Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Εβδομαδιαία κέρδη 1,77% – Στο επίκεντρο οι εταιρείες ακινήτων

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Εβδομαδιαία κέρδη 1,77% – Στο επίκεντρο οι εταιρείες ακινήτων
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Θα πρέπει να πούμε πως έχει κατακλυστεί με πληροφορίες η αγορά. Όλοι έχουν και κάτι να σου πουν. Είναι κάτι που δε μας αρέσει γιατί το έχουμε ξανασυναντήσει στο παρελθόν και η συνέχεια δεν ήταν καλή. Προσέχουμε τι ακούμε και που ποντάρουμε. Προστατεύουμε τα χρήματά μας αγοράζοντας μετοχές με καλά θεμελιώδη, που είναι φθηνές. Δεν ακολουθούμε ΘΑ και πληροφορίες. Αν τώρα κάποιος θέλει να τζογάρει μπορεί να το κάνει με ένα πολύ μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου του.

Άλλη μία καλή συνεδρίαση είχαμε σήμερα, με τις τράπεζες να κάνουν μία στάση και να βλέπουμε κινήσεις profit taking αλλά να αναλαμβάνουν άλλα βαριά χαρτιά την προσπάθεια αναρρίχησης σε υψηλότερα επίπεδα. Μας εντυπωσιάζει ο τζίρος παρά τα αυξημένα πακέτα. Σήμερα ξεχώρισαν οι μετοχές που έχουν ακίνητα ή ο κλάδος real estate αν προτιμάτε. Σε εβδομαδιαία βάση ο Γ.Δ. ενισχύθηκε 1,77% και κάνει τη βάση του πάνω στο τετραψήφιο νούμερο.

ΑΚΙΝΗΤΑ: Είχε την τιμητική του ο κλάδος σήμερα. Όπως και να το δεις και παρά τα όσα έχουν γίνει, ειδικά με τιμές των πρώτων υλών, που έχουν στείλει το κόστος κατασκευής στα ύψη, ή τα επιτόκια των δανείων ο κλάδος παραμένει hot. Ειδικά για όσες εταιρείες έχουν καλά ακίνητα και παίζουν με discount. Τώρα με αφορμή τη δραστηριοποίηση της Intracom και το deal με ΚΛΜ βλέπουμε και άλλες μετοχές να κινούνται ανοδικά.

Ωραία κίνηση σήμερα από Premia. Είχαμε δει πως οι αγοραστές μάζευαν τη μεγάλη προσφορά πέριξ των 1,05 ευρώ και δεν άφηναν τη μετοχή να πέσει άλλο. Σήμερα κινήθηκε καλύτερα και μάλιστα έχει ακόμα κάτι να δώσει. Στα 1,20 ευρώ και στο +6,19% με όγκο 352 χιλ. τεμάχια. Δυνατή κίνηση από Ελλάκτωρ, λόγω REDS, από Dimand μιας και τέλειωσε ο πωλητής, Intracom αλλά και Trastor.

ΟΠΑΠ: Νέα υψηλά αρκετών ετών και δικαιολογούνται πλήρως. Στα 14,46 ευρώ και στο +4,03%.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Συνεχίστηκαν και σήμερα οι φήμες για το μέλλον της συμφωνίας αναφορικά με την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής. Ακούγεται μεταξύ άλλων πως ο ένας από τους δύο αγοραστές αποχώρησε και έχουν προσεγγίσει ελληνικό όμιλο που είχε ακουστεί στο παρελθόν λόγω της αύξησης που είχε κάνει. Στα 11,94 ευρώ και στο -2,13%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τρομερό το ράλι στην Attica Bank και οφείλεται στην είσοδο των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη. Έχουν καταφέρει να βελτιώσουν την ορατότητα στη μετοχή που επί πολλά χρόνια ήταν θολή. Με διαθέσεις διόρθωσης σήμερα οι συστημικές και κυρίως η Εθνική που έκλεισε στο -2,56%. Αμετάβλητη η Eurobank και με μικρές απώλειες οι άλλες δύο συστημικές.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Νέα ανοδική κίνηση καθώς έχει τη REDS και τα ακίνητα σήμερα είχαν την τιμητική τους στο χρηματιστήριο. Στο +6,34% και στα 2,18 ευρώ. Αν εξαιρέσουμε τον όγκο μετοχών που έμειναν στο τέλος και που μάλλον είναι πρώην στελέχους που αποχώρησε, η άνοδος της μετοχής γίνεται με μεγάλη άνεση. Τόσο μαζεμένη δείχνει πως είναι.

AUTOHELLAS: Σε νέα ιστορικά υψηλά η μετοχή, αν το γράφημα που έχουμε είναι σωστό. Αλλά αν προσθέσει κάποιος και το 1 ευρώ που έδωσε πρόσφατα «κλειδώνει» τα ιστορικά σίγουρα.

ΚΕΚΡΟΨ: Ακούγεται ξανά και αυτός. Δε θα το βάλει κάτω η Intracom που έχει πει ότι θα πάει στα δικαστήρια τα ευρωπαϊκά, αλλά νομίζουμε πως όσοι τον κοιτάνε θα πρέπει να ξέρουν και να έχουν διδαχθεί από το παρελθόν πως το ρίσκο είναι υψηλότερο έναντι άλλων μετοχών.

INTRACOM: Κοιτάς την αποτίμηση, ξέρεις ότι το ταμείο ήταν 193 εκατ. ευρώ ή 150 εκατ. ευρώ, αν πάρει όλη την ΚΛΜ που δε θα την πάρει γιατί θέλει να βάλει τα άλλα ακίνητα που έχει και να προχωρήσει το πλάνο της και βλέπεις πως η αποτίμηση ζορίζεται να πιάσει τα 160 εκατ. ευρώ. Έχει ακίνητα 65 εκατ. ευρώ και τη defense που πιάνει 60-80 εκατ. ευρώ.

ATTICA GROUP: Η άποψή μας και με βάση το ρεπορτάζ είναι πως δύσκολα χαλάει το deal. Φυσικά και προβληματίζει ο υψηλός όγκος και η μεγάλη πτώση της μετοχής. Εκτός και αυτοί που πουλάνε ήταν αυτοί που αγοράζαν στα 2,20-2,30 ευρώ για να εισπράξουν τον «τόκο». Τη διαφορά δηλαδή με την τιμή της δημόσιας πρότασης και τώρα να βλέπουν καθυστέρηση. Φυσικά γίνεται και μεγάλο trading. Αλλά τα 1,9750 ευρώ μάλλον έχουν καλή σχέση απόδοσης/ρίσκου.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Προσέξτε τα ακίνητα της δεν κάνουν 37 εκατ. ευρώ αλλά αρκετά περισσότερα. Τόσο κάνουν μόνο τα 2 στην Ερμού και αν μπορεί κάποιος να αποτιμήσει το μεγάλο. Έχει και άλλα. Επίσης, σημειώνουμε ξανά πως μόλις πάρει τα χαρτιά της οικογένειας Λάππας θα γίνει υποχρεωτική δημόσια πρόταση. Δε θα φύγει από το ταμπλό, αφού θέλουν να βάλουν τα ακίνητα της Intracom. Άρα μάλλον θα ξεπεραστεί το 1 ευρώ. Η στήλη αφαιρεί όμως τη μετοχή από τις επιλογές της με σημερινό κλείσιμο και θα την ξαναδεί στο μέλλον.

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης