Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ολοκλήρωση επίσκεψης Παναγιωτόπουλου στο Ηνωμένο Βασίλειο - Yπογραφή «Δηλώσεως Κοινού Οράματος» Ελλάδος – Βρετανίας

Ολοκλήρωση επίσκεψης Παναγιωτόπουλου στο Ηνωμένο Βασίλειο - Yπογραφή «Δηλώσεως Κοινού Οράματος» Ελλάδος – Βρετανίας
Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στις βρετανικές δυνάμεις μέσω των εγκαταστάσεων στον Κόλπο της Σούδας και στα Χανιά, ενώ επισημάνθηκε η στρατηγική σημασία του λιμένος Αλεξανδρούπολης για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ
Την επίσημη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο ολοκλήρωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ν. Παναγιωτόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του, Ret Hon Ben Wallace, αλλά και την υπογραφή Δήλωσης «Κοινού Οράματος» (Joint Vision Statement) μεταξύ των δύο χωρών.
Μετά την επίσημη υποδοχή στο “Horse Guards Parade” ο κ. Παναγιωτόπουλος και ο Βρετανός ομόλογός του, μετέβησαν στις 7/2 στο Πόρτσμουθ, όπου επί του Αντιτορπιλικού «HMS DIAMOND», πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες του και υπεγράφη η Δήλωση «Κοινού Οράματος» (Joint Vision Statement) μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.
panagiotopoulos2.JPG
p4.JPG
Οι συνομιλίες

Κατά τις συνομιλίες υπογραμμίστηκε ότι οι ισχυροί δεσμοί των δύο χωρών εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες, της ελευθερίας, δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.
Επίσης, υπογραμμίστηκε η σημασία υποστήριξης της Ουκρανίας για αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής και της προάσπισης της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Ακόμη, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι επιπτώσεις τους στην ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής.

Υπογραφή Δήλωσης «Κοινού Οράματος» μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου

Η Δήλωση «Κοινού Οράματος» (Joint Vision Statement) επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ελλάδος και του Ηνωμένου Βασιλείου για αμοιβαία υποστήριξη και συνδρομή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις και να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι στον τομέα ασφάλειας, καθώς επίσης για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρησιακή εκπαίδευση, τις ασκήσεις και τη προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας.
Οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν, ως Στρατηγικοί εταίροι και ως Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, την προσήλωσή τους στο σεβασμό της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.
Επιπλέον, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους στην αντιμετώπιση των απειλών για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στις βρετανικές δυνάμεις μέσω των εγκαταστάσεων στον Κόλπο της Σούδας και στα Χανιά, ενώ επισημάνθηκε η στρατηγική σημασία του λιμένος Αλεξανδρούπολης για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.
Τέλος, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να καταρτίζουν κάθε χρόνο ένα «Οδικό Χάρτη» που θα περιλαμβάνει τις προτεραιότητες της αμυντικής συνεργασίας. Καθιερώνεται δε, ετήσιος Διάλογος για την Ασφάλεια και την Άμυνα, προκειμένου να γίνεται επισκόπηση της προόδου και να διερευνώνται νέες πρωτοβουλίες για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.
p5.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης