Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγαλύτερη απειλή η Κίνα του Xi από τον Putin - Στόχος η παγκόσμια κυριαρχία - Η προειδοποίηση Pompeo

Μεγαλύτερη απειλή η Κίνα του Xi από τον Putin - Στόχος η παγκόσμια κυριαρχία - Η προειδοποίηση Pompeo
Η προειδοποίηση Pompeo για τις προθέσεις του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα και ο πρόεδρός της Xi Jinping αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη από ότι η Ρωσία του Vladimir Putin, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo.
Μιλώντας στο βρετανικό Skynews, o Pompeo δήλωσε ότι ο πρόεδρος Xi έχει πρόθεση να κυριαρχήσει στον κόσμο.
"Θέλει να του ανήκετε", προειδοποίησε ο Αμερικανός πολιτικός.
"Θέλει ηγεμονική θέση σε όλο τον κόσμο με το μαρξιστικό-λενινιστικό του όραμα και κινεζική οικονομική και πολιτική κυριαρχία σε κάθε γωνιά του κόσμου.
"Αυτός είναι ο φαύλος στόχος του. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στην επόμενη γενιά να τον αποκρούσουμε", τόνισε.

Πιο επικίνδυνος ο Xi από τον Putin

Ερωτηθείς εάν ο Κινέζος ηγέτης είναι πιο επικίνδυνος από τον Ρώσο ομόλογό του - ο οποίος εισέβαλε στην Ουκρανία σχεδόν πριν από ένα χρόνο σήμερα - ο Pompeo απάντησε: "Απολύτως. [Είναι] ούτε καν κοντά.
Vladimir Putin έχει ένα πολύ ικανό πυρηνικό πρόγραμμα και μια οικονομία που εξαρτάται από έναν μόνο κλάδο. Και αν παράγουμε ενέργεια στην Αμερική, αυτή η βιομηχανία θα είναι πολύ λιγότερο πολύτιμη γι' αυτόν", είπε.
"Ο Xi είναι ένα διαφορετικό πλάσμα.
"Ο πλανήτης εξαρτάται από αυτόν οικονομικά, έχει 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
"Έχει μια οικονομία που ανταγωνίζεται το μέγεθος της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ένα εξαιρετικά ικανό διαστημικό και στρατιωτικό πρόγραμμα και πρόγραμμα στον κυβερνοχώρο. Και αυτές είναι οι δυνατότητες. Και τώρα έχουμε δει και την πρόθεσή του".
Ο Pompeo είπε επίσης ότι ενώ ο Putin πιστεύει στη μεγαλύτερη Ρωσία "δεν έχει ψευδαισθήσεις σχετικά με την ικανότητά του να κυριαρχήσει στον κόσμο".
Ενώ είπε ότι ο Xi Jinping "πιστεύει ότι πρόκειται να κυριαρχήσει στον κόσμο.
"Αυτοί είναι δύο θεμελιωδώς διαφορετικοί κίνδυνοι για τον τρόπο ζωής μας στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ασία, στη Μέση Ανατολή, παντού.
Ο Pompeo διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών υπό τον Donald Trump μεταξύ 2018 και 2021 και πριν από αυτό ήταν διευθυντής της CIA.
Διηγήθηκε μια συνάντηση με τον Putin κατά την οποία "κοίταξε στα μάτια του" και "είδε το κακό".
"Μην γελιέστε, είναι κακός άνθρωπος".

H αδυναμία του Biden επέτρεψε να γίνει πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Pompeo κατηγόρησε τον πρόεδρο Biden ότι ήταν αδύναμος και "επέτρεψε να συμβεί ο πόλεμος".
"Τι άλλαξε την τελευταία δεκαετία; Το 2014, ο πρόεδρος Obama επιτρέπει στον Putin να καταλάβει την Κριμαία - το ένα πέμπτο της Ουκρανίας. Πάντα σκεφτόμαστε ότι αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, τώρα σχεδόν ακριβώς πριν από ένα χρόνο. Στην πραγματικότητα ξεκίνησε το 2014. Στη συνέχεια, για τέσσερα χρόνια, ο Putin δεν εισβάλλει στην Ευρώπη. Δεν παίρνει ούτε μια σπιθαμή. Και μετά, φεύγουμε από την εξουσία και ξαναρχίζει. Πιστεύω ότι αυτό δεν είναι σύμπτωση".
Ο Pompeo απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι ο πρόεδρος Biden ενεργεί ως ηγέτης εκ μέρους της Δύσης στην απάντησή της στην εισβολή στην Ουκρανία και επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες αντέδρασαν στον πόλεμο.
"Η Δύση ήταν αργή, και καθυστερημένη, και φοβισμένη για κλιμάκωση, και αυτό ήταν λάθος. Και γι' αυτό θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το διορθώσουμε αυτό σήμερα. Θα πρέπει να τους παρέχουμε τα πράγματα που χρειάζονται και να θέσουμε την Ουκρανία και τη Δύση σε μια θέση όπου ο Putin θα δει τα μελλούμενα.
Έτσι αποκαθιστάς την αποτροπή".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης