Τελευταία Νέα
Διεθνή

Iσχυρές απώλειες στη Wall, λόγω φόβου για αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής – Στο -1% ο S&P 500, o Nasdaq -1,6%

Iσχυρές απώλειες στη Wall, λόγω φόβου για αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής – Στο -1% ο S&P 500, o Nasdaq -1,6%
Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street...
Αρνητικά πρόσημα σημείωσαν οι κύριοι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, λόγω των στοιχείων για την ανεργία, τα οποία δείχνουν πως η αμερικανική οικονομία παραμένει σε καθεστώς… υπερθέρμανσης και υψηλών πληθωριστικών πιέσεων…
Ως εκ τούτου, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα στην επόμενη συνάντηση του Μαρτίου αναμένεται να πάρει πάλι το όπλο της, αυστηροποιώντας έτι περαιτέρω τη νομισματική πολιτική, διά των επιτοκιακών αυξήσεων, όπερ σημαίνει «κακά μαντάτα» για την ανάπτυξη και τις μετοχές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε μείωση -0,4%, στις 33.926 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε πτώση -1,04%, στις 4.136 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,8%, στις 12.006 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρέθηκε στις 18,33 μονάδες.
φαδσφδσασφδασφδα.JPG
Στο ταμπλό, η αγορά είχε να αντιμετωπίσει και τους κραδασμούς που προκάλεσαν οι προβληματικές ανακοινώσεις τριμήνου της Alphabet, της Amazon αλλά και της Apple.
Τόσο η μετοχή της Amazon όσο και της Alphabet έκλεισαν με απώλειες (8,43% και 2,75% αντίστοιχα).
Αντίθετα, τα απογοητευτικά στοιχεία δεν φάνηκε να επηρεάζουν τη μετοχή της Apple η οποία έκλεισε στο +2,44%.

Στο μεταξύ, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 3,53% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά 19 μονάδες βάσης στο 4,30%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 3,3% στα 73,39 δολ.

και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 2,8% στα 1.876 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 1% έναντι του ευρώ, στο 1,0798 δολ.

«Οι μετοχές τεχνολογίας, τουλάχιστον των μεγαλύτερων εταιρειών, είχαν μεικτό τρίμηνο. Tesla, Netflix και Meta τα πήγαν καλά, ενώ η Microsoft, Apple, Amazon και Alphabet απογοήτευσαν», σημείωσε ο Ipek Ozkardeskaya, αναλυτής της Swissquote Bank.
«Είναι αυτή η ισορροπία αρκετή για να κρατήσει τον Nasdaq σε θετική τάση; Ίσως όχι», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, μετά την έκθεση για την εργασία, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs επανέλαβαν την άποψη ότι η Fed θα αυξήσει το επιτόκιο των κεφαλαίων της κατά 25 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις του Μαρτίου και του Μαΐου.
Πιθανότατα δεν θα υπάρχει λόγος να χαλαρώσει η Fed τις χρηματοοικονομικές συνθήκες.
Αλλά σε ένα σενάριο που ο πληθωρισμός υποχωρήσει αλλά η Fed παραμένει σε πορεία σύσφιξης, τα πραγματικά επιτόκια κινδυνεύουν να αυξηθούν ξανά, καθώς μάλιστα τα ιστορικά πραγματικά επιτόκια και το πολλαπλάσιο P/E (12 μηνών) του δείκτη S&P 500 έχουν στενά αρνητική συσχέτιση...

Στα μάκρο, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1969 υποχώρησε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2023, στο 3,4% από 3,5%, γεγονός που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη Fed, η οποία ελπίζει σε «πάγωμα» της απασχόλησης για να φρενάρει τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Μάλιστα, δημιουργήθηκαν 517.000 νέες θέσεις εργασίας τον πρώτο μήνα του 2023 από 260.000 τον Δεκέμβριο, την ώρα που οιι αναλυτές προέβλεπαν τη δημιουργία μόλις 185.000 θέσεων εργασίας.
Τα στοιχεία του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά, σε 290 χιλ. νέες θέσεις, από 256 χιλ.
Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε 0,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022 και 4,4% σε ετήσια βάση.
usa1.jpg
usa2.jpg
Παράλληλα, βελτιώθηκε τον Ιανουάριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών, σύμφωνα με δύο διαφορετικές εκθέσεις που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στο 46,8 τον Ιανουάριο από 44,7 τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε η S&P Global.
Η αρχική μέτρηση του δείκτη ήταν στο 46.6.
Μετρήσεις κάτω από το επίπεδο του 50 δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Ισχυρότερη ανάκαμψη του κλάδου έδειξε η έρευνα του Institute for Supply Management (ISM), με τον σχετικό δείκτη να περνά πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων.
Ειδικότερα, ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 55,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, από 49,2 μονάδες τον Δεκέμβριο.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στο 50,4.

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές


Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των νέων αυξήσεων επιτοκίων από Fed, ΒοΕ και ΕΚΤ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε πτώση 0,4%, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να χάνουν 1,1% και να ηγούνται των απωλειών.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,21% στις 15.476 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,04% στις 7.901 μονάδες.
Στις 7.233 μονάδες με πτώση 0,94% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,55% στις 26.950 μονάδες.
α_1.JPG
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και σηματοδότησε περαιτέρω αύξηση της ίδιας κλίμακας τον Μάρτιο, υποσχόμενη να "παραμείνει στην πορεία" καθώς επιδιώκει να ανακόψει τον πληθωρισμό.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε επίσης τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, όπως αναμενόταν, αλλά απέσυρε τη λέξη "δυναμικά" από τη διατύπωσή της σχετικά με τις μελλοντικές αυξήσεις, σηματοδοτώντας ότι το τέλος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να είναι κοντά.
Η Τράπεζα προέβλεψε επίσης μια "πολύ πιο ρηχή" μείωση της παραγωγής σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.
Την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, αλλά δεν έδωσε πολλές ενδείξεις για επικείμενο τέλος του κύκλου

Στα μάκρο, η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ επανήλθε στην ανάπτυξη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα που υποδηλώνει ότι η οικονομία του μπλοκ μπορεί να αποφύγει και πάλι τη συρρίκνωση αυτό το τρίμηνο και ότι η ανάκαμψη μπορεί να επιταχυνθεί.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2022 η ευρωζώνη σημείωσε ανάπτυξη, καταφέρνοντας να αποφύγει την ύφεση, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν διευρύνθηκε κατά 0,1%, όπως έδειξαν την Τρίτη τα στοιχεία της Eurostat, ξεπερνώντας τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 0,1%.
Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global , που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, σκαρφάλωσε σε υψηλό επτά μηνών στο 50,3 τον περασμένο μήνα από 49,3 τον Δεκέμβριο, λίγο πριν από την προκαταρκτική μέτρηση 50,2.
Ο Ιανουάριος ήταν ο πρώτος μήνας που ο δείκτης ήταν πάνω από το 50 από τον Ιούνιο

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης