Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη - ρεκόρ για την Exxon Mobil το 2022, στα 59 δισ. δολ.

Κέρδη - ρεκόρ για την Exxon Mobil το 2022, στα 59 δισ. δολ.
Τα κέρδη της πετρελαϊκής βιομηχανίας έχουν κλιμακώσει τις εκκλήσεις για την φορολόγηση των έκτακτων κερδών στις πετρελαϊκές εταιρείες
Σχετικά Άρθρα
Δεν έχουν προηγούμενο τα κέρδη που σημείωσε η Exxon Mobil το 2022, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, με τις εκκλήσεις για φορολόγηση των έκτακτων κερδών που σημείωσαν οι πετρελαϊκές να κλιμακώνονται.
Ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη ύψους 56 δισ. δολαρίων για το 2022 ή 6,3 εκατ. δολάρια ανά ώρα.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες αναμένεται να σπάσουν τα δικά τους ετήσια ρεκόρ λόγω των υψηλών τιμών και της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης, ανεβάζοντας τα συνολικά κέρδη τους κοντά στα 200 δισ. δολάρια.

«Να φορολογηθούν τα υπερκέρδη»

Τα κέρδη της πετρελαϊκής βιομηχανίας έχουν κλιμακώσει τις εκκλήσεις για την φορολόγηση των έκτακτων κερδών στις πετρελαϊκές εταιρείες.
Τα αποτελέσματα της Exxon ξεπέρασαν κατά πολύ το ρεκόρ των 45,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθαρού κέρδους που ανακοίνωσε το 2008, όταν το πετρέλαιο έφτασε τα 142 δολάρια ανά βαρέλι, 30% πάνω από τη μέση περσινή τιμή.
Οι βαθιές περικοπές κόστους κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνέβαλαν στην υπερδιόγκωση των κερδών.
"Τα συνολικά κέρδη και οι ταμειακές ροές αυξήθηκαν αρκετά σημαντικά σε σχέση με πέρυσι", δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής της οικονομικής διεύθυνσης της Exxon Kathryn Mikells.
"Έτσι, αυτό προήλθε πραγματικά από έναν συνδυασμό ισχυρών αγορών, ισχυρής απόδοσης, ισχυρής παραγωγής και πραγματικά καλού ελέγχου του κόστους".
Η Exxon ανακοίνωσε ότι υπέστη πλήγμα 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα κέρδη του τέταρτου τριμήνου από έναν έκτακτο φόρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο και από απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων.
Η εταιρεία μηνύει την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η εισφορά υπερβαίνει τη νομική της αρμοδιότητα.
Εξαιρουμένων των επιβαρύνσεων, τα κέρδη για το σύνολο του έτους ανήλθαν σε 59,1 δισ. δολάρια.
Η παραγωγή αυξήθηκε κατά περίπου 100.000 βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου ανά ημέρα σε σχέση με πέρυσι, στα 3,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ύψους 3,40 δολαρίων ξεπέρασαν το consecus για 3,29 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
exxon.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης