Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη πρόκληση για τη Fed η ισχυρή αγορά εργασίας των ΗΠΑ - Θα αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το 5%

Μεγάλη πρόκληση για τη Fed η ισχυρή αγορά εργασίας των ΗΠΑ - Θα αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το 5%
Η Fed είναι πιθανό να προβεί σε τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα
Η Fed είναι πιθανό να προβεί σε τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων, ανεβάζοντας το επιτόκιο αναφοράς σε επίπεδα άνω του 5%, προτού η νομισματική πολιτική καταστεί επαρκώς περιοριστική για να συγκρατήσει την απροσδόκητα ισχυρή αγορά εργασίας που συμβάλλει στον υψηλό πληθωρισμό.
Αυτή ήταν η ανάγνωση από τους διαπραγματευτές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων την Παρασκευή, αφού το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν περισσότερες από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, πολύ περισσότερες από τις αναμενόμενες.
Οι τιμές των εν λόγω συμβολαίων μειώθηκαν απότομα και πλέον αντανακλούν μια πιθανότητα μεγαλύτερη του 50%, τι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στο εύρος 5%-5,25% μέχρι τον Ιούνιο, αν όχι μέχρι τον Μάιο.
Η Fed νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αύξησε το επιτόκιο κατά 0,25% στο 4,5%-4,75% και δήλωσε ότι αναμένει να παραδώσει "συνεχείς" αυξήσεις.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές όμως εξέλαβαν ένα πιο ήπιο μήνυμα και στοιχημάτιζαν ότι θα ακολουθούσε μόνο μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων, τον Μάρτιο, πριν από μια παύση.
"Τα προθεσμιακά συμβόλαια επιτέλους ξυπνούν και αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα του πόσο άσχημη θα μπορούσε να είναι η κατάσταση όσον αφορά τη Fed, η οποία πρέπει πραγματικά να συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια, δήλωσε ο Brandon Pizzurro, διευθυντής δημόσιων επενδύσεων στην Guidestone Capital Management.
Οι traders εξακολουθούν να αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια αργότερα μέσα στο έτος, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι δεν αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί αρκετά γρήγορα για να επιτρέψει κάτι τέτοιο.

ΗΠΑ: Σε χαμηλά από το 1969 η ανεργία, στο 3,4% - «Έκρηξη» με 517 χιλ. νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο 2023

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1969 υποχώρησε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2023, στο 3,4% από 3,5%, γεγονός που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη Fed, η οποία ελπίζει σε «πάγωμα» της απασχόλησης για να φρενάρει τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Μάλιστα, δημιουργήθηκαν 517.000 νέες θέσεις εργασίας τον πρώτο μήνα του 2023 από 260.000 τον Δεκέμβριο, την ώρα που οιι αναλυτές προέβλεπαν τη δημιουργία μόλις 185.000 θέσεων εργασίας.
Τα στοιχεία του Νοεμβρείου αναθεωρήθηκαν ανοδικά, σε 290 χιλ. νέες θέσεις, από 256 χιλ.
Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα futures των δεικτών της Wall Street, με τον S&P 500 στο -1,1%.
usa1.jpg
usa2.jpg
www.bankignews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης