ο εταίρος του, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), ήταν επί του πεδίου και ότι οι προσπάθειες διάσωσης ήταν υπό έλεγχο.
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντέδρασαν έντονα στην προώθηση του κόμματος μια τέτοια μέρα.
3.jpeg
Το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan τηλεφώνησε μόνο στους δημάρχους που ανήκουν στο δικό του κόμμα αμέσως μετά τον σεισμό και δεν επικοινώνησε με τους δημάρχους της αντιπολίτευσης προκάλεσε επίσης κύματα κριτικής.
Ο Τούρκος Πρόεδρος συνήθως απευθύνεται στο πλήθος πολλές φορές την ημέρα και οι ομιλίες του μεταδίδονται ζωντανά από σχεδόν όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς στην Τουρκία. Ωστόσο, ο Erdogan εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες σχεδόν 36 ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.
Αν και ανακοινώθηκε ότι είχε μιλήσει με ξένους ηγέτες στο τηλέφωνο, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin, η έλλειψη δημοσίων εμφανίσεων αποδόθηκε σε προβλήματα υγείας.
Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπενθύμισαν ότι ο Erdogan δεν εμφανίστηκε μετά από καταστροφές και θανάτους στρατιωτών στη Συρία στο παρελθόν για να μην βλάψει την εικόνα του και έβαζε υπουργούς ή γραφειοκράτες να απευθύνονται στο κοινό.
4.jpeg
Στην πρώτη του ομιλία στο έθνος μετά τον σεισμό, ο Erdogan κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή της καταστροφής των 10 επαρχιών.
Επιβεβαιώνοντας την κριτική που του ασκούνταν, παραδέχτηκε ότι ορισμένα μέρη δεν ήταν προσβάσιμα.
Ωστόσο, ως αιτίες ανέφερε τις καιρικές συνθήκες και τις επιπτώσεις του σεισμού.
Καλώντας το πλήθος να βοηθήσει με δωρεές, είπε ότι οι τράπεζες δεν θα χρεώνουν προμήθειες σε συναλλαγές που πραγματοποιούνται για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια.
Από την άλλη, απείλησε τους αντιπάλους του, δηλώνοντας ότι έλαβε γνώση των δηλώσεων που έγιναν στα μέσα ενημέρωσης κατά της κυβέρνησης και ότι οι εισαγγελείς θα αναλάβουν δράση όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.
Το γραφείο επικοινωνίας της προεδρίας προέτρεψε τους πολίτες να κατεβάσουν μια εφαρμογή για να αναφέρουν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με την καταστροφή - και τελικά απαγόρευσε τη χρήση των social media.
Το θέμα για το οποίο επικρίνεται περισσότερο ο Erdogan είναι πως ο στρατός άργησε πολύ να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διάσωσης.
Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν γιατί οι στρατιώτες σε μονάδες που σταθμεύουν σε περιοχές απρόσιτες για τις ομάδες έρευνας και διάσωσης δεν είχαν ξεκινήσει οι ίδιοι δραστηριότητες διάσωσης.
Καθώς η κριτική εντάθηκε, ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar ανακοίνωσε ότι 3.000 καταδρομείς είχαν σταλεί για να βοηθήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης