Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Χρυσοί μισθοί στα γαλάζια golden boys της ΕΡΤ εν μέσω ακρίβειας και σκανδάλων

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Χρυσοί μισθοί στα γαλάζια golden boys της ΕΡΤ εν μέσω ακρίβειας και σκανδάλων
Η "γαλάζια" διοίκηση της ΕΡΤ μοιράζει "χρυσούς" μισθούς στα "δικά της παιδιά", σημειώνουν 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Λίγους μήνες πριν τις εκλογές και σε μια περίοδο όπου - με την ακρίβεια να σαρώνει και το ενεργειακό κόστος να έχει εκτιναχθεί - οι πολίτες αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες, η "γαλάζια" διοίκηση της ΕΡΤ μοιράζει "χρυσούς" μισθούς στα "δικά της παιδιά", σημειώνουν 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Οικονόμου και τον Υπουργό Οικονομικών.
Στην ερώτηση-ΑΚΕ που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Κ.Ο Μ. Κάτση και της Αναπλ. Τομεάρχη Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Α. Γκαρά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρουν πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε με απόφαση της 19ης Ιανουαρίου 2023, αποφάσισε με ισχνή πλειοψηφία - 4 υπέρ έναντι 2 κατά - να επανυποβάλει το επικαιροποιημένο σχέδιο για τη νέα "Πολιτική Αποδοχών Στελεχών της ΕΡΤ ΑΕ" στα συναρμόδια Υπουργεία.
Αντίστοιχο σχέδιο "Πολιτικής Αποδοχών Στελεχών της ΕΡΤ ΑΕ" είχε υποβληθεί για πρώτη φορά στις 17 Φεβρουαρίου 2022.
Το αρχικό εκείνο σχέδιο προέβλεπε υπερδιπλάσιες αυξήσεις για περίπου 75 "γαλάζιους άριστους" με μόνο κριτήριο την τοποθέτησή τους από τη διοίκηση της ΕΡΤ σε θέσεις ευθύνης, ενώ θέσπιζε και μπόνους έως και άνω των 24.000 ευρώ.
Το συνολικό κόστος της νέας αυτής μισθολογικής πολιτικής για λίγους και εκλεκτούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε καταθέσει η τότε διοίκηση, υπό τον τέως Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Γαμπρίτσο, ξεπερνούσε το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Ο Πρόεδρος κ. Ζούλας, επίσης, έχει ήδη καταφέρει να εξαιρέσει εαυτόν από κάθε μισθολογικό περιορισμό και να εξομοιώσει το μισθό του με τον μισθό του Προέδρου του Αρείου Πάγου (ν.4779/2021).
Και ενώ ο Πρόεδρος και, πλέον, εκτελών χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου εισηγείται τεράστιες αυξήσεις για μια κάστα ημετέρων, οι εργαζόμενοι αντί για αυξήσεις στους μισθούς τους - οι οποίοι παραμένουν παγωμένοι - έλαβαν δωροεπιταγές και κουπόνια σίτισης.
Το "κοντράστ" της μισθολογικής πολιτικής της διοίκησης της ΕΡΤ αποδεικνύεται συνεπές με το οικονομικό δόγμα της Νέας Δημοκρατίας.
Πολλά για τους λίγους και ψίχουλα για τους πολλούς,
Επιπλέον, το νέο αυτό αίτημα για νέες αυξήσεις και μπόνους στα golden boys της Νέας Δημοκρατίας στην ΕΡΤ, κατατίθεται μια περίοδο όπου υπάρχει πληθώρα καταγγελιών για οικονομική κακοδιαχείριση στην ΕΡΤ.
Μια κακοδιαχείριση που έχει οδηγήσει την διοίκηση Ζούλα σε περικοπές, οι οποίες υποβαθμίζουν το ενημερωτικό προϊόν και πλήττουν τους εργαζόμενους.
Την ώρα, λοιπόν, που ο κ. Ζούλας απαιτεί να δοθούν υπέρογκοι μισθοί για τα στελέχη της διοίκησης, ταυτόχρονα περικόπτει διανυκτερεύσεις στις εκτός έδρας καλύψεις οι οποίες γίνονται αυθημερόν ακόμα και για αποστάσεις άνω των 160χλμ. Αποφασίζει τη μετάδοση αθλητικών μεταδόσεων χωρίς διευθυντές παραγωγής και σκηνοθέτες.
Αντικαθιστά τις επιτόπιες μεταδόσεις με περιγραφή από στούντιο. Μετατρέπει τα εξωτερικά συνεργεία που χρησιμοποιεί η ΕΡΤ μέσω του μητρώου (το οποίο θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ) σε μονομελή, υποβαθμίζει την ποιότητα του παραγόμενου έργου που πληρώνουν οι πολίτες μέσω του ανταποδοτικού τέλους και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, κ.ά.
Επειδή η ΕΡΤ δεν είναι τσιφλίκι κανενός, αλλά χρηματοδοτείται απευθείας από τους πολίτες, αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και επιβάλλεται να λειτουργεί με διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούν τους Υπουργούς να απαντήσουν:
-Έχουν εγκρίνει το νέο σχέδιο για την Πολιτική Αποδοχών Στελεχών της ΕΡΤ ΑΕ τα οποία έχει υποβάλλει η διοίκησή της;
Για ποιους λόγους η διοίκηση επανυποβάλει το σχέδιο, αφού έχει υποβληθεί ήδη από τις 17/2/2022 με την απόφαση 4597;
-Έχουν προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών ΚΥΑ; Αν ναι, από πότε ορίζεται η ισχύς τους και τι διάρκειας είναι;
-Ποιο είναι το συνολικό κόστος των "χρυσών" μισθολογίων στον προϋπολογισμό της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.;
-Πόσοι, ποιοι, και σε ποιες θέσεις, πρόκειται να λάβουν τους "χρυσούς" μισθούς, βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης;
-Ποιος ο μισθός του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ; Έχουν μεταβληθεί οι αποδοχές κατά τη διάρκεια της θητείας τους και αν ναι, από πότε και ποιος ήταν παλαιότερα;
Και ζητούν να κατατεθούν:
- Η εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου προς τα συναρμόδια υπουργεία για την "Πολιτική Αποδοχών Στελεχών της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.", δυνάμει της παρ.7 του άρ.22 του ν.4354/2015 (όπως τροποποιήθηκε από το αρ.45 του ν.4779/2021.
- Το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που υποβλήθηκε στα συναρμόδια Υπουργεία από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης