Τελευταία Νέα
Οικονομία

ESM: Εκταμιεύει 603 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα από SMP και ANFA

ESM: Εκταμιεύει 603 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα από SMP και ANFA
Gramegna: Συνεχής η πρόοδος της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις - Να συνεχιστεί η προσπάθεια για NPEs και ληξιπρόθεσμα
Το ποσό των 603 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα από κέρδη SMP και ANFA θα εκταμιεύσει ο ESM.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε σήμερα να μηδενίσει το περιθώριο αναβάθμισης που έχει συσσωρευτεί από την Ελλάδα για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2022 και 31 Δεκεμβρίου 2022, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα το 2018.
Η αξία αυτής της όγδοης μείωσης ανέρχεται σε 122,5 εκατ. ευρώ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να μειώσει το περιθώριο step-up στο μηδέν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.
Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η μείωση του περιθωρίου step-up στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενεργώντας ως αντιπρόσωπος των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ και μετά την έγκρισή τους, θα προβεί σε μεταφορά περίπου 603 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Αυτό αντιστοιχεί στα έσοδα που προκύπτουν από τις συμμετοχές όσον αφορά το Πρόγραμμα για τις Αγορές Τίτλων (SMP) και τη Συμφωνία για τα Καθαρά Χρηματοοικονομικά Περιουσιακά Στοιχεία (ANFA).

Gramegna: Συνεχής η πρόοδος της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις

"Η Ελλάδα σημείωσε συνεχή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα αντιμετώπισε με επάρκεια τις δύσκολες οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είχαν προβεί σε θετική αξιολόγηση όσον αφορά τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της Ελλάδας που πρέπει να ολοκληρωθούν έως το φθινόπωρο του 2022. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για αυτή τη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με τις εν λόγω δεσμεύσεις. Η συνολική αξία όλων των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ανέρχεται σε 11,5 δισ. ευρώ", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM και διευθύνων σύμβουλος του EFSF, Pierre Gramegna.
Και πρόσθεσε: "Χάρη στις ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η οικονομία της έχει γίνει πολύ πιο δυναμική και ανθεκτική.
Η χώρα εξήλθε από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας και η οικονομική ανάπτυξη ήταν από τις υψηλότερες στην ΕΕ το 2022.
Η υπεύθυνη και βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα και θα πρέπει να συνεχιστούν οι περαιτέρω προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τη μείωση και την επεξεργασία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και την εργατική νομοθεσία".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης