Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Διχαστικό παραλήρημα Μητσοτάκη, στόχος να πάρει τις ψήφους Κασιδιάρη - Η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Διχαστικό παραλήρημα Μητσοτάκη, στόχος να πάρει τις ψήφους Κασιδιάρη - Η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ
Σχολιάζοντας τη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού στο ΕΑΜ και την εθνική αντίσταση, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για διχαστικό παραλήρημα
Σχετικά Άρθρα
Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για το «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.
Την ίδια ώρα ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κάνει ένα βήμα πίσω και καλεί την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να αποδεχτούν τις προτάσεις Αλιβιζάτου και Κοντιάδη.
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε τη δική της τροπολογία, στην οποία εισάγεται μια «θέσπιση πρόσθετης αρνητικής προϋπόθεσης για την κατάρτιση συνδυασμού.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση) του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος».

Επίθεση στον Μητσοτάκη

Σχολιάζοντας τη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού στο ΕΑΜ και την εθνική αντίσταση, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για διχαστικό παραλήρημα και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ψαρεύει ψήφους στα θολά νερά της ακροδεξιάς και ελπίζει να επωφεληθεί εκλογικά από τον αποκλεισμό του κόμματος Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι χθες, μια μέρα πριν η κυβέρνηση φέρει τη «ρύθμιση για τον αποκλεισμό των νεοναζί», ο κ. Μητσοτάκης «εμφανίστηκε στη Βουλή και με ένα διχαστικό παραλήρημα βγαλμένο από τη μετεμφυλιακή περίοδο μας ζήτησε πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης και έθεσε εκ νέου εκτός νόμου την εθνική μας αντίσταση», ενώ «καταφέρθηκε εναντίον του ΕΑΜ που ήταν ο κορμός της εθνικής αντίστασης του λαού μας απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές, δηλαδή απέναντι στους ναζί και στο φασισμό».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «δεν είναι ανιστόρητος ο κ. Μητσοτάκης» και πως όλα τα γνωρίζει, «απλά ο καημός του δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, τα φασιστικά μορφώματα, να βάλει φρένο στον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαϊκισμό», αλλά «να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών».
Είπε ότι ψαρεύει τόσο άτσαλα «στα θολά νερά της ψευτοεθνικοφροσύνης, του κίβδηλου πατριωτισμού, που τον έχουμε πάρει όλοι χαμπάρι».
«Να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να γίνουν οι δρόμοι πεδίο βολής των ναζιστικών πρακτικών.
Να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να ζήσουν οι επόμενες γενιές το τραύμα που άφησε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως σε μία διάταξη που απειλεί να εξισώσει τον ναζισμό με τον κομμουνισμό.
Εδώ αναμετρώμαστε με την ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι ο τρόπος, ο χρόνος και η επιχειρηματολογία που συνοδεύει την τροπολογία που καταθέτει η κυβέρνηση για το κόμμα Κασιδιάρη, φανερώνει ότι δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη επιθυμία να ορθώσουμε όλοι μαζί φράγμα απέναντι στην παρουσία και τη δράση των απογόνων του ναζισμού και του φασισμού.
Σημειώνεται ότι ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας την ομιλία του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μανούσου Βολουδάκη.


«Η ΝΔ άφηνε τον Κασιδιάρη να κάνει πολιτικό αγώνα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δύο χρόνια τώρα «άφησε τους εγκληματίες νεοναζί ανενόχλητους να κάνουν πολιτικό αγώνα από τη φυλακή» και ότι αυτά τα έβλεπε η ΝΔ, «απλά δε σας ενοχλούσε».
Υποστήριξε πως στη ΝΔ πιστεύουν ότι με τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη «και την ταυτόχρονη στροφή σας στην ακροδεξιά ρητορική, θα καταφέρετε να κερδίσετε τους ψηφοφόρους που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να πηγαίνουν προς τα εκεί».
«Το τελευταίο που σας ενδιαφέρει είναι η Δημοκρατία.
Για εμάς η Δημοκρατία είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα.
Ζούμε σε μια εποχή της απόλυτης αποθράσυνσης της ακροδεξιάς.
Όσο η θεσμική εξουσία γίνεται πιο αυταρχική, η Δημοκρατία συρρικνώνεται
«, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πέρα από λάθος πολιτικούς υπολογισμούς, κάνετε και ιστορικό λάθος.
Χρέος όλων των δημοκρατικών δυνάμεων είναι να ορθώσουν ένα τείχος
», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό υποψηφίων από συνδυασμούς

Τη δική του τροπολογία (επισυνάπτεται) κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις Βουλευτικές Εκλογές» στην Ολομέλεια.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, εισάγεται μια «θέσπιση πρόσθετης αρνητικής προϋπόθεσης για την κατάρτιση συνδυασμού. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση) του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος».
Με την προτεινόμενη διάταξη, σημειώνεται ότι αυτό που «επιδιώκεται είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κατάχρησης της μορφής του πολιτικού κόμματος ως κέλυφος και προκάλυμμα για τη λειτουργία εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης».
Υπογραμμίζεται πως «η διάταξη αυτή τίθεται με πλήρη σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές. Αφενός, δεν θεσπίζεται ούτε απαγόρευση λειτουργίας πολιτικού κόμματος ούτε στέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμού από αυτό, παρά μόνο τίθεται μια αρνητική προϋπόθεση για την άσκησή του. Κανένα κόμμα δεν εμποδίζεται να συμμετάσχει στις εκλογές, εφόσον δεν περιλάβει μεταξύ των υποψηφίων του πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τα προβλεπόμενα στη διάταξη εγκλήματα. Αφετέρου, και δεδομένου ότι κατά το άρθρο 51 παρ. 3 του Συντάγματος στέρηση του εκλογικού δικαιώματος μόνο ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης είναι επιτρεπτή, ο αποκλεισμός προσώπων που έχουν καταδικαστεί για τα προβλεπόμενα εγκλήματα από συνδυασμούς που καταρτίζονται από κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων ή συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων δεν τους στερεί πάντως το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές ως μεμονωμένοι υποψήφιοι».
Η διατύπωση της προτεινόμενης νομοθετικής διάταξης είναι ότι «προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος».

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ_ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ_1.docx

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης