Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία – Ατελείωτη η διαφθορά: Ύποπτος για μεγάλη υπόθεση υπεξαίρεσης ο δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Zelensky

Ουκρανία – Ατελείωτη η διαφθορά: Ύποπτος για μεγάλη υπόθεση υπεξαίρεσης ο δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Zelensky
Είναι σαφές ότι ο Zelensky αισθάνεται τώρα πίεση από την Ευρώπη και την Ουάσιγκτον να «σκληρύνει» τη στάση του απέναντι στη διαφθορά, δεδομένης της μείωσης της στήριξης στην ουκρανική ηγεσία από χώρες της Δύσης
Σχετικά Άρθρα
Μια ημέρα αφότου το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε μια (αμφισβητούμενη) ανακοίνωση λέγοντας ότι οι αμερικανικές αρχές δεν βρήκαν στοιχεία για κατάχρηση των δισεκατομμυρίων κεφαλαίων από τη  βοήθεια που κατευθύνεται. στην Ουκρανίατην Τετάρτη (1/2/2023) έγιναν επιδρομές για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε μια σειρά από εξέχοντα πρόσωπα που συνδέονται με την κυβέρνηση.
Ανάμεσα στα σπίτια στα οποία εισέβαλε η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, η SBU, περιλαμβάνεται αυτό του πρώην υπουργού Εσωτερικών Arsen Avakov, καθώς και ενός από τους πλουσιότερους άνδρες της χώρας με δεσμούς με τον Zelensky, τον Ihor Kolomoisky.
Στην περίπτωση του Kolomoisky, οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας δημοσίευσαν φωτογραφίες από το σπίτι του Ουκρανού δισεκατομμυριούχου υπό έρευνα.
Η έρευνα φέρεται να σχετίζεται με μαζικές υποθέσεις υπεξαίρεσης και απάτης με επίκεντρο τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου της Ουκρανίας.
«Σε μια δήλωση που δεν έκανε καμία αναφορά στον μεγιστάνα, το γραφείο οικονομικής ασφάλειας είπε ότι είχε αποκαλύψει μεγάλης κλίμακας σχέδια υπεξαίρεσης και φοροδιαφυγής αξίας 40 δισεκατομμυρίων hyrivnia (1 δισεκατομμύριο δολάρια) από την πρώην διοίκηση των δύο μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών της Ουκρανίας, Ukranafta. και Ukrtatnafta», αναφέρει το BBC.

Του είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Ο Kolomoisky βρισκόταν ήδη υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ για «σημαντική διαφθορά» κατά τη διάρκεια της θητείας του ως κυβερνήτης της ευρύτερης περιοχής Dnipropetrovsk το 2014.
Τα χρήματά του φέρεται να συνέβαλαν καθοριστικά στην ενίσχυση των αντιρωσικών αμυντικών πολιτοφυλακών στο Donbass.
Είναι επίσης γνωστός ως ισχυρός υποστηρικτής του προέδρου Volodymyr Zelensky.
Ο Kolomoisky είναι επίσης ένας πλούσιος επιχειρηματίας που ασχολείται με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, το πετρέλαιο και τις τράπεζες.

Πίεση στον Zelensky


Είναι σαφές ότι ο Zelensky αισθάνεται τώρα πίεση από την Ευρώπη και την Ουάσιγκτον να «σκληρύνει» τη στάση του απέναντι στη διαφθορά, δεδομένης της μείωσης της στήριξης στην ουκρανική ηγεσία από χώρες της Δύσης.
Όλοι πιστεύουν, πως οι κινήσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουκρανία έρχονται πολύ καθυστερημένα και ενώ προηγήθηκαν οι παραιτήσεις 10 τουλάχιστον υψηλόβαθμων αξιωματούχων και πολλών ακόμη περιφερειακών στελεχών που σχετίζονται με εκτεταμένη διαφθορά.
Οι αμερικανικές αρχές πίεζαν εδώ και καιρό τις αρχές του Κιέβου να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Kolomoisky να κινήσουν εκτεταμένες νομικές ενέργειες εναντίον του ολιγάρχη... Όσον αφορά την έρευνα για τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Avakov, αυτή σχετίζεται με κρατικές αγορές έξι ελικοπτέρων γαλλικής κατασκευής το 2018.
Μια έρευνα για τη συμφωνία ξεκίνησε επειγόντως μετά τη συντριβή ενός από τα ελικόπτερα τον περασμένο μήνα σε κατοικημένη περιοχή που σκότωσε πάνω από δώδεκα άτομα , συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων αξιωματούχων του υπουργείου, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εσωτερικών Denys Monastyrskyi.
Ο Avakov, ενώ επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε έφοδο στο σπίτι του την Τετάρτη (1/2/2023), απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε τη διάπραξη αδικήματος διαφθοράς: «Η έρευνα ενδιαφέρθηκε για τα συμβόλαια για την αγορά ελικοπτέρων Super Puma (Airbus Helicopters H225) από το Υπουργείο Εσωτερικών», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.
«Οι ερευνητές συμπεριφέρθηκαν σωστά, αν και η λογική για μια τέτοια έφοδο φαίνεται λίγο ανόητη έξι χρόνια μετά τη σύναψη της σύμβασης», διαμαρτυρήθηκε ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με το Interfax. www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης